O EHCI αναλύει την εθνική παροχή υγείας 35 ευρωπαϊκών χωρών βάσει 48 δεικτών, όπως είναι τα δικαιώματα των ασθενών. Μόνο οκτώ χώρες πέτυχαν να λάβουν πάνω από 800 βαθμούς (στους 1000) με πρώτη σταθερά τα τελευταία χρόνια να είναι η Ολλανδία, η μόνη χώρα που εξασφαλίζει περισσότερους από 900 πόντους. Ακολουθούν η Ελβετία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και την Ισλανδία…
Η Ελλάδα ως προς την Υγεία και το 2015 είναι στην 28η θέση, με 577 βαθμούς, και την ακολουθούν η Λετονία, η Σερβία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Πολωνία και το Μαυροβούνιο. Ακόμα και τα Σκόπια βρίσκονται στη 18η θέση της κατάταξης.
Στον αντίποδα, στις πρώτες χώρες μετά από αυτές που προαναφέραμε, φιγουράρουν η Δανία, η Σουηδία, η Γαλλία και η Αυστρία ενώ πρώτη (τέως) ανατολικοκεντρική ευρωπαϊκή χώρα, είναι η Τσεχία, που μειώνει κάθε χρόνο όλο και περισσότερο την διαφορά από τις πλουσιότερες χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης.
Η Ελλάδα κατέγραψε μια δραματική μείωση στις κατά κεφαλήν δαπάνες υγείας, 28% μεταξύ των ετών 2009 και 2011, με μια αύξηση, όμως, κατά 1% το 2012.
"Πρόκειται για ένα απολύτως μοναδικό αριθμό για την Ευρώπη", σχολιάζουν οι συγγραφείς της μελέτης, προσθέτοντας ότι μεταξύ των χωρών "που αναγνωρισμένα επλήγησαν από την οικονομική κρίση, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία κλπ, κανένα άλλο κράτος δεν έχει καταγράψει μεγαλύτερη πτώση στις δαπάνες υγείας, πέραν μιας προσωρινής αναστολής της τάξεως του <10%".
Πηγή: iatropedia.gr