y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Η ανάπτυξη ακόμα έρχεται - για την ακρίβεια, είναι στο δρόμο από πέρυσι τέτοια εποχή (και βάλε). Και πιθανόν να μην έρθει ποτέ, εάν μάθει τον τρόπο με τον οποίο τιμά το ελληνικό κράτος τις επενδύσεις και - κυρίως - τους σοβαρούς και συνεπείς εργοδότες και εργαζομένους.

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΡΕΥΝΑ, ΣΕΒ
Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ, ένας υπάλληλος με μισθό άνω των 1.000 ευρώ κοστίζει επιπλέον 50% στην επιχείρηση, αφού στο εξωφρενικό αυτό ποσοστό ανέρχεται το μη μισθολογικό κόστος. Επιπλέον, όσο περισσότερο ανεβαίνουν οι μικτές αποδοχές των εργαζομένων - εάν, δηλαδή, αποφασίσουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι εργοδότες - τόσο μειώνονται οι καθαρές αποδοχές των εργαζομένων, λόγω των φορολογικών επιβαρύνσεων!

Στην έρευνα καταγράφονται συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως το εξής:

Για έναν μηχανικό, ασφαλισμένο στο ΤΣΜΕΔΕ, με μικτό μισθό 2.500 ευρώ, το συνολικό κόστος του εργοδότη ανέρχεται σε 3.114 ευρώ.


Εάν ο εργοδότης αποφασίσει την αύξηση του μισθού στα 3.500 ευρώ, το εργοδοτικό κόστος εκτινάσσεται στα 4.360 ευρώ, με αποτέλεσμα η αύξηση να στοιχίζει στον εργοδότη όχι 1.000, αλλά 1.246 ευρώ.

Από αυτά, όμως, στην τσέπη του εργαζομένου καταλήγουν μόλις 396 ευρώ, την ίδια ώρα που το κράτος εισπράττει 850 ευρώ - δηλαδή, το 68,2% της αύξησης!

Για το λόγο αυτό, αναφέρει ο ΣΕΒ, ελάχιστοι πλέον είναι οι μισθωτοί με εργοδοτικό κόστος άνω του 50%, δηλαδή με ονομαστικό μικτό μισθό άνω των 1.000 ευρώ, ενώ το εργοδοτικό κόστος για τους υψηλόμισθους ξεπερνά το 55%. Αλλά και για όσους έχουν αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ, πάλι στο κράτος καταλήγει το 35-40% του ονομαστικού μικτού μισθού, γεγονός που στο τέλος της ημέρας αποθαρρύνει ακόμη και την ίδια τη μισθωτή εργασία και άρα συνεπάγεται σημαντικές απώλειες εσόδων για το Δημόσιο και - κυρίως - τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με την έρευνα αυτή, ο ΣΕΒ επισημαίνει την αρνητική του στάση στο ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών ως μέσου για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού. Και όπως επισημαίνει με γλαφυρό τρόπο, «η ταλαιπωρημένη αγορά εργασίας αδυνατεί, λόγω των υψηλότατων ασφαλιστικών εισφορών και φόρων να ανταμείψει όσους παράγουν, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της μισθωτής εργασίας. Από την κατάσταση αυτή ζημιώνονται η οικονομία, η κοινωνία αλλά και το κράτος – καθώς στο τέλος εισπράττει λιγότερα χρήματα».

Ελλάς, το μεγαλείο σου...

Πηγή: koolnews.gr
Από το Blogger.