y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Το γερμανικό ποδόσφαιρο μοιάζει να βυθίζεται στη μεγαλύτερη κρίση του μετά τα σκάνδαλα χρηματισμού που είχαν ξεσπάσει στο γερμανικό πρωτάθλημα (Μπουντεσλίγκα) τη δεκαετία του 1970. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΜΟΥΝΤΙΑΛ, ΚΟΣΜΟΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ,

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Der Spiegel», η ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2006 στη Γερμανία φέρεται να έγινε κατόπιν χρηματισμού της FIFA με υπέρογκο ποσό, προερχόμενο από μυστικές δοσοληψίες και μαύρα ταμεία.

Και για τη FIFA όμως αυτή η αποκάλυψη καταφέρει ακόμη ένα μεγάλο πλήγμα στο κύρος της, δεδομένου ότι το νέο σκάνδαλο έρχεται να προστεθεί στις υποθέσεις Μπλάτερ και Πλατινί που έχουν θέσει εν αμφιβόλω τη γενικότερη αξιοπιστία της διεθνούς ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΜΟΥΝΤΙΑΛ, ΚΟΣΜΟΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ,
(Η οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006: Xoρστ Σμιντ, Τέο Τσβάντσιγκερ, Φραντς Μπεκενμπάουερ, Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ)
Όπως αναφέρει το «Spiegel», η γερμανική επιτροπή διεκδίκησης του Μουντιάλ είχε συστήσει κρυφό ταμείο, στο οποίο ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Αdidas Ρομπέρ Λουί Ντραϊφούς είχε καταθέσει το ποσό των 10,3 εκατ. ελβετικών φράγκων (6,7 εκατ. ευρώ) με τη μορφή μυστικού δανείου. 

Όπως αναφέρει η Deutche Welle, ως εμπλεκόμενοι στην πολύκροτη υπόθεση φέρονται ο τότε επικεφαλής της γερμανικής επιτροπής διεκδίκησης και θρύλος του γερμανικού ποδοσφαίρου Φραντς Μπεκενμπάουερ αλλά και ο νυν πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (DFB) Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ, καθώς και άλλοι παράγοντες του γερμανικού ποδοσφαίρου.

H μαύρη διαδρομή των 6,7 εκατ. ευρώ

Ειδικότερα ο διευθύνων σύμβουλος της Adidas φέρεται να είχε δανείσει το επίμαχο ποσό ως ιδιώτης, λίγο πριν την ανακοίνωση της ανάθεσης της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στη Γερμανία στις 6 Ιουλίου του 2000. 

Ωστόσο το ποσό αυτό δεν εμφανίστηκε ποτέ ούτε στον προϋπολογισμό της επιτροπής διεκδίκησης αλλά ούτε, μετά την ανάθεση, και στον προϋπολογισμό της επιτροπής διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2006. Ένα χρόνο πριν από τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου ο Ντραϊφούς απαίτησε να του επιστραφεί το ποσό των 6,7 εκατομ. ευρώ που είχε διαθέσει ως δάνειο.

Ως εκ τούτου η οργανωτική επιτροπή ζήτησε τόσο από τον Μπεκενμπάουερ όσο και από τον Νίρσμπαχ να επιστρέψουν το «μαύρο» δάνειο με... διακριτικότητα. Στη συνέχεια το ποσό αυτό επεστράφη τελικά μέσω ενός λογαρισμού της FIFA από τη Γενεύη σε έναν τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα του Ντραϊφούς στη Ζυρίχη. Το ποσό εμφανιζόταν ως γερμανική συνεισφορά στη διοργάνωση ενός γκαλά της FIFA στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, το οποίο όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Σιγή ιχθύος από Μπεκενμπάουερ και Νίρσμπαχ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΜΟΥΝΤΙΑΛ, ΚΟΣΜΟΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ,
Σύμφωνα με το Spiegel το αρχικό δάνειο του Ντραϊφούς προς την γερμανική επιτροπή διατέθηκε προφανώς για την εξαγορά των ψήφων των τεσσάρων Aσιατών εκπροσώπων στο εκτελεστικό συμβούλιο της FIFA. 

Kαι οι τέσσερεις Ασιάτες είχαν ψηφίσει, ακριβώς όπως και οι Ευρωπαίοι «ομόλογοί» τους, υπέρ της ανάθεσης της παγκόσμιας διοργάνωσης στη Γερμανία. Έτσι η Γερμανία επιλέχθηκε με 12 ψήφους έναντι 11 ψήφων που έλαβε η αντίπαλός της, Νότια Αφρική -σε σύνολο 24 ψήφων-. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σε περίπτωση ισοπαλίας η ψήφος του επικεφαλής της FIFA Ζεπ Μπλάτερ θα μετρούσε εις διπλούν. 

Στο μεταξύ ο Μπλάτερ είχε εκφραστεί θετικά υπέρ της Νότιας Αφρικής. Κατά τον τελευταίο γύρο της ψηφοφορίας όμως απείχε τελικά ο εκπρόσωπος της Νέας Ζηλανδίας -που σύμφωνα με πληροφορίες θα υποστήριζε τη Ν. Αφρική- κι έτσι επικράτησε η Γερμανία.

Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την πλευρά τόσο του Φραντς Μπεκενμπάουερ όσο και του Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ. Αντίστοιχα ούτε και η FIFA θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με την υπόθεση. 

H DFB από την πλευρά της, σε σημερινή της ανακοίνωση, αναγνωρίζει ότι πράγματι τον Απρίλιο του 2005 καταβλήθηκε το επίμαχο ποσό στη FIFA, αλλά για άλλους λόγους (πιθανώς συμμετοχή σε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα της FIFA) και σίγουρα όχι για την εξαγορά της ανάθεσης του Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία. 

Σύμφωνα μάλιστα με το δελτίο τύπου της DFB δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να πιστοποιεί ότι ψήφοι μελών της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA αποσπάστηκαν υπέρ της Γερμανίας με αθέμιτα μέσα σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας επιλογής. 

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης | Πηγή: zougla.gr
Από το Blogger.