y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Τη μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία βάση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, σημειώνουν οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα της Eurostat που δημοσιεύει η Καθημερινή, με κύριες αιτίες την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και ότι οι έμποροι φαίνεται να μετακυλούν τις απώλειες των capital controls στον καταναλωτή.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ,
Στην Ελλάδα παρατηρήθηκε τον Αύγουστο του 2015 η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις τιμές των τροφίμων, 4,2% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2014.

Επίσης, οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα αυξήθηκαν τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο κατά 2,9%.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι ανατιμήσεις παρατηρούνται και σε προϊόντα τα οποία παρέμειναν στον συντελεστή ΦΠΑ 13%. Οι τιμές ψωμιού και δημητριακών κατέγραψαν αύξηση 3,2% σε ετήσια βάση, τη μεγαλύτερη μεταξύ των "28", του κρέατος αύξηση κατά 1,9%, επίσης τη μεγαλύτερη στην ΕΕ.

Την ίδια περίοδο επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης παρατηρήθηκε μείωση των τιμών κατά 1,3%.

Στην κατηγορία των ελαίων καταγράφεται αύξηση σε ετήσια βάση κατά 9,9%, στα φρούτα 17,2%, στα λαχανικά 9,6%, στα ψάρια 0,4%, σε γάλα, αυγά και τυριά 0,3%. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η τιμή του φρέσκου γάλακτος εμφανίζει τον Σεπτέμβριο του 2015 αύξηση κατά 2,96% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2015. 

Η τιμή, πάντως, παραγωγού συνολικά στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2015 είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εμφανώς χαμηλότερη από την τιμή το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Αξιοσημείωτες διακυμάνσεις στο διάστημα των τελευταίων μηνών παρατηρούνται και στις τιμές του ψωμιού, των αλεύρων, αλλά και των ζυμαρικών. Οι τιμές των ζυμαρικών, είδος εξαιρετικά δημοφιλές τις πρώτες ημέρες επιβολής των capital controls, καταγράφουν αύξηση κατά 3,27% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Ιούνιο.  

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2015, η τιμή του μαλακού σιταριού, προϊόν το οποίο εισάγει σε μεγάλο βαθμό η Ελλάδα για να καλύψει τις ανάγκες της, αυξήθηκε κατά 4,6%, όταν κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. η τιμή κατέγραψε μείωση 5%. 

Αύξηση, αν και οριακή, κατά 0,8% παρατηρήθηκε και στην τιμή του σκληρού σιταριού. Σε ετήσια βάση η τιμή του μαλακού σιταριού στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 6,7%, ενώ σε επίπεδο Ε.Ε. παρατηρήθηκε αύξηση μόλις κατά 1%.

Πηγή: nooz.gr
Από το Blogger.