y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Η πρόσφατη ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Zohr από την Ιταλική εταιρεία ΕΝΙ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου έρχεται να δικαιώσει τους Έλληνες επιστήμονες και τους ελάχιστους πολιτικούς, που εδώ και χρόνια προσπαθούν να πείσουν το Ελληνικό πολιτικό σύστημα για την αξία της Ελληνικής ΑΟΖ και την άμεση ανακήρυξη και οριοθέτησή της. (Οι παραπάνω σύνδεσμοι δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης)

ΚΡΗΤΗ, ΑΟΖ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΤΣΙΠΡΑΣ, ΚΛΙΝΤΟΝ, NOBLE ENERGY, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΙΣΡΑΗΛ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου των τελευταίων ετών έγινε στη Λεκάνη της Λεβαντίνης, που αφορά και την Κυπριακή ΑΟΖ.

Το κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου είναι 2 φορές μεγαλύτερο από το κοίτασμα Leviathan του Ισραήλ, που ανακαλύφθηκε το 2010 και ήταν προηγουμένως το μεγαλύτερο.

Εκεί κοντά βρίσκεται και το κοίτασμα Tamar του Ισραήλ που ανακαλύφθηκε το 2009 και το κοίτασμα Αφροδίτη της Κύπρου που ανακαλύφθηκε το 2011. Έτσι, η Ελλάδα αναβαθμίζεται ως πέρασμα των υδρογονανθράκων προς την Ευρώπη.

ΚΡΗΤΗ, ΑΟΖ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΤΣΙΠΡΑΣ, ΚΛΙΝΤΟΝ, NOBLE ENERGY, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΙΣΡΑΗΛ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος, που αυτό το διάστημα βρίσκεται στον Καναδά, ως συνεργάτης και ομότιμος καθηγητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, ρωτήθηκε αν το κοίτασμα Zohr στην ΑΟΖ της Αιγύπτου έχει σχέση με την Ελλάδα και ιδίως την Κρήτη και τι σημαίνει για τον ελληνισμό η ανακάλυψη τυχόν αντίστοιχων κοιτασμάτων.

Ο κ. Φώσκολος υποδεικνύει με σαφήνεια ότι νότια της Κρήτης υπάρχουν τουλάχιστον 5 τεράστια κοιτάσματα όμοια με αυτό του Αιγυπτιακού Zohr, ικανά όχι απλά να λύσουν το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας,αλλά να αποτελέσουν και τη μόνιμη ενεργειακή λύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δεκάδες χρόνια.

Ποσότητες, τουλάχιστον 15 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, μπορούν να διοχετευτούν επί 30 χρόνια στην Ε.Ε. μέσω του αγωγού East Med που σχεδιάζει η ΔΕΠΑ και θα περιλαμβάνει φυσικό αέριο από την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς τα κοιτάσματα της Αιγύπτου θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας.

Ο αγωγός θα περνά μέσω Κρήτης προς την Ε.Ε. Η περιοχή που ανήκει στις ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, περιέχει αποθέματα που θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 320 τρισ. κυβικά πόδια, με την αξία των κοιτασμάτων να υπερβαίνει τα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ!

Το Ελληνικό μερίδιο ανέρχεται σε περίπου 2 τρισεκατομμύρια ευρώ!

Πρόκειται για 5 περιοχές, αποκλειστικά νότια της Κρήτης. Ταυτόχρονα, τα Ελληνικά Υπουργεία (ανεξήγητα) ασχολούνται με οικόπεδα στο Ιόνιο ως προτεραιότητα, γιατί δήθεν νότια της Κρήτης δεν διαθέτουν στοιχεία!!!

Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να εξάγουν ετησίως και για 30 χρόνια 150 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη άνω των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως!

Βλέπουμε πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι για το Ελληνικό Δημόσιο να βγάλει χρήματα, εκτός από το κόψιμο των μισθών και των συντάξεων και την υπερφορολόγηση των ακινήτων!!! Σε δημοσίευμά της, η οικονομική ιστοσελίδα Deutsche Wirtschafts Nachrichten υποστηρίζει πως η διάσωση της Ελλάδας «δεν είναι πολιτικό πρότζεκτ».

Αντίθετα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει να κάνει με το φυσικό αέριο και την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποδεσμευτεί από την εξάρτησή της από τη Ρωσία, μέσω του αγωγού ΤΑΡ, ο οποίος θα περνά από την Ελλάδα.

Η Γερμανική ιστοσελίδα υποστηρίζει πως, παρόλο που οι εταιρείες που θα εκμεταλλευτούν τον TAP υπόσχονται νέες θέσεις εργασίες στην Ελλάδα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. «Για τους περισσότερους Έλληνες δε θα επιφέρει καμία πραγματική βελτίωση των συνθηκών ζωής. Αυτοί θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται με προγράμματα λιτότητας».

Αντιθέτως, όπως αναφέρει το Deutsche Wirtschafts Nachrichten, αυτοί που θα επωφεληθούν από την κατάσταση, όπως πάντα, θα είναι μόνο κάποιοι ολιγάρχες.

Είναι προφανές ότι η ανακάλυψη του κοιτάσματος ZOHR στη Αιγυπτιακή ΑΟΖ, σε γεωφυσικό – γεωλογικό περιβάλλον πανομοιότυπο με 5 αντίστοιχες περιοχές νότια της Κρήτης, θα έπρεπε κανονικά να έχει σημάνει επιστημονικό, ερευνητικό και πολιτικό συναγερμό στην Ελλάδα, θέτοντας επί τάπητος και την άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ.

Όσο δεν έχουμε ΑΟΖ και οριοθετήσεις, τυπικά ακόμη και έρευνες να ξεκινούσαμε, πολλές από αυτές θα γίνονταν σε διεθνή ύδατα, όπου κάλλιστα η κάθε πολυεθνική θα μπορούσε να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Το Ελληνικό πολιτικό σύστημα θα πρέπει να ξυπνήσει άμεσα. Απαιτείται ανακήρυξη και οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ με βάση την μέση γραμμή, ώστε καμία χώρα να μην μπορεί να βρει κολλήματα και παραθυράκια. Άλλωστε και η Τουρκία δέχτηκε την οριοθέτηση της ΑΟΖ της στην Μαύρη Θάλασσα με βάση την αρχή της Μέση Γραμμής.

Στο Αιγαίο όμως, προβάλλει κολλήματα. Σε περίπτωση που Ελλάδα και Τουρκία οδηγηθούν σε διεθνές δικαστήριο, τότε η Τουρκία θα χάσει. Εάν θέλουμε να ξεχρεώσουμε σύντομα και η Ελλάδα να ζήσει (κυριολεκτικά) ζωή χαρισάμενη, θα πρέπει να ανακηρυχθεί και να οριοθετηθεί άμεσα η ΑΟΖ, να οικοπεδοποιηθεί σωστά και να γίνει διεθνής διαγωνισμός για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, προτού τα «φάνε» οι τοκογλύφοι.

Ποιοι άραγε δεν θέλουν να ξεχρεώσει η Ελλάδα και να αναπτυχθεί και φρενάρουν τις εξελίξεις;

Θα βιαστούν κάποιοι να κρίνουν και να κατακρίνουν τις δηλώσεις αυτές.

Είναι γνωστοί κύκλοι που προσπαθούν να εμποδίσουν να μην φτάσει το περιεχόμενο των μελετών αυτών, αλλά κυρίως τα οικονομικά μεγέθη στα μάτια και τ” αυτιά των πραγματικά δικαιούχων, πριν ολοκληρωθεί το έργο της υποθήκευσης του δημοσίου πλούτου που έχει χρόνια πριν ξεκινήσει.

Τα επιστημονικά στοιχεία αυτά είναι γνωστά σε όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα οικονομικά στοιχεία είναι αυτά που ενοχλούν.

Θα θυμίσουμε ότι πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε επισκεφτεί τον Αιγύπτιο (6 Αυγούστου 2015) ομόλογό του. Φυσικά τέτοια θέματα δεν αποτελούν πρωτοσέλιδα για τις κρεμασμένες εφημερίδες των περιπτέρων. Αποτελούν όμως χάραξη εθνικής στρατηγικής, που με την συνέχιση της υποδούλωσης και της εξάρτησης, το αντίθετο ακριβώς εκτιμούμε για την κυβέρνηση της Ελλάδας ότι πράττει.

Σύμπραξη με συμφέροντα πολύ ισχυρά, όπως ο κύριος Μπιλ Κλίντον που εκπροσωπεί την εταιρία ενέργειαςNoble Energy στρατηγικό επενδυτή τόσο στο Ισραήλ, όσο και στην Κύπρο. Αυτό υποδηλώνει η τελευταία του συνάντηση στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Αν και μάλλον περιθώριο ήταν γενική συνέλευση και όχι η συνάντηση.

Τέλος, ας σκεφτούμε για μια φορά πονηρά όπως σκέφτονται αυτοί.

Γιατί εξαφάνισαν το όποιο καθεστώς της Λιβύης, διέλυσαν την Αίγυπτο, την Συρία.

Είμαστε εμείς και οι Κύπριοι τυχεροί που μας εξαφάνισαν μόνο οικονομικά. Αν κάναμε κάτι παραπάνω …


ΚΡΗΤΗ, ΑΟΖ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΤΣΙΠΡΑΣ, ΚΛΙΝΤΟΝ, NOBLE ENERGY, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΙΣΡΑΗΛ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πηγή: dreamfm.gr | Το διαβάσαμε εδώ
Από το Blogger.