y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Στους 97 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στη διπλή βομβιστική επίθεση, που συγκλόνισε χθες την Άγκυρα. 246 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι 48 εκ οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΚΟΣΜΟΣ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΑΓΚΥΡΑ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ,

Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από τον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της τουρκικής πρωτεύουσας, όπου κόσμος είχε συγκεντρωθεί για να πραγματοποιήσει πορεία υπέρ της ειρήνης. Κάλεσμα για την πορεία είχαν απευθύνει συνδικάτα και πολιτικά κόμματα της αριστεράς, καθώς και το μεγαλύτερο φιλοκουρδικό κόμμα στη χώρα, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP). 

Τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν μέχρι στιγμής διευκρινιστεί.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των δραστών και η εισαγγελία της Άγκυρας εργάζεται με στόχο την ταυτοποίηση των θυμάτων. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι την επίθεση διέπραξαν δύο βομβιστές καμικάζι. 

Ο κ. Νταβούτογλου κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος τονίζοντας ότι οι βομβιστικές επιθέσεις είχαν ως στόχο την ενότητα, τη δημοκρατία και τη σταθερότητα της Τουρκίας. Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης υπέδειξε ως πιθανούς δράστες την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την οργάνωση της άκρας αριστεράς Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP- C).

Ο κ. Νταβούτογλου καταφέρθηκε και εναντίον του επικεφαλής του κουρδικού κόμματος της χώρας, του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον οποίο κατηγόρησε ότι φέρει ευθύνη. Για «επίθεση μίσους», η οποία στοχεύει στο διχασμό της κοινωνίας έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η επίθεση «στοχεύει την ειρήνη του έθνους» και έκανε έκκληση για «αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα» απέναντι στην τρομοκρατία.  O πρόεδρος της Τουρκίας ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του στο Τουρκμενιστάν.  Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστηρίζει ότι στόχος της διπλής βομβιστικής επίθεσης ήταν τα μέλη του.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο» δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Εντολή να σταματήσουν τη δράση τους στην Τουρκία, εκτός και αν δεχτούν επίθεση, έδωσε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Οι επικεφαλής του ΡΚΚ έλαβαν την απόφαση αυτή ανταποκρινόμενοι σε εκκλήσεις εντός και εκτός της Τουρκίας.

Τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης καταγγέλλοντας την ευθύνη, που φέρει η κυβέρνηση της Τουρκίας, στη διπλή βομβιστική επίθεση, που σημειώθηκε στην πορεία υπέρ της ειρήνης στην Άγκυρα. Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης να κάνουν χρήση δακρυγόνων.   

Τριήμερο πένθος στα κατεχόμενα για τους νεκρούς στην Αγκυρα 

Τριήμερο πένθος, από σήμερα μέχρι την Τρίτη, κήρυξε το λεγόμενο υπουργικό στα κατεχόμενα για τα θύματα της διπλής βομβιστικής επίθεσης στην Αγκυρα.

Εξάλλου, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν με το οποίο καταδίκασε την επίθεση.

Το φιλοκουρδικό HDP υποστηρίζει ότι στόχος ήταν τα μέλη του   

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστηρίζει ότι στόχος της διπλής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στην Άγκυρα ήταν τα μέλη του και προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί δραματικά. 

«Λίγο μετά την έναρξη της πορείας, γύρω στις 10.04 (τοπική ώρα) σημειώθηκαν δύο βομβιστικές επιθέσεις εν μέσω του μπλοκ του HDP. Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε ότι ο κύριος στόχος των επιθέσεων ήταν το HDP», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του. 

«Πολλοί από τους τραυματίες είναι σε πολύ βαριά κατάσταση και για αυτό υπάρχει ο φόβος ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί», προστίθεται στην ανακοίνωση. 
   
Εντολή να σταματήσουν τη δράση τους έδωσε στα μέλη του το PKK   

Εντολή να σταματήσουν τη δράση τους στην Τουρκία, εκτός και αν δεχτούν επίθεση, έδωσε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat που πρόσκειται στην οργάνωση αυτή. 

Το πρακτορείο ανέφερε ότι οι επικεφαλής του ΡΚΚ έλαβαν την απόφαση αυτή ανταποκρινόμενοι σε εκκλήσεις εντός και εκτός της Τουρκίας. Οι Κούρδοι μαχητές θα πρέπει να αποφύγουν ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή «δίκαιων εκλογών» στην Τουρκία την 1η Νοεμβρίου. 

Με συνθήματα εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης και του προέδρου Ερντογάν δεκάδες μέλη οργανώσεων της κουρδικής και τουρκικής αριστεράς, αλλά και μέλη ελληνικών οργανώσεων πραγματοποίησαν χθες βράδυ συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος για την φονική επίθεση στην Άγκυρα.

Διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στο Παρίσι, όπου οι πολίτες φώναζαν συνθήματα υπέρ των Κούρδων.

Περίπου 1000 διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους Κούρδοι, συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για να καταδικάσουν τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα.

Στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν φωνάζοντας το σύνθημα "Ερντογάν, δολοφόνε!". Στα πλακάτ που κρατούσαν αναγραφόταν το σύνθημα "η Τουρκία δολοφονεί τους πολίτες".

Στο Στρασβούργο περίπου 400 άνθρωποι συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης.

Κουρδικές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει νέα διαδήλωση σήμερα στις 17.00 ώρα Κύπρου, με σύνθημα "τέλος στο βρώμικο πόλεμο και την κρατική τρομοκρατία στην Τουρκία και το Κουρδιστάν".

Κινητοποιήσεις αναμένονται επίσης στη Λυών και την Τουλούζη.

Τουλάχιστον 1000 άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά στη Ζυρίχη για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα της διπλής βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα.

Διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η διπλή επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο, τους εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, καταδίκασε την επίθεση και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα παραμείνει στο πλευρό της Τουρκίας στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

Την επίθεση καταδίκασε και το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Δεδομένης της συνεχιζόμενης βίας στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτήν την χρονική περίοδο όλοι οι πολίτες της Τουρκίας να επαναδεσμευθούν στην ειρήνη και ορθώσουν όλοι μαζί το ανάστημά τους εναντίον της τρομοκρατίας επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στεκόμαστε, με αίσθημα αλληλεγγύης, στο πλευρό του τουρκικού λαού και επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Τουρκία για να πολεμήσουμε την κοινή απειλή της τρομοκρατίας τονίζει το  αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα της Μόσχας να συνεργαστεί με την Τουρκία για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, είπε ότι η ενέργεια συνιστά επίθεση κατά των πολιτικών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρήνης.

Για θρασύδειλη τρομοκρατική επίθεση έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε την Τουρκία να παραμείνει ενωμένη απέναντι στους τρομοκράτες και όλους εκείνους που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμμιά δικαιολογία για μια φρικτή επίθεση εναντίον ανθρώπων, που διαδήλωναν για την ειρήνη.

Συλλυπητήρια απο την ελληνική κυβέρνηση

Τα βαθιά συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων στην Τουρκία, εκφράζει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι, τονίζει, στους γείτονές μας, για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των αθώων θυμάτων αναφέρει, εξάλλου, ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα εναντίον αθώων θυμάτων εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Παυλόπουλος τονίζει «ότι παρά την όποια διαφορά μεταξύ των δύο χωρών, τίποτα δεν τις χωρίζει στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, από όπου και αν αυτή εκπορεύεται» .

Πηγή: sigmalive.com
Από το Blogger.