Αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη την Ελλάδα ετοιμάζονται να βγουν με τα τρακτέρ στους δρόμους την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, διαμαρτυρόμενοι για τα προωθούμενα μέτρα στο ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ήδη κάποιοι έχουν αποφασίσει να στήσουν μπλόκα.
«Και με δέκα μέτρα χιόνι η κινητοποίηση θα γίνει και τα μπλόκα που θα στηθούν θα μείνουν στη θέση τους για όσο καιρό χρειαστεί» είπαν αγρότες στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων αποφάσισε δυναμικές κινητοποιήσεις για τις 20 Ιανουαρίου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 28 Ιανουαρίου, οπότε εγκαινιάζεται η Agrotica, και στη συνέχεια κάθοδο στην Αθήνα.
Οι αγρότες της Λάρισσας προγραμματίζουν μπλόκο στα Τέμπτη από την Τετάρτη.
Μπλόκο στην είσοδο του Κουτσοποδίου Αργολίδας, στον σταθμό του τρένου, αποφάσισαν να στήσουν από την Τετάρτη οι αγρότες της Αργολίδας, από τα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου.
Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματίσει για αύριο, Τετάρτη και οι αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.
Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών της Αχαΐας Νίκος Ζαφειρόπουλος, στις 12:00, οι αγρότες θα παρατάξουν τα τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας.
«Οι αγρότες είναι απογοητευμένοι με τα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος, προσθέτοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε, διότι αν εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται για τη φορολογία, τα αγροτικά μας προϊόντα θα πάψουν να είναι ανταγωνιστικά».
Στην Ηλεία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς, από νωρίς το πρωί της Τετάρτης οι αγρότες θα παρατάσσουν τα τρακτέρ σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Μαραθιάς και του Κουρτεσίου.
Όπως είπε ο Ανδρέας Τσουκαλάς, «αν εφαρμοστούν τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τη φορολογία, τότε θα μπει ταφόπλακα στο αγροτικό επάγγελμα γι' αυτό και εμείς είμαστε μια γροθιά και θα αγωνιστούμε για να μην περάσει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο».
Στην Αιτωλοακαρνανία, με πρωτοβουλία της Ένωσης Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση αγροτών και κτηνοτρόφων στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης προτάθηκαν δράσεις και κινητοποιήσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου όπως είπαν οι συμμετέχοντες «να αποτραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό». Επίσης, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί συντονιστική επιτροπή, η οποία θα καθορίσει τους τρόπους των κινητοποιήσεων.
Στο νομό Ροδόπης, τα τρακτέρ αναμένεται να παραταχθούν αρχικά στο ύψος του 5ου χιλιομέτρου Κομοτηνής-Ξάνθης και τις βραδινές ώρες της Τρίτης θα κατευθυνθούν στο κέντρο της Κομοτηνής, όπου και θα καταλάβουν θέσεις στον πεζόδρομο της κεντρικής πλατείας. Εκεί θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, οπότε αναμένεται η άφιξη στην Κομοτηνή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ήδη από την Παρασκευή, περισσότερα από 700 τρακτέρ βρίσκονται συγκεντρωμένα στο τελωνείο Προμαχώνα, στα σύνορα με τη Βουλγαρία. «Δεν προτιθέμεθα να κλείσουμε τα σύνορα και να δημιουργήσουμε προβλήματα στους οδηγούς» δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Παύλος Αραμπατζής. Οι αγρότες απλά θα μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια στους οδηγούς, είπε.
Οι προσκείμενοι στην Πρωτοβουλία Αγροτών, η οποία αριθμεί 62 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, συνεδριάζει το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την κινητοποίηση.
Οι προσκείμενοι στην Πρωτοβουλία Αγροτών, η οποία αριθμεί 62 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, συνεδριάζει απόψε το βράδυ, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.
«Είναι περισσότερο από σίγουρο ότι θα βγούμε στους δρόμους και εμείς, απλώς μένει να ξεκαθαρίσουμε εάν αυτό θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου ή λίγο αργότερα, αλλά και να οριστικοποιηθεί η ακριβής τοποθεσία όπου θα στηθούν τα τρακτέρ μας» δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι το «μπλόκο στην Κουλούρα θα στηθεί».
Σε κοινή γραμμή με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων βρίσκονται η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων, η Πανελλήνια Ένωση Παράκτιων Αλιευτικών Σκαφών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών, οι Σύλλογοι Νέων Αγροτών, οι Επιτροπές Αγώνα (συνεταιριστές), η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας και ανεξάρτητοι σύλλογοι από όλη την Ελλάδα. Στον «χορό» των κινητοποιήσεων έχουν, ήδη, εισέλθει αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα Γιαννιτσά Πέλλας, την Πιερία, αλλά και τον νομό Χαλκιδικής, ενώ αυτοί της ανατολικής Θεσσαλονίκης τηρούν στάση αναμονής, έχοντας, ωστόσο, προλειάνει το έδαφος, όπως δήλωσε ο αγροσυνδικαλιστής, Αργύρης Μαρίσιος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στον νομό Σερρών, εκτός από τα τρακτέρ που έχουν «κατασκηνώσει» στον Προμαχώνα, περισσότερα από 70 τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα στο 7ο χλμ Αμφίπολης-Δράμας, 26 στη Μαυροθάλασσα, 35 στο Ροδολίβους, πέντε στην Ευκαρπία, πέντε στη Νέα Ζίχνη, οκτώ στα Ίβηρα, 21 στο Αιγίνιο Πιερίας, συνολικά 15 στις δύο εισόδους στον νομό Κιλκίς, 24 στην Παλαιά Πέλλα, 100 στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών και άλλα 13 στον Μηλότοπο της περιοχής, ενώ στον νομό Ημαθίας βρίσκονται δύο στην Αλεξάνδρεια, 17 στην Καβάσιλα, 14 στην Κυψέλη, 12 στο Νησί και οκτώ στα Τρίκαλα.
Πηγή: tovima.gr