Η φάβα είναι αγαπημένη και προσφέρεται για πιάτα κομψά, απλά αλλά και δημιουργίες πιο εντυπωσιακές. Η σάλτσα κάρυ είναι προαιρετική, μα προτείνω να τη φτιάξετε!
250 γραμμ. φάβα, 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, 2 μέτριες πατάτες σε κύβους, 3 μικρά κολοκυθάκια σε φετάκια, 1 μέτριο κρεμμύδι σε φετάκια, 1 κουταλιά χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο για τηγάνισμα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. (για τη σάλτσα): 120 γραμμ. πρόβειο γιαούρτι, από 1/2 κουταλάκι : κάρυ και πελτέ ντομάτας, 1 κουταλάκι ζάχαρη, από 1 πρέζα: κύμινο και καπνιστή πάπρικα, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο, μπούκοβο και αλάτι.
Βράστε σε χαμηλή φωτιά στο ζωμό τη φάβα, μέχρι να απορροφηθεί όλος ο ζωμός και κατόπιν αλέστε την. Αφήστε την, να κρυώσει. Τηγανίστε τα λαχανικά και περιχύστε ζεστά με το λεμόνι. Για τη σάλτσα ανακατέψτε όλα μαζί τα υλικά. Βάλτε πάνω στη φάβα τα λαχανικά και συνοδέψτε με τη σάλτσα.
Του Χρήστου Μαντίδη
Δείτε εδώ το βιβλίο του Χρήστου Μαντίδη με τίτλο "Ο Χρήστος Μαντίδης Αναβιώνει το Σερραϊκό Τραπέζι " |
Βράστε σε χαμηλή φωτιά στο ζωμό τη φάβα, μέχρι να απορροφηθεί όλος ο ζωμός και κατόπιν αλέστε την. Αφήστε την, να κρυώσει. Τηγανίστε τα λαχανικά και περιχύστε ζεστά με το λεμόνι. Για τη σάλτσα ανακατέψτε όλα μαζί τα υλικά. Βάλτε πάνω στη φάβα τα λαχανικά και συνοδέψτε με τη σάλτσα.
Του Χρήστου Μαντίδη
Επιμέλεια: SerresLand Team
Κάντε like στις σελίδες που διαχειρίζεται ο Χρήστος Μαντίδης στο facebook