y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης υπογραμμίζει στη "ΜτΚ": Στη διαδρομή του χρόνου θα αποδειχτεί η ορθότητα των επιλογών μας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΕΡΡΕΣ, ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΛΛΑΔΑ,

Για τις πολιτικές εξελίξεις η υφυπουργός και βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων υπογραμμίζει πως “οι όποιες διαρροές με το πολιτικό μήνυμα το οποίο εκφράζουν είναι σεβαστές, δημιουργούν ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας, αλλά δεν κλονίζουν την κυβερνητική συνοχή”.

“Ο φράχτης που έχουν ήδη στήσει τα Σκόπια και η απαγόρευση που επέβαλαν στη διέλευση προσφύγων από άλλες χώρες πλην Συρίας, Αφγανιστάν και Ιράκ έχει χειροτερέψει αρκετά τις συνθήκες και σίγουρα η κατάσταση που δημιουργείται μας προβληματίζει”, σημειώνει στη “ΜτΚ” η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, σχολιάζοντας τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας. Αναφορικά με τη δημιουργία καταυλισμού προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, τονίζει πως “σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η δημιουργία γκέτο ή φαβέλας”.

Το πολυνομοσχέδιο πέρασε με διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία και την παραίτηση Σακελλαρίδη. Επειδή υπάρχουν και άλλα προαπαιτούμενα με σκληρά μέτρα, ανησυχείτε για την κυβερνητική συνοχή και σταθερότητα;
Έχει ιδιαίτερη σημασία να συνειδητοποιήσουμε άπαντες τις επιλογές και τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε, να αναρωτηθούμε αν αξιοποιούμε στο έπακρο τις διαπραγματευτικές θέσεις μας και ανάλογα να πορευτούμε. Σίγουρα οι όποιες διαρροές με το πολιτικό μήνυμα το οποίο εκφράζουν είναι σεβαστές, δημιουργούν ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας, αλλά δεν κλονίζουν την κυβερνητική συνοχή. Στη διαδρομή του χρόνου θα αποδειχτεί η ορθότητα των επιλογών μας. Ειδικά όταν το διακύβευμα είναι η σταθερότητα στη χώρα σε αυτήν την ιδιαίτερα ταραγμένη εποχή.

Εκτιμάτε πως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι χώρες της Ε.Ε. ή και τα Σκόπια μπορεί να κλείσουν τα σύνορά τους και να μην υποδέχονται πρόσφυγες; Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο αυτό;
Ο φράχτης που έχουν ήδη στήσει τα Σκόπια και η απαγόρευση που επέβαλαν στη διέλευση προσφύγων από άλλες χώρες πλην Συρίας, Αφγανιστάν και Ιράκ έχει χειροτερέψει αρκετά τις συνθήκες και σίγουρα η κατάσταση που δημιουργείται μας προβληματίζει. Βρισκόμαστε όμως σε καθημερινή διαβούλευση και επαφές με τους διάφορους φορείς, ώστε να υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα για την άμεση διευθέτηση όποιων προβλημάτων προκληθούν.
Προσωπικά εκτιμώ ότι θα επικρατήσει η σύνεση και σε τοπικό επίπεδο δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο σοβαρό θέμα. Η κατάσταση όμως που επικρατεί αποκαλύπτει βασικές αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανισοκατανομή των βαρών του ζητήματος και η άρνηση κάποιων κρατών να βοηθήσουν με ουσιαστικό τρόπο έρχεται σε αντίθεση με τη λογική πάνω στην οποία χτίστηκε η Ευρώπη. Όταν ο θόρυβος κοπάσει, αυτές οι αδυναμίες πρέπει να συζητηθούν και να λυθούν, γιατί θέτουν υπό αμφισβήτηση όλο το οικοδόμημα.

Τελικά θα δημιουργηθεί, σε ποιο σημείο και από πότε θα λειτουργήσει κέντρο υποδοχής προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης;
Τον τελευταίο λόγο για την επιλογή του χώρου έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας και εγώ βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση μαζί τους.
Προσωπικά δεν είμαι υπέρ των βιαστικών και πρόχειρων λύσεων. Πρέπει να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες, το ίδιο όμως ισχύει και για τους μόνιμους κάτοικους της κάθε περιοχής. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, ώστε να γίνει η σωστή επιλογή για το χώρο όπου θα δημιουργηθεί το κέντρο υποδοχής. Δεν είναι λύση να τους τοποθετήσουμε, όπως προτάθηκε, σε εγκαταλειμμένα κτίρια, όπως στο στρατιωτικό νοσοκομείο 424 ή πρώην στρατόπεδα που δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές και θα προκληθούν επίσης προβλήματα στη λειτουργία της πόλης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται επίσης η δημιουργία γκέτο ή φαβέλας. Καθώς είμαστε μία χώρα-σταυροδρόμι, οφείλουμε να δημιουργήσουμε μία σοβαρή υποδομή, που θα εξυπηρετεί τους ανθρώπους και θα αποτελεί αξιοπρεπή λύση φιλοξενίας για όλα τα παρόμοια προβλήματα που θα προκληθούν στο μέλλον.

Έχετε θέσει πολλάκις το θέμα αναβάθμισης του υφυπουργείου. Ποιες αρμοδιότητες έχετε ζητήσει; Εισηγηθήκατε και το να γίνει εκ νέου αυτόνομο υπουργείο; Τι απάντηση λάβατε;
Οι υπάρχουσες αρμοδιότητες -χωρίς να θέλω να μειώσω την αξία τους- δεν καλύπτουν τις μεγάλες ανάγκες του τόπου μας. Υπάρχει μία δεδομένη απόσταση από το κέντρο, η οποία καθυστερεί τη διευθέτηση των θεμάτων που απασχολούν πρώτιστα τη Μακεδονία και τη Θράκη και θα λάμβαναν πιο άμεση διευθέτηση από έναν κυβερνητικό φορέα με έδρα στην περιοχή. Πρόκειται για αναπτυξιακά, διασυνοριακά, χρηματοδοτικά θέματα και μέσα σε αυτά θα βάλω και την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί στα προβλήματα της Θράκης.
Οι ομόλογοι και οι πολιτικοί προϊστάμενοί μου έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την πρόθεσή τους για καλύτερη οργάνωση των δομών και της λειτουργίας της κυβέρνησης και μεταξύ αυτών βρίσκεται η αναβάθμιση του ΥΜΑ-Θ, η οποία πιστεύω ότι θα είχε ήδη γίνει, αν δεν είχαν μεσολαβήσει τα γνωστά προβλήματα που απαιτούν την προσοχή της κυβέρνησης.

Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού;
Ο ΟΛΘ έχει να επιδείξει ένα πολύ καλό έργο. Φέτος πέτυχε την αύξηση των αριθμών των κρουαζιερόπλοιων που δένουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τα οφέλη για την πόλη ήταν ανάλογα. Έχει ήδη ετοιμαστεί ο φάκελος του 25ετούς προγραμματικού σχεδίου ανάπτυξής του, ο οποίος θα κατατεθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας το ερχόμενο έτος. Για τότε έχει δρομολογηθεί και η ιδιωτικοποίησή του με ενοικίαση σε ιδιώτες. Θα ήθελα όμως να τονίσω ότι, σε όποιο καθεστώς ιδιοκτησίας κι αν βρίσκεται, το λιμάνι είναι και θα παραμείνει η ψυχή της Θεσσαλονίκης και η ουσιαστική ιδιοκτησία των κατοίκων της, που θα κερδίσουν και οι ίδιοι από την ανάπτυξή του.

Εκτιμάτε πως μετά και τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ και δεδομένου ότι ο διαχωρισμός “μνημονιακός-αντιμνημονιακός” δεν ισχύει, θα μπορέσει να υπάρξει επανένωση των δυνάμεων του κεντροδεξιού χώρου;
Θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω ότι ο λαός στις τελευταίες εκλογές αδιαφόρησε για την τοποθέτηση των κομμάτων στον άξονα “Αριστερά-Δεξιά” ή “μνημόνιο-αντιμνημόνιο” και διάλεξε εκείνους που του εγγυώνται ότι θα τον εκπροσωπήσουν καλύτερα, που θα προχωρήσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν με καλύτερους όρους την επιβίωσή του. Είναι λοιπόν άσκοπη, νομίζω, η προσπάθεια οικειοποίησης αυτών των πολιτικών χώρων από κάποια άτομα μάλιστα που τους οδήγησαν στην απαξίωση. Τα κριτήρια που εκφράζουν πλέον εμένα πολιτικά -και νομίζω ότι το ίδιο ισχύει για τους περισσότερους Έλληνες- είναι η προσωπική αξία και ικανότητα, η τιμιότητα και πάνω από όλα η ευθύνη απέναντι στην πατρίδα και στους ανθρώπους της. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που θα οδηγούν από εδώ και πέρα τις εξελίξεις. Η υιοθέτησή τους είναι κατά τη γνώμη μου κατάκτηση του ελληνικού λαού.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα δημοσιογράφο του makthes.gr
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 22 Νοεμβρίου 2015
Από το Blogger.