y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Mόλις τον περασμένο Μάρτιο οι κάτοικοι του νομού Σερρών έζησαν έναν εφιάλτη, όταν έπειτα από δυνατές βροχοπτώσεις τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα έσπασαν το ανάχωμα στον οικισμό του Αχινού, πλημμυρίζοντας χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων αγροτικών εκτάσεων.

ΣΕΡΡΕΣ, ΣΤΡΥΜΟΝΑΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ,

Της Φανής Σοβιτσλή

Ανοχύρωτη απέναντι σε έντονα καιρικά φαινόμενα κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι η Κεντρική Μακεδονία, πολλές περιοχές της οποίας, όπως οι Σέρρες και η Θεσσαλονίκη, πλημμύρισαν την περασμένη άνοιξη εξαιτίας των δυνατών βροχοπτώσεων. Η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην ευρύτερη περιοχή, σε συνδυασμό με τα πενιχρά κονδύλια για τον καθαρισμό ρεμάτων και τάφρων, τη συντήρηση αναχωμάτων και για μηχανολογικό εξοπλισμό, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη διοίκηση της περιφέρειας, η οποία εκφράζει φόβους ότι μπορεί να ζήσουμε δύσκολες μέρες, σε περίπτωση που σημειωθούν καταιγίδες ή σφοδρές χιονοπτώσεις.

Και για το 2016 τα κονδύλια που κατανέμονται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τα μεγάλα τεχνικά έργα και τη συντήρηση και την αποκατάσταση του οδικού δικτύου είναι δραματικά μειωμένα, οι αρμόδιες υπηρεσίες υποστελεχωμένες, τα οχήματα και ο μηχανολογικός εξοπλισμός ανεπαρκή. Η συντήρηση των περισσοτέρων δρόμων, που είναι γεμάτοι παγίδες για τους οδηγούς, γίνεται με ρυθμούς χελώνας, ενώ ούτε λόγος για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι ότι τα αναχώματα των ποταμών, που προστατεύουν τις καλλιεργήσιμες και άλλες εκτάσεις από τις πλημμύρες, έχουν να συντηρηθούν εδώ και 40 χρόνια. “Είμαστε έτοιμοι στα χαρτιά, καθώς ετοιμότητα με την έννοια σοβαρών αντιπλημμυρικών έργων και στελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών δεν υπάρχει. Ως εκ τούτου ελπίζουμε σε έναν ήπιο χειμώνα, για να μη ζήσουμε τις δύσκολες ημέρες της περασμένης άνοιξης”, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Στάθης Αβραμίδης.

Για ακόμη μία χρονιά, όπως είπε, η περιφέρεια θα προβεί σε μπαλώματα δρόμων και δικτύων, για να περιοριστούν οι ζημιές, ενώ υποστήριξε ότι είναι απολύτως αναγκαίος ο καθαρισμός ρεμάτων και τάφρων, καθώς και η συντήρηση των αναχωμάτων σε μεγάλους ποταμούς, όπως στο Λουδία και στον Αξιό. “Στην περίπτωση που σημειωθούν βροχές ανάλογες με αυτές της περασμένης άνοιξης, τότε πιθανόν να μην προλάβουμε τα χειρότερα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμίδης.

ΠΡΟΧΩΡΑ ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΣΤΡΥΜΟΝΑ

Οι τελευταίες εργασίες που έγιναν σε αναχώματα ποταμών και παραπόταμων ήταν πριν από τρία χρόνια, ενώ μόλις τον περασμένο Μάρτιο οι κάτοικοι του νομού Σερρών έζησαν έναν εφιάλτη, όταν έπειτα από δυνατές βροχοπτώσεις τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα έσπασαν το ανάχωμα στον οικισμό του Αχινού, πλημμυρίζοντας χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων αγροτικών εκτάσεων.
Σήμερα, οκτώ μήνες μετά, το μόνο έργο που προχωρά είναι αυτό της αποκατάστασης στον ποταμό Στρυμόνα. Η σύμβαση μεταξύ της περιφερειακής ενότητας Σερρών και του ανάδοχου εργολάβου υπογράφηκε προσφάτως και το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διεκδικεί την άμεση υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης και για σειρά άλλων απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων.
Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Στ. Αβραμίδης, με βάση το σχεδιασμό απαιτούνται 100 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν πιστωθεί μόλις 10 εκατ. ευρώ. “Στείλαμε επανειλημμένα επιστολές στα αρμόδια υπουργεία ζητώντας χρηματοδότηση τουλάχιστον για τον καθαρισμό των ρεμάτων και τάφρων, για τα οποία χρειαζόμαστε 35 εκατ. ευρώ, αλλά δυστυχώς δεν πήραμε καμία απάντηση”, σχολίασε ο κ. Αβραμίδης.

Περιοχές στο κόκκινο για πλημμύρες

Αυθαίρετες κατασκευές, μπαζωμένα ρέματα, τάφροι που δεν έχουν καθαριστεί ποτέ, κοίτες χειμάρρων συνθέτουν το σκηνικό σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης, οι οποίες πλήττονται από πλημμύρες, κάθε φορά που οι βροχοπτώσεις ξεπερνούν τα συνήθη όρια. Οι περιοχές του νομού που έχουν χαρακτηριστεί από πυροσβεστική και πολιτική προστασία κόκκινες για πλημμύρες είναι: Στην ανατολική Θεσσαλονίκη η περιοχή που βρίσκεται κατά μήκος της Γεωργίου Παπανδρέου, καθώς και ο Φοίνικας, ο Άγιος Ιωάννης, η Καλαμαριά, η Περαία και οι Νέοι Επιβάτες. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο οι περιοχές του Δενδροποτάμου στη Μενεμένη, των Αγίων Πάντων, της Πλατείας Δημοκρατίας και του ρέματος Πολίχνης. Στη Βορειοανατολική Θεσσαλονίκη ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά μήκος των ρεμάτων Τριανδρίας και Μαλακοπής. Προβλήματα αντιμετωπίζουν, κάθε φορά που σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις, περιοχές στους δήμους Δέλτα, Λαγκαδά και Βόλβης.

Πηγή: makthes.gr
Από το Blogger.