y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Τραγικά τα στοιχεία από το καλοκαίρι που επιβλήθηκαν τα capital controls για τις επιχειρήσεις και του Νομού Σερρών

ΣΕΡΡΕΣ, ΕΡΓΑΣΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, Capital Controls, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ,

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος από το καλοκαίρι που επιβλήθηκαν τα capital controls τα μέλη του ΒΕΘ που αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για να μετακομίσουν στις γειτονικές χώρες είναι μόλις κάποιες δεκάδες. Αν όμως αυτοί προστεθούν στους χιλιάδες επιχειρηματίες που από το 1995, οπότε και έκλεισαν οι μεγάλες κλωστοϋφαντουργίες της Β. Ελλάδας, φεύγουν σταδιακά τότε αγγίζουν τον αριθμό 10.000. 

Παλαιότερο ρεπορτάζ με θέμα την μετακόμιση των Ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική Βουλγαρία και πιο συγκεκριμένα στο Πετρίτσι πραγματοποίησε η Γερμανική  Deutsche Welle η οποία πραγματοποιεί εκτεταμένη αναφορά στο φαινόμενο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο αριθμός των Ελλήνων επιχειρηματιών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με το ύψος των επενδύσεων να ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ μόνο τα τελευταία τρία χρόνια.
Γύρω από το Πέτριτς υπάρχουν δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις: μαγαζιά, εστιατόρια, καφέ. «Περίπου 100 ελληνικές επιχειρήσεις το χρόνο «μεταναστεύουν» στο γειτονικό Πέτριτς» δηλώνει ο Κρίστο Μπάτεβ, αντιδήμαρχος της πόλης των 31.000 κατοίκων.

Τουρίστες 

Και δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Γερμανικό ΜΜΕ αν και μειούμενοι οι Έλληνες τουρίστες πάνε στη Βουλγαρία συχνά για ψώνια. Για τους Έλληνες είναι πολύ πιο φθηνά εκεί. Γύρω στις 40.000 με 50.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τις ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία σύμφωνα με στοιχεία του ελληνοβουλγαρικού επιμελητηρίου. Τα προηγούμενα τρία χρόνια επενδύθηκαν γύρω στα 3 δις ευρώ και εξαιτίας της κρίσης όλα και περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια μεταφέρονται στη γειτονική χώρα.
Ως αιτία της αυξημένης μετανάστευσης προβάλλονται το χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και οι ευνοϊκές συνθήκες δραστηριοποίησης.

Αιμορραγία» στην ελληνική αγορά

Τα στοιχεία προκαλούν αγωνία και πανικό σε όλους τους τοπικούς εμπορικούς σύλλογους, αλλά και στην Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, και οι συνεργάτες του παραλληλίζουν το φαινόμενο της φυγής των καταναλωτών με τη φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό, αλλά και τη μετανάστευση των περίπου 1.500 ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες με πιο ευνοϊκό φορολογικό και επενδυτικό περιβάλλον. Η μετεγκατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων και η «μετανάστευση» των καταναλωτών της μιας ημέρας προκαλούν μια «ακατάσχετη αιμορραγία» στην ελληνική αγορά. Τα περιορισμένα «μετρητά» της ελληνικής αγοράς ξοδεύονται εκτός Ελλάδος. 

Στα σύνορα με τη Βουλγαρία στον Προμαχώνα , οι διαφημιστικές ταμπέλες είναι στα ελληνικά. Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, σχολίασε επίσης πως θα πρέπει η κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ειδικής οικονομικής ζώνης στις περιοχές δίπλα από τα σύνορα, δίνοντας κίνητρα στους επιχειρηματίες (όπως είναι η φορολόγηση 20% ή ειδικά ασφαλιστικά κίνητρα) προκειμένου να μην ερημώνουν οι περιοχές στο Κιλκίς, τις Σέρρες, τη Δράμα κ.α.

Πηγή: serresparatiritis.gr | Δείτε εδώ
Από το Blogger.