y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Είδος προς εξαφάνιση από τα ράφια των φαρμακείων έχουν γίνει τα παιδικά εμβόλια τις τελευταίες εβδομάδες, τουλάχιστον δέκα απαραίτητα είδη εμβολίων έχουν σχεδόν «εξαφανιστεί» με τους φαρμακοποιούς και τους ιατρούς να απευθύνονται στα στοκ των φαρμακαποθηκών προκειμένου να συνεχιστεί το Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα.

ΣΕΡΡΕΣ, ΕΜΒΟΛΙΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ,

Όπως εξηγούν οι φαρμακοποιοί, το πρόβλημα εστιάζεται στις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν εφοδιάζουν επαρκώς την αγορά. Όπως επισημαίνουν, πολλές εταιρείες φαρμάκου δεν τηρούν τα αποθέματα διμήνου ή τριμήνου που είναι υποχρεωμένες να έχουν ανάλογα με το σκεύασμα που εμπορεύονται, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει μια τάση να γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα τα φθηνά εμβόλια, η εμπορία των οποίων για πολλές εταιρείες καθίσταται ασύμφορη στην ελληνική αγορά. Αντίθετα, τα εμβόλια με χαμηλότερη τιμή φαίνεται, όπως εξηγούν οι φαρμακοποιοί, να έχουν αντικατασταθεί από πολυδύναμα, τα οποία όμως είναι αρκετά πιο ακριβά. Για παράδειγμα, ενώ η τιμή για το απλό εμβόλιο κατά της ιλαράς είναι 14 ευρώ, το αντίστοιχο πολυδύναμο κοστίζει περίπου στα 52 ευρώ.

Αν και το Υπουργείο Υγείας έχει προβεί σε καθησυχαστικές δηλώσεις πως η επάρκεια σύντομα θα αποκατασταθεί οι φαρμακοποιοί βάση των πληροφοριών που έχουν αναφέρουν πως η έλλειψη βασικών εμβολίων θα διαρκέσει μερικούς μήνες ακόμη.

 Χ. Άγγος: «συνιστούμε στους γονείς όχι πανικό» 

Ψυχραιμία προς τους γονείς συστήνει από την πλευρά του Πρόεδρος των Φαρμακοποιών Σερρών κ. Χρήστος Άγγος: «Πάντα υπήρχαν ελλείψεις στα φάρμακα και ειδικά στα μνημονιακά χρόνια που ζούμε τις οποίες προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε έχοντας ικανοποιητικές ποσότητες όσο στις φαρμακαποθήκες όσο και στα φαρμακεία. Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάστηκε μία έντονη έλλειψη στα παιδικά εμβόλια ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος το δευτεροβάθμιο όργανό μας έκανε παρέμβαση προς τον ΕΟΦ και τους κρατικούς φορείς να ερωτηθούν οι εταιρίες για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η έλλειψη, αν υπάρχει δηλαδή κάποιο πρόβλημα στην παραγωγή ή ίδιες οι εταιρίες θέλουν να μειώσουν την έκθεση τους στον Ελλαδικό χώρο και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες Λάβαμε υποσχέσεις ότι το ζήτημα πάει προς ομαλοποιήσει και σύντομα θα υπάρχουν εμβόλια στην αγορά . Στην Σερραϊκή φαρμακευτική αγορά εμείς συνιστούμε στους γονείς όχι πανικό, όταν το παιδί έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έχει μία μορφή ανοσοποίησης απέναντι στα στελέχη που απευθύνεται το κάθε εμβόλιο. Από εκεί και πέρα να ρωτάνε το Φαρμακοποιό τους για το εάν έχει έρθει το εμβόλιο που χρειάζονται και σε συνεννόηση πάντα με τον Παιδίατρο να προχωρήσουν σε εμβολιασμό. Η ομαλοποίηση της αγορά δεν θα γίνει από την μία μέρα στην άλλη θα χρειαστεί ένα διάστημα».

Του Καγιογλίδη Παναγιώτη | Πηγή: serresparatiritis.gr | Το διαβάσαμε εδώ
Από το Blogger.