y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Η πλειονότητα στο Eurogroup δεν ήθελε μια έντιμη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση που έπρεπε να ταπεινωθεί ή να ανατραπεί. Αυτό δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε μία ακόμη συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγ». 


ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Στη συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών καταγγέλλει την τρόικα ως καλύτερο φίλο των φοροφυγάδων, ενώ δηλώνει πως βρίσκεται σε διαδικασία συγγραφής ενός «μανιφέστου» για μια Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνέλευση.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε ακόμη και στα λάθη που έκανε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Οικονομικών. Όπως σημειώνει το μεγαλύτερο λάθος του ήταν ότι πίστεψε πως όταν πολιτικοί και γραφειοκράτες συμφωνούν προφορικά σε κάτι το τηρούν.

Αναγνώρισε επίσης πως ήταν λάθος του ότι δεν δημοσιοποιούσε αμέσως τις προτάσεις του για την επίλυση της κρίσης, ώστε να μην μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως δεν είχε προτάσεις, καθώς υπήρχε ένα πολύ εξειδικευμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που αφορούσε κυρίως τη χρηματοδότηση, το οποίο όμως ποτέ δεν συζητήθηκε.

Η συμφωνία «Φάουστ»

Αναφερθείς στους λόγους της παραίτησής του, ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει πως δεν μπορούσε να συναινέσει σε μια συμφωνία «Φάουστ» και δεν ήθελε να προδώσει το λαό του, ενώ αισθανόταν απογοητευμένος, ωστόσο, κατά την άποψή του, οι πολιτικές διαφορές απόψεων δεν θα πρέπει να καταστρέφουν τους προσωπικούς δεσμούς, διότι, όταν μια πολιτική αντιπαράθεση μετατρέπεται σε εχθρότητα, χάνεται ένα μέρος του ανθρωπισμού.

Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή, ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει πως μετά την παραίτησή του η τρόικα διέλυσε αμέσως την «ομάδα δράσης» που ο ίδιος είχε συστήσει για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, και σημειώνει ότι «η τρόικα είναι ο καλύτερος φίλος των φοροφυγάδων».

Το μανιφέστο

Όπως αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, συγγράφει αυτή τη στιγμή ένα «μανιφέστο» με άλλους συνοδοιπόρους από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, αλλά και με το «αριστερο-σοσιαλδημοκρατικό Φόρουμ Μπρούνο Κράισκι» που θα το δημοσιοποιήσουν πριν από τα Χριστούγεννα και οι οποίοι έχουν κατά νου μια Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνέλευση.

Μόνον μια πανευρωπαϊκή δημοκρατική συμμαχία των πολιτών - οι οποίοι μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα - μπορεί να δημιουργήσει μια βάση για να ριζώσουν μεταρρυθμίσεις, μια επιστροφή στο εθνικό κράτος δεν αποτελεί πλέον επιλογή.

Πηγή: thetoc.gr
Από το Blogger.