Το ψωμί αυτό προέκυψε απο μια εξέλιξη παλιάς συνταγής που κάναμε κάποτε στην περίφημη Οινοπάθεια στο χαλάνδρι και πληροφοριών που πάντα παίρνω απο το ψωμί της μοναδικής Εύης Βουτσινά.
Ανακατέψτε σε μπολ:
Διαλύστε 25 γραμμ. νωπή μαγιά σε 150 γραμμ. χλιαρό νερό και ρίξτε την στα αλεύρια μαζί με 2 1/2 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο, 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο, 4 κουταλιές ελαιόλαδο και 1 ποτήρι χλιαρό νερό ακόμη. Ζυμώστε καλά, βουτώντας τα χέρια σας σε νερό χλιαρό, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη μέτρια αλλά ελαστική. Αν σας αρέσει, προσθέστε 1/2 κουταλάκι μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήστε τη ζύμη σκεπασμένη 1 ώρα και 10 λεπτά σε μέρος χωρίς ρεύματα και κρύο. Πλάστε 4 μικρά καρβελάκια και τοποθετήστε τα σε μακρόστενες φόρμες sanitas λαδωμένες (του κέικ). Αφήστε τα να ανέβουν σκεπασμένα 1 ώρα. Ψήστε τα, αφού τα αλείψετε με λίγο λάδι σε καλά προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών Κελσίου 40 λεπτά. Βγάλτε απο τις φόρμες και ψήστε τα ανάποδα άλλα 10 λεπτά. Αφήστε τα σε σχάρα να κρυώσουν σκεπασμένα με πατσέτα διπλή. Κόψτε τα την επόμενη μέρα καλύτερα.
Του Χρήστου Μαντίδη
Ανακατέψτε σε μπολ:
- 1/2 κιλό άσπρο σκληρό αλεύρι
- 1/2 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 γεμάτη κουταλιά αλάτι
- 2 κοφτές κουταλιές ζάχαρη
Δείτε εδώ το βιβλίο του Χρήστου Μαντίδη με τίτλο "Ο Χρήστος Μαντίδης Αναβιώνει το Σερραϊκό Τραπέζι " |
Του Χρήστου Μαντίδη
Επιμέλεια: SerresLand Team
Κάντε like στις σελίδες που διαχειρίζεται ο Χρήστος Μαντίδης στο facebook