y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Η επιχειρηματική πρόθεση («Φορέας εκμετάλλευσης: Ιωάννης Γερμενίδης») έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για λειτουργία λατομείου γρανίτη έκτασης 99.935 τ.μ. προκειμένου να εξορυχθούν 8.900 κυβικά μέτρα υλικών από τα οποία 1.000 κ.μ. (κυρίως γρανίτης αξίας, σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου 3.000.000 ευρώ) θα είναι χρήσιμα υλικά και τα υπόλοιπα 7.900 κ.μ. μπάζα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΣΕΡΡΕΣ,ΛΑϊΛΙΑΣ,ΛΑΤΟΜΕΙΟ

Κύμα σφοδρών αντιδράσεων στον νομό Σερρών έχει προκαλέσει η πρόθεση επιχειρηματία να λειτουργήσει λατομείο γρανίτη έκτασης 99.935,00 τ.μ. στη θέση Χέρσο (Λαϊλιά) της δημοτικής ενότητας Αχλαδοχωρίου του Δήμου Σιντικής, εκμεταλλευόμενος τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4685/20 που επιτρέπει δραστηριότητες σε περιοχές NATURA. Κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και... βουλευτής της Ν.Δ., κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί φορείς έχουν ξεσηκωθεί και τονίζουν ότι, όπως ματαίωσαν άλλη μία φορά το σχέδιο του ίδιου επιχειρηματία το 2007 -συνολικά 4 φορές από το 1990-, έτσι και τώρα δεν θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί νταμάρι σε μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους.

Η επιχειρηματική πρόθεση («Φορέας εκμετάλλευσης: Ιωάννης Γερμενίδης») έχει τεθεί πάντως ήδη σε δημόσια διαβούλευση για λειτουργία λατομείου γρανίτη έκτασης 99.935 τ.μ. προκειμένου να εξορυχθούν 8.900 κυβικά μέτρα υλικών από τα οποία 1.000 κ.μ. (κυρίως γρανίτης αξίας, σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου 3.000.000 ευρώ) θα είναι χρήσιμα υλικά και τα υπόλοιπα 7.900 κ.μ. μπάζα.

Η δημόσια διαβούλευση λήγει την 1η Σεπτεμβρίου 2021 και ήδη το κοινοτικό συμβούλιο Αχλαδοχωρίου σε έκτακτη ανοιχτή συνεδρίασή του το περασμένο Σάββατο αποφάσισε ομοφώνως να πει όχι. Στο facebook έχει ήδη δημιουργηθεί ομάδα η «ΟΧΙ λατομείο στον Λαϊλιά» με σχεδόν 500 μέλη που ξεκαθαρίζουν: «Αντιδρούμε στην αδειοδότηση λατομείου σε ένα καταπράσινο, ιδιαίτερου αισθητικού κάλλους δάσους στο οποίο διαβιούν καφέ αρκούδες, ζαρκάδια, ελάφια, αλεπούδες. Το δάσος του Λαϊλιά που αναφέρει ακόμα και ο Εβλιγιά Τσελεμπί, ο περίφημος περιηγητής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κινδυνεύει να αποκτήσει το πρώτο νταμάρι του. Λίγο κάτω από το Αρκουδόρεμα στην περιοχή Χέρσο, σε απόσταση αναπνοής από την Καλλιθέα. Ενα τέτοιο οικολογικό και αισθητικό έγκλημα δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Καλύτερα η επόμενη γενιά να κληρονομήσει δάσος πάρα φουρνέλα».

Εχουν εντοπίσει μάλιστα και τα ευτράπελα στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς όπως λένε υποβιβάζει σκοπίμως την ένταση του θορύβου που δημιουργείται και τις επιπτώσεις του, αφού ως στάθμη θορύβου των φορτηγών και των εκσκαφέων αναφέρονται «τα 40 ντεσιμπέλ, δηλαδή λιγότερο από ένα σύγχρονο οικιακό ψυγείο όταν λειτουργεί! Για τις συρματοκοπές μεν 15 ντεσιμπέλ! Πολύ κάτω δηλαδή από το κατώφλι της ανθρώπινης ακοής που είναι 30 ντεσιμπέλ και από το όριο μέτρησης των περισσότερων ντεσιμπελόμετρων!

Οσον αφορά τον θόρυβο από τις υδραυλικές σφύρες, τις εκρήξεις και την ηλεκτρική γεννήτρια που θα λειτουργεί για να τροφοδοτεί όλα τα μηχανήματα, ούτε λόγος!». Αντίθετοι έχουν ήδη ταχθεί με ανακοινώσεις τους ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σερρών (ΣΥΠΡΟΠΕΣΕΡ) ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος είπε ότι το περιφερειακό συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει μεν αρνητικά σεβόμενο τις θέσεις των κατοίκων, όμως με την αλλαγή του νομικού πλαισίου από τον Ιούνιο του 2020 η τοπική κοινότητα, το δημοτικό συμβούλιο και το περιφερειακό συμβούλιο έχουν μόνο γνωμοδοτικό ρόλο και η τελική απόφαση λαμβάνεται από το υπουργείο!

Αντίθετος δήλωσε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, που φυσικά έχει ψηφίσει κι αυτός τον νόμο. «Κατηγορηματικά όχι στο λατομείο γρανίτη στον Λαϊλιά» λέει η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, ενώ και το ΜέΡΑ25 τονίζει πως «ο Λαϊλιάς δεν είναι μιας χρήσης, είναι ο πνεύμονας του τόπου μας».

Πηγή: efsyn.gr | Το διαβάσαμε εδώ

Από το Blogger.