y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Παρά την αρχική του άρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε τελικώς με τους 11 ηγέτες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, την αποδοχή 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα. Συγχρόνως ο πρωθυπουργός συμφώνησε ότι η Ελλάδα μαζί με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία θα ενισχύσουν την διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, ενώ η Frontex θα υποστηρίξει την καταγραφή των μεταναστών ώστε να μην περνάνε από την Ελλάδα μη καταγεγραμμένοι μετανάστες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ,

Αυτά ήταν δύο πιο σημαντικά σημεία για την χώρα στα οποία συμφώνησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σε μία συνάντηση που σκοπό είχε να περιορίσει τις πρόσφατες εντάσεις που έχουν προκύψει ανάμεσα στα κράτη μέλη από τα οποία περνάει ο μεγαλύτερος όγκος μεταναστών. Σκοπός επίσης της συνάντησης ήταν να βρεθεί τρόπος  να περιοριστεί η εισροή μεταναστών αλλά και να ενισχυθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους χιλιάδες που φτάνουν κάθε μέρα στα σύνορα της Ευρώπης. “ Η συνάντηση ήταν για να αποφευχθεί μία ανθρωπιστική καταστροφή στην Ευρώπη “ δήλωσε μετά το πέρας της ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Σύμφωνα με το σχέδιο που συμφωνήθηκε χθες, η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει την δυνατότητα να παρέχει στέγη σε 30.000 πρόσφυγες (αριθμός τον οποίο πρέπει να επιτύχει μέχρι το τέλος του έτους) αλλά και να δώσει στέγη, μέσω επιδότησης ενοικίου, σε άλλους 20.000 πρόσφυγες. Συγχρόνως, άλλες 50.000 θέσεις θα δημιουργηθούν κατά μήκος του περάσματος των προσφύγων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Για τον κ. Τσίπρα η αποδοχή αυτής της πρότασης ήταν μια νίκη καθώς όπως είπε κατάφερε να απορρίψει την πρόταση για την “δημιουργία μιας ολόκληρης πόλης προσφύγων” που θα ήταν ασφυκτική. Στην θέση της θα δημιουργηθούν μικρά κέντρα, μοιράζοντας το βάρος ισόποσα στα νησιά, την Αθήνα και την Βόρεια Ελλάδα.  Σύμφωνα όμως με το προσχέδιο  των συμπερασμάτων που είχε στην κατοχή της η “Κ”  χθες δεν υπήρχε συγκεκριμένα αναφορά  δημιουργίας ενός μοναδικού κέντρου υποδοχής που θα συγκέντρωνε συνολικά 50.0000 πρόσφυγες αλλά μια γενικότερη αναφορά για την ανάγκη να αυξήσει η χώρα την ικανότητα υποδοχής σε 50.000 θέσεις συνολικά. Έτσι αντί για “την δημιουργίας μίας κωμόπολης πετύχαμε την δημιουργία παροχής ενοικίου για 20.000 θέσεις που θα βοηθήσει την οικονομία” όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας  και τόνισε ότι είναι μία “ιδέα αμοιβαία επωφελής.”

“Η πολιτική του να στέλνονται ανθρώποι στα επόμενη σύνορα πρέπει να σταματήσει. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι καταγεγραμμένοι. Χωρίς καταγραφή, δεν υπάρχουν δικαιώματα” είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιουνκέρ και ένα από τα βασικά σημεία που αφορούν την Ελλάδα είναι η συνεργασία και της  Ελλάδας  με την πΓΔΜ και την Αλβανία για να ενισχυθεί η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. Συγχρόνως  η Frontex θα υποστηρίξει την καταγραφή των μεταναστών στα σύνορα αυτά ώστε να μην συνεχιστεί η πρακτική να περνάνε από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη μη καταγεγραμμένοι μετανάστες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία παίζει “ρόλο - κλειδί” στην αντιμετώπιση της κρίσης και ότι υπήρξε κατανόηση ανάμεσα στους συμμετέχοντες πως “δεν αντιμετωπίζεται η κρίση με μέτρα στον διάδρομο αλλά στην πόρτα” εννοώντας την Τουρκία. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ενώ θα υπάρξει περισσότερη συνεργασία με την Τουρκία οι ακτοφυλακές των δύο χωρών θα λειτουργούν ξεχωριστά. Συγχρόνως θα αναβαθμιστεί η Επιχείρηση της Frontex “Ποσειδών” που γίνεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ιδιαίτερα δραματική ήταν η έκκληση του Σλοβένου Πρωθυπουργού, Μίρο Τσεράρ, ο οποίος δήλωσε “ότι αν δεν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα, “η ΕΕ θα αρχίσει να διαλύεται” και συγκεκριμένα η Σλοβενία, μια μικρή χώρα 2 εκατομμυρίων είχε τις περασμένες μέρες εισροή 60.000 μεταναστών. “ Δεν θα αντέξουμε τις επόμενες εβδομάδες αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.”

Τσίπρας: Απορρίψαμε τρεις παράλογες προτάσεις

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι απορρίφθηκαν τρεις παράλογες, όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις σε σχέση με την προσφυγική κρίση εξέφρασε λίγο μετά το τέλος της σημερινής άτυπης «μίνι-Συνόδου Κορυφής» στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως τελικά, αντί για τη δημιουργία μιας «κωμόπολης» 50.000 προσφύγων, έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση για την προώθηση μιας διαδικασίας επιδότησης του ενοικίου 20.000 προσφύγων για το διάστημα που θα παραμένουν στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε οτι η πρόταση αυτή αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, θα έχει ως αποτέλεσμα την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Η δεύτερη παράλογη πρόταση που απερρίφθη αφορούσε τη δυνατότητα μιας χώρας να μην επιτρέπει τη διελευση προσφύγων που προέρχονται από άλλη χώρα στο έδαφός της. Αν συνέβαινε αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το σταμάτημα της ροής και τη δημιουργία ενός φαινομένου ντόμινο, που θα κατέληγε στην επιβάρυνση κυρίως της Ελλάδας. Αντί αυτής της επιλογής, προκρίθηκε η ενημέρωση της χώρας διέλευσης για τον αριθμό των προσφύγων που την αφορούν.

Η τρίτη παράλογη πρόταση που απερρίφθη ήταν αυτή που αφορούσε τη δυνατότητα να υπάρχει μια νέα επιχείρηση της Frontex στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με στόχο να αποτρέπει και να ελέγχει τις προσφυγικές ροές προς την ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόρριψή της εν λόγω πρότασης, επισημαίνοντας οτι η φύλαξη των συνόρων είναι αποκλειστικά εθνική αρμοδιότητα. Η μοναδική ανάμειξη της Frontex, διευκρίνσηε ο πρωθυπουργός, θα αφορά την ταυτοποίηση περιπτώσεων προσφύγων οι οποίοι δε θα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί στα κέντρα υποδοχής στα νησιά. Αυτές οι περιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, εκτίμησε ο ίδιος, γιατί οι περισσότεροι πρόσφυγες στα νησιά επιζητούν την καταγραφή τους.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι κοινή είναι η διαπίστωση πως η Τουρκία διαδραματίζει πρωταρχικής σημασίας ρόλο σε ό,τι αφορά τις ροές των προφύγων. Η συνεννόηση με την Τουρκία είναι αυτή που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τη μείωση των ροών των προσφύγων, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης υπήρξε κατανόηση έναντι της Ελλάδας, αρχής γενομένης από το γεγονός ότι ο έλεγχος των προσφυγικών ροών δεν μπορεί να γίνει στη μέση του διαδρόμου, αλλά στην είσοδό του. Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη στενής συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ της τουρκικής ακτοφυλακής και των ελληνικών λιμενικών αρχών, τονίζοντας ωστόσο ότι η κάθε χώρα πρέπει να εχει την ευθύνη φύλαξης των δικών της χωρικών υδάτων.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκεκριμένες προτάσεις προς την Τουρκία, κάτι που όπως είπε δημιουργεί την ελπίδα για μια αποφασιστική αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Πηγή: kathimerini.gr
Από το Blogger.