y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Σε περίπου 2,2 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ανεξόφλητες οφειλές προς της ΔΕΗ καθώς μειώθηκαν οι οφειλέτες της επιχείρησης, αλλά όχι το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΔΕΗ
Τόνισε δε ότι 2,1 εκατομμύρια παροχές ρεύματος είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους (από τους 7,4 εκατομμύρια), άρα περίπου ένας στους τρεις πελάτες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ σημείωσε ότι από εβδομάδα ο ΔΕΔΔΗΕ με εντολή της επιχείρησης θα ξεκινήσει διακοπές σε καταναλωτές με ανεξόφλητες οφειλές και υψηλές καταναλώσεις. 

Επίσης, η ΔΕΗ κάνει νοικοκύρεμα και στα αγροτικά τιμολόγια, με σκοπό να εντοπίσει τους “μαϊμού” αγρότες. Έτσι, όσοι δεν στείλουν βεβαιώσεις για την απογραφή τους, η ΔΕΗ θα παύσει να τους χορηγεί το κατά 30% φθηνότερο ρεύμα, επαναφέροντάς τους στο κανονικό τιμολόγιο. 

Σύμφωνα με την επιχείρηση από τους ιδιοκτήτες 190.000 παροχών, οι κάτοχοι 30.000 μετρητών δεν έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα της εταιρίας.

Για την τιμολόγηση των βιομηχανικών πελατών της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο. «Έχουμε επεξεργαστεί τα τιμολόγια με βάση το οριακό κόστος» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι σε 15 ημέρες το θέμα θα έχει κλείσει. Όπως υποστήριξε, οι περίπου 40 βιομηχανίες φαίνεται ότι αποδέχονται τις προτάσεις της ΔΕΗ.

Για την περίπτωση της Αλουμίνιον της Ελλάδας, η ΔΕΗ την αντιμετωπίζει ξεχωριστά. «Αν σε τρεις μήνες δεν έρθουμε σε συμφωνία, θα πάμε σε διαιτησία» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Για τη ΛΑΡΚΟ δήλωσε ότι η ΔΕΗ θα συντονιστεί με την Εθνική Τράπεζα και το Δημόσιο προκειμένου να βρεθεί λύση. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί «να καταναλώνει χωρίς να πληρώνει».

Σχετικά με το σχήμα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τον ΑΔΜΗΕ και στην προοπτική να περάσει σε μια ανεξάρτητη εταιρεία του Δημοσίου με τα πάγιά του, ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε ότι «η ΔΕΗ θέλει τα πάγιά της, αλλιώς θέλει ισοδύναμα οικονομικά αποτελέσματα» ως αντιστάθμισμα στα 200 εκατ. ευρώ που της αποφέρει ο ΑΔΜΗΕ.

Πάντως, τον τελευταίο λόγο τον έχει η κυβέρνηση, η οποία κάνει και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Άλλωστε και ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε πως τελικά «θα συμφωνήσουμε» με ό,τι αποφασίσει ο βασικός μέτοχος της ΔΕΗ.

Στο μεταξύ, από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε γνωστό ότι ενδιαφέρον για την εξαγορά του 17 % των μετοχών του ΔΕΣΦΑ εκδηλώθηκε και από Κοινοπραξία Ελλήνων επιχειρηματιών, όπως και από άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά αερίου. 

Πλειοδότης για το 66% των μετοχών του Διαχειριστή, έχει αναδειχθεί η SOCAR του Αζερμπαϊτζάν αλλά η μεταβίβαση δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω ενστάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Ωστόσο, η μεταβίβαση του 17% σε ευρωπαϊκή εταιρία (ώστε το ποσοστό της αζέρικης πλευράς να πέσει στο 49 %) μπορεί να άρει τις επιφυλάξεις της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Πηγή: nooz.gr
Από το Blogger.