Τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης και των υπηρεσιών της Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2015 παρουσίασαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και οι Αντιπεριφερειάρχες ανά τομέα της ΠΚΜ, κατά τη χθεσινή ειδική δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην εκτέλεση του έργου της, τονίζοντας ότι «διανύουμε τον έκτο χρόνο λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και κάθε χρόνο οι Περιφέρειες στο σύνολό τους βρίσκονται σε ολοένα και χειρότερη κατάσταση. Τα προβλήματα αντί να μειώνονται, αυξάνονται. Τα ζητήματα αντί να λύνονται, γίνονται πιο σύνθετα. Απομακρυνόμαστε ολοένα και περισσότερο από τη θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια των Περιφερειών».
Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για «αδιανόητα πολλαπλούς ελέγχους και ελεγκτικούς μηχανισμούς», «καθυστέρηση στην καταβολή κονδυλίων για ζημιές από φυσικές καταστροφές» και «παγιωμένη μείωση κατά 75% των ΚΑΠ, που ουσιαστικά και πρακτικά, ακυρώνει κάθε νέο επενδυτικό σχέδιο και βαλτώνει ακόμα και τα βασικά έργα βελτίωσης σε μονάδες υποδομής».
Σε αυτά τα προβλήματα το 2015 προστέθηκαν και οι άμεσες και έμμεσες προσπάθειες της κυβέρνησης να παρακάμψει ακόμα και τη συνταγματική κατοχύρωση της αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης. «Πότε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των αποθεματικών των Περιφερειών και πότε με τροπολογίες που προσπαθεί διαρκώς να επαναφέρει για μόνιμη διατήρηση των αποθεματικών μας σε κεντρικό λογαριασμό», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε επίσης ως ανασταλτικό παράγοντα στην ομαλή ροή εκτέλεσης του έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τις δυο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις και την εκλογική διαδικασία για το δημοψήφισμα που έγιναν εντός του 2015, με αποτέλεσμα τρεις φορές μέσα σε μια χρονιά οι υπάλληλοι της ΠΚΜ να κληθούν να προετοιμάσουν εκλογές, κάτι πρωτοφανές που δεν έχει γίνει στο παρελθόν. Ανασταλτικοί παράγοντες επίσης στη διάρκεια του 2015 ήταν το κλείσιμο των Τραπεζών, η επιβολή των capital controls, οι καθυστερήσεις πληρωμών και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους αναδόχους, επιχειρήσεις και προμηθευτές, που αναπόφευκτα οδήγησαν στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, δημιούργησαν συνθήκες ασφυξίας στην πραγματική οικονομία και έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή εκτέλεση έργων που υλοποιεί η ΠΚΜ, με πόρους από τους ΚΑΠ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.
«Η προοπτική μιας Ελλάδας με σύγχρονη, αποτελεσματική και αποκεντρωμένη διοικητική διάρθρωση διαρκώς απομακρύνεται. Η αποτυχία της δημιουργίας της Ελλάδας των Περιφερειών, στα αναπτυξιακά πρότυπα της Ευρώπης των Περιφερειών, δεν είναι μία ακόμα ευκαιρία που χάθηκε, δυστυχώς, είναι μία δυναμική προοπτική που δεν καλλιεργήθηκε και δεν διεκδικήθηκε. Ούτε την εποχή που θεσμοθετήθηκαν οι Περιφέρειες και πολύ περισσότερο, ούτε και τώρα που η κρίση βαθαίνει», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στον απολογισμό των πεπραγμένων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απολύτως επιτυχή ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, που τοποθετεί την ΠΚΜ στην κορυφαία θέση πανελλαδικά ανάμεσα στις 13 αιρετές Περιφέρειες, με την απορρόφηση να έχει φτάσει στο 114,2%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τζιτζικώστας, «οι οφειλές του Κράτους προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για εργασίες που είχαν εκτελεστεί ξεπέρασαν στο μέσο του 2015 τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, με μεθοδική και σκληρή δουλειά, η διοίκηση αυτή, πέτυχε να εκπληρώσει στο ακέραιο τη δέσμευσή της προς τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, αξιοποιώντας μέχρι και το τελευταίο ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Στο σύνολο της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απορρόφησε το 114,2% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα στην απορρόφηση. Ουσιαστικά, μέσα σε 32 μήνες, υπερδιπλασιάσαμε την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με αύξηση που ξεπέρασε τις 60 μονάδες, από το 53% στο 114,2%. Οι συνολικές πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν ξεπέρασαν τα 775 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό σημαίνει ότι είμαστε η πρωταθλήτρια Περιφέρεια της χώρας και στις πληρωμές έργων».
Ο κ. Τζιτζικώστας περιέγραψε τα αποτελέσματα της πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το 2015, που εστίασε σε τρεις άξονες:
1.Επανεκκίνηση και ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας.
2.Εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της περιφέρειας για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
3.Αλληλεγγύη, κοινωνική μέριμνα και δημόσια υγεία.
«Θέλω να υπογραμμίσω ότι η διοίκηση αυτή δεν έκανε, δεν κάνει και δεν θα κάνει απολύτως καμία έκπτωση στα ζητήματα διαφάνειας. Και αυτό πλέον αποδεικνύεται στην πράξη μετά και τους ενδελεχείς ελέγχους και τις εκθέσεις που λάβαμε το 2015, από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τους Οικονομικούς Επιθεωρητές, που αναφέρονται στην απόλυτα διαφανή λειτουργία της Περιφέρειας και αυτής της Διοίκησης», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφερόμενος στο έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε πως είναι αποτέλεσμα σκληρής και επίμονης ομαδικής δουλειάς, αποδίδοντας τα εύσημα σε Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακούς Συμβούλους, στελέχη και υπαλλήλους σε όλες τις Διευθύνσεις και των επτά Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίοι, όπως είπε, κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να μπορέσει η ΠΚΜ όχι απλώς να μείνει όρθια και να λειτουργήσει, αλλά να λειτουργήσει καλά, παρά τα προβλήματα, με κυρίαρχο τη μείωση του στελεχιακού δυναμικού κατά 30%, κατά το ένα τρίτο, μέσα σε τέσσερα χρόνια. Συγκεκριμένα, από 2.803 υπαλλήλους το 2011 στους 1.926 το 2016.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, δεν απέφυγε και την αυτοκριτική: «Πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο. Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να βελτιωνόμαστε ακόμα περισσότερο. Σίγουρα σε κάθε διοίκηση και σε κάθε προσπάθεια, υπάρχουν και λάθη και καθυστερήσεις. Και εδώ, στην Περιφέρειά μας, υπήρξαν και παραλείψεις, καθώς και θέματα και διαδικασίες, που έπρεπε να ξεκινήσουν νωρίτερα και να ολοκληρωθούν ταχύτερα. Σε πολλούς στόχους μας πετύχαμε, σε κάποιους μείναμε πίσω, όμως δεν το βάζουμε κάτω, συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά την προσπάθειά μας. Τα λάθη μας τα διορθώνουμε. Τους χρόνους μας τους βελτιώνουμε. Τις παραλείψεις μας τις αναπληρώνουμε. Κάνουμε την αυτοκριτική μας, ζητάμε την εποικοδομητική κριτική ώστε να γινόμαστε καλύτεροι, όχι για πάρουμε εύσημα, αλλά για να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους συμπολίτες μας. Γι’ αυτό και δεν δεχόμαστε καμία αρνητική εξέλιξη παθητικά. Είμαστε η πιο διεκδικητική Περιφέρεια της χώρας. Όχι με κραυγές, αλλά πάντα με επιχειρήματα και προτάσεις. Η πλειοψηφία των εισηγήσεων καθώς και των νομοθετικών παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας προέρχεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και από αυτή εδώ τη διοίκηση. Από την απλοποίηση των διαγωνιστικών διαδικασιών, και το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών, μέχρι την βελτιστοποίηση της εκλογικής διαδικασίας και τη μείωση κόστους, είναι προτάσεις που εμείς καταθέσαμε. Αυτός είναι ο αγώνας μας. Για την Περιφέρεια, την αυτοδιοίκηση, τη χώρα. Αυτό το στόχο υπηρετούμε η καθεμιά και ο καθένας από εμάς. Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η αντιπολίτευση και ο ρόλος της είναι καθοριστικός για να βελτιώνεται κάθε διοίκηση. Με εποικοδομητική και γόνιμη κριτική και κυρίως με προτάσεις. Γιατί έτσι μόνο πάει μπροστά ο τόπος».
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβαν οι Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι παρουσίασαν αναλυτικά τις δράσεις και τα αποτελέσματα των τομέων αρμοδιότητάς τους.
Αναλυτικά ο απολογισμός της ΠΚΜ:
ΑΞΟΝΑΣ 1 – ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Τομέας 1 – ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020:
Το 2015 έκλεισε με απολύτως επιτυχή ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, που τοποθετεί την ΠΚΜ στην κορυφαία θέση πανελλαδικά ανάμεσα στις 13 αιρετές Περιφέρειες, με την απορρόφηση να έχει φτάσει στο 114,2%.
Σε όλους τους τομείς παρέμβασης του τρέχοντος ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το 2015, πέτυχε την εκταμίευση σημαντικών πόρων, για την υλοποίηση και την ολοκλήρωση των έργων και των προγραμμάτων:
-46 εκατομμύρια ευρώ για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.
-41 εκατομμύρια για τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
-40 εκατομμύρια για την ενίσχυση της προσπελασιμότητας.
-20 εκατομμύρια για την υγεία και την κοινωνική μέριμνα.
-16 εκατομμύρια για την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση.
-12 εκατομμύρια ευρώ για την αστική και αγροτική αναγέννηση.
Στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πέτυχε την ταχύτερη εκκίνηση από το σύνολο των δεκατριών Περιφερειών της χώρας. Μόλις τρεις Περιφέρειες δήλωσαν ήδη, πληρωμές για τα έργα της νέας προγραμματικής περιόδου, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να καταχωρεί και πάλι το υψηλότερο ποσό δαπανών, συνολικά 23 εκ. ευρώ.
Μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, η ΠΚΜ έχει εξειδικεύσει έργα και δράσεις ύψους 301,7 εκ. ευρώ, ενώ και το αμέσως επόμενο διάστημα εξειδικεύονται έργα και δράσεις 276,1 εκ. ευρώ, που ανεβάζουν το συνολικό ποσοστό εξειδίκευσης του σχεδιασμού στο 60%.
Σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ και με πόρους από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020, στόχος της ΠΚΜ είναι να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα την επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου, σε όλα τα αστικά κέντρα της ΠΚΜ.
Τομέας 2 - Αναπτυξιακός Νόμος 3299/04:
Ολοκληρώθηκαν και πιστοποιήθηκε η έναρξη παραγωγικής λειτουργίας επτά επενδυτικών σχεδίων Α΄ και Β΄ φάσης, με συνολικό ενισχυόμενο κόστος 7,8 εκ. ευρώ, και αναλογούσα επιχορήγηση 3,37 εκ. ευρώ.
Ολοκληρώθηκαν 13 έλεγχοι και προχώρησαν οι διαδικασίες για την καταβολή επιχορηγήσεων, ενώ ξεκίνησε ο έλεγχος και η πιστοποίηση για δέκα νέες αιτήσεις που κατατέθηκαν.
Καταβλήθηκαν οι επιχορηγήσεις σε 16 επιχειρήσεις και το συνολικό ποσό που εκταμιεύθηκε ανήλθε σε 2,7 εκ. ευρώ.
Τομέας 3 - Επενδυτικός Νόμος 3908/11:
Καταβλήθηκαν οι αναλογούσες επιχορηγήσεις σε 14 επιχειρήσεις και το συνολικό ποσό που εκταμιεύθηκε ανήλθε σε 2 εκ. ευρώ.
Ολοκληρώθηκε και πιστοποιήθηκε η έναρξη παραγωγικής λειτουργίας ενός νέου επενδυτικού σχεδίου, με συνολικό ενισχυόμενο κόστος 850.000 ευρώ και αναλογούσα επιχορήγηση 238.000 ευρώ.
Ολοκληρώθηκαν οχτώ έλεγχοι και προχώρησαν οι διαδικασίες για την καταβολή επιχορηγήσεων, ενώ ξεκίνησε ο έλεγχος και η πιστοποίηση για τέσσερις νέες αιτήσεις που κατατέθηκαν.
Τομέας 4 - Τουρισμός:
«Τρέχει» εντατικά και μεθοδικά η τουριστική προβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με ανάδειξη των διαφορετικών πτυχών του τουριστικού προϊόντος που παρέχει στον επισκέπτη η Κεντρική Μακεδονία ως σύνολο και καθεμιά από τις Περιφερειακές Ενότητες. Έμφαση δίνεται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και αξιοποιούνται τα σύγχρονα εργαλεία τουριστικής προβολής και μάρκετινγκ.
Η ΠΚΜ συμμετέχει πλέον σε 13 μεγάλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις με ολοκληρωμένο portfolio – παρουσίαση. Το 2015 συμμετείχε σε ευρωπαϊκά προγράμματα και δίκτυα, όπως το MEDROUTE, το BSB και η Διάσκεψη Παράκτιων Περιφερειών Ευρώπης.
Φιλοξενήθηκαν δημοσιογράφοι – διαμορφωτές της κοινής γνώμης από τη Σουηδία και την Ιταλία.
Αποτέλεσμα της τουριστικής πολιτικής του 2015 ήταν η αύξηση των αφίξεων των τουριστών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» (περισσότεροι από 250.000 τουρίστες ετησίων τα τελευταία δυο χρόνια), με την αύξηση των επισκεπτών να ξεπερνάει το 18%, ενώ στην καρδιά της θερινής περιόδου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη Περιφέρεια σε επισκέπτες.
Για πρώτη χρονιά το 2015 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε την περιοχή στη διεθνή έκθεση τουρισμού, στο Dubai, ως πρώτο βήμα προσέγγισης των αραβικών αγορών – στόχων για την προσέλκυση νέων τουριστών. Επίσης, την περσινή θερινή τουριστική περίοδο, προβλήθηκαν τέσσερα διαφημιστικά spots, σε συνεργασία με το διεθνές δίκτυο Travel Channel.
Τομέας 5 – Αγροτική Οικονομία:
Ιδρύθηκε η «Αγροδιατροφική Σύμπραξη», που για πρώτη φορά συνδέει την αγροδιατροφική αλυσίδα με τα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τον τουρισμό, την εστίαση και την απασχόληση.
Καταρτίστηκε ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής αγροδιατροφικών προϊόντων.
Θεσμοθετήθηκε και αναδείχτηκε η «Μακεδονική Κουζίνα».
Έγινε συστηματική προβολή των τοπικών προϊόντων σε εκθέσεις, όπως η 24η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Detrop 2015, η 1η Διεθνής Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών Freskon 2015, το 6ο Agro Quality Festival κτλ.
Η ΠΚΜ διοργάνωσε ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, για τις άμεσες ενισχύσεις που προβλέπονται στα πλαίσια της Νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, αλλά και για τη δημιουργία Clusters, στο πλαίσιο του Διακρατικού Προγράμματος Συνεργασίας South East Europe, για ομάδες παραγωγών και δυνητικούς ωφελούμενους και συμμετέχοντες στο υπό σύσταση Cluster της Γεωργίας Ακριβείας.
Δρομολογήθηκε η αύξηση των εν δυνάμει επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων στα όρια της Περιφέρειας.
Τομέας 6 – Εμπόριο:
Έγιναν 7.759 έλεγχοι ΚΕΛΑΥΕ.
Κατασχέθηκαν 8.204 προϊόντα παραεμπορίου.
Επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 113.500 ευρώ.
Διπλασιάστηκαν οι αγορανομικοί έλεγχοι και ξεπέρασαν τους 7.238.
Διενεργήθηκαν 6.194 περιοδικοί έλεγχοι μέτρων και σταθμών σε 3.197 επιχειρήσεις και 405 δειγματοληψίες.
Διερευνήθηκαν 221 καταγγελίες, από τις οποίες διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία 16, ενώ επιβλήθηκαν 101 πρόστιμα συνολικού ύψους 900.000 ευρώ.
Τομέας 7 – Υποδομές και Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο:
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιούνται συγκοινωνιακά και υδραυλικά έργα συνολικού ύψους 45,7 εκ. ευρώ, από τα οποία 37,7 εκ. ευρώ είναι συγχρηματοδοτούμενα και 676.000 ευρώ μελέτες.
Η ΠΚΜ διασφάλισε την αδιάκοπη συνέχιση εργασιών στα έργα κομβικής σημασίας για τις μετακινήσεις και τη μεταφορική δραστηριότητα στην Κεντρική Μακεδονία, όπως την κατασκευή, στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης, του Ανισόπεδου Κόμβου Κ16, προϋπολογισμού 89 εκ. ευρώ, την αναβάθμιση με την κατασκευή ανισόπεδων κόμβων, σε ολόκληρη τη Δυτική Περιφερειακή, καθώς και την κατασκευή της περιφερειακής οδού Κατερίνης, προϋπολογισμού 65,5 εκ. ευρώ. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που υλοποιεί η ΠΚΜ, η οδός ταχείας κυκλοφορίας Ποτίδαιας – Κασσανδρείας, συνολικού μήκους 17 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ θα παραδοθεί στην κυκλοφορία από την Περιφέρεια, όμως δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα στην ομαλή και ασφαλή κίνηση των οχημάτων, για ένα μικρό τμήμα, που ανήκει στην αρμοδιότητα της «Εγνατία Οδός ΑΕ».
Το 2015, στα έργα που δημοπρατήθηκαν, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η συντήρηση της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, με προϋπολογισμό 6 εκ. ευρώ. Στα σημαντικά έργα περιλαμβάνεται και η συντήρηση της Εθνικής Οδού 2 Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, το τμήμα Κόμβος Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης - Χαλκηδόνας έως τα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, με προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ. Για να ξεκινήσει το έργο, πρέπει να ξεπεραστεί άλλη μια στρέβλωση της δημόσιας διοίκησης, καθώς την αρμοδιότητα έγκρισης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία δεν έχει από το 2011, καμία συνάφεια με το αντικείμενο των τεχνικών έργων και τη συντήρηση του οδικού δικτύου.
Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση οχτώ νέων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 3,8 εκ. ευρώ, καθώς και δύο νέων μελετών συνολικού προϋπολογισμού 4,9 εκ. ευρώ.
Αντιμετωπίστηκε το τεράστιο πρόβλημα των πλημμυρών στις Σέρρες με πρόσθετη χρηματοδότηση 10 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Κατασκευάστηκαν τα αναχώματα εγκαίρως.
Παράλληλα, η ΠΚΜ ολοκλήρωσε τη Β’ Φάση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού και αναμένεται την έγκρισή του από το αρμόδιο Υπουργείο. Στην επόμενη φάση θα καταρτιστούν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια από τους Δήμους. Σταθερή επιδίωξη της ΠΚΜ είναι, μέσα από το Χωροταξικό Σχεδιασμό για την Κεντρική Μακεδονία, να δοθεί έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και την ενσωμάτωση της αειφορικής διαχείρισης των πόρων.
ΑΞΟΝΑΣ 2 – ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΚΜ
Κορυφαίοι στόχοι της διοίκησης της ΠΚΜ είναι η απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων διαφάνειας και χρηστής διοίκησης και η βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, μέσα από την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών εφαρμογών.
Στο πλαίσιο αυτό:
Επετεύχθη η βελτίωση των συνολικών οικονομικών μεγεθών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς το 2015 σε σχέση με το 2014:
-Μειώθηκαν κατά 28,8% οι εκκρεμείς υποχρεώσεις.
-Μειώθηκαν στο μισό, και συγκεκριμένα κατά 55,8%, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
-Μειώθηκαν κατά 39,4% οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσει προς τρίτους.
Η ΠΚΜ είναι μεταξύ των πρώτων φορέων του Δημοσίου πανελλαδικά στις αναρτήσεις στη Διαύγεια και στις πρώτες θέσεις στην πληρότητα στοιχείων και την ενημέρωση του Κόμβου Διαλειτουργικότητας, του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η Κεντρική Μακεδονία, μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας, είναι η Περιφέρεια που προχώρησε τον πρώτο ηλεκτρονικό διαγωνισμό.
Εξοικονόμηση πόρων γίνεται και με την ολοκλήρωση του στόχου υιοθέτησης ανοιχτού λογισμικού στο 45% των ηλεκτρονικών υπολογιστών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ισούται με εξοικονόμηση 400.000 ευρώ.
Επεκτείνεται η χρήση ψηφιακής υπογραφής σε περισσότερες οργανικές μονάδες, πέραν των Διευθύνσεων Διοικητικού Οικονομικού. Ήδη όλοι οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής προμηθεύτηκαν Ψηφιακή Υπογραφή.
Ολοκληρώνεται η διαδικασία της συλλογής και διάθεσης Ανοιχτών Δεδομένων σύμφωνα με το ν.4305/2014. Η ΠΚΜ είναι η πρώτη στην Ελλάδα και ο τρίτος φορέας από όλο το Δημόσιο, που εξέδωσε τη σχετική απόφαση, στοιχείο ενδεικτικό της ετοιμότητας και της βελτίωσης του οργανωτικού επιπέδου της Περιφέρειας.
Επεκτείνεται η χρήση του Συστήματος Διοικητικής Πληροφόρησης M.I.S., που έχει αναπτύξει η Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε περισσότερες οργανικές μονάδες της Περιφέρειας και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Ανάπτυξης, στα Τμήματα Εμπορίου και Τουρισμού, καθώς και στη Γενική Διεύθυνση Υγείας. Οπότε, μοντελοποιούνται και αυτοματοποιούνται οι διαδικασίες με τη χρήση υπολογιστικών συστημάτων.
Ολοκληρώνεται η δημιουργία υποβάθρου καταγραφής και εκμετάλλευσης γεωχωρικών, για να υπάρχει πλέον πλήρη εικόνα των επιχειρήσεων, ανά κλάδο και τομέα, στο σύνολο της Περιφέρειας και να παρέχεται ακριβής και λεπτομερής ενημέρωση σε νέους επιχειρηματίες.
Ολοκληρώνεται το πληροφοριακό σύστημα πολιτικής προστασίας ΚERBERUS. Η πλατφόρμα αυτή, καλύπτει όλη την διαδικασία ενημέρωσης για περιστατικά έκτακτα, καθώς επίσης και τις βάσεις μηχανημάτων και εθελοντικών ομάδων ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο.
ΑΞΟΝΑΣ 3 – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015, η ΠΚΜ παρείχε σε άπορους βασικά είδη διατροφής, και άλλα προϊόντα, ενώ, για τέταρτη συνεχή χρονιά επίσης, προσέφερε παιδικά παιχνίδια σε ορφανοτροφεία, παιδικούς σταθμούς και ιδρύματα της Κεντρικής Μακεδονίας.
Έγιναν εκτός των άλλων:
-Δωρεάν διανομή 5 τόνων ειδών διατροφής στα συσσίτια των μητροπόλεων.
-Δωρεάν διανομή ροδάκινων μέσω των Κοινωνικών Συμπράξεων.
-Υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Συμμετέχουμε Ισότιμα» για τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες.
Στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας, που υπέγραψε πρώτη η Κεντρική Μακεδονία από όλες τις Περιφέρειες της χώρας με τον ΕΦΕΤ, πραγματοποιήθηκαν 10.512 επιθεωρήσεις και επίσημοι έλεγχοι, σε διάφορα είδη επιχειρήσεων. Επίσης πραγματοποιήθηκαν 1.441 δειγματοληψίες σε είδη όπως εμφιαλωμένα νερά, γαλακτοκομικά προϊόντα, χυμούς, ελαιόλαδα και πολλά άλλα.
Ο αριθμός των υποθέσεων που ολοκληρώθηκαν, κατά την εφαρμογή του Νόμου 4235/2014 είναι 166. Ο αριθμός των μη κανονικών δειγμάτων ανέρχεται σε 116, οι κατασχέσεις ανέρχονται σε 116 και οι δεσμεύσεις σε 32. Πριν από λίγες μέρες ανανεώσαμε την επιτυχημένη συνεργασία μας με τον ΕΦΕΤ, υπογράφοντας νέο πρωτόκολλο συνεργασίας για τα επόμενα τρία χρόνια.
Παράλληλα, όμως με τους ελέγχους που εντατικοποιήθηκαν σε όλους τους τομείς ξεπερνώντας κατά πολύ τους 11.000 στη Δημόσια Υγεία προχώρησαν και ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες:
-Ολοκληρώθηκε η μετεξέλιξη των Διευθύνσεων Υγείας σε υπηρεσίες 24ωρης λειτουργίας.
-Δημιουργήθηκε το Υγειονομείο στο χώρο του Λιμένα Θεσσαλονίκης για τον ταχύτατο εντοπισμό και αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, όπως μεταξύ άλλων, τον ιό του Δυτικού Νείλου, EBOLA, κρούσματα Λύσσας, που απειλούν τη δημόσια υγεία και τις ευπαθείς ομάδες κατά τις μετακινήσεις.
-Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της προγραμματικής σύμβασης με το ΑΠΘ και συγκεκριμένα με τέσσερα εργαστήρια: Εντομολογίας, μικροβιολογίας, επιδημιολογίας και προσδιορισμού υπολειμμάτων με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών.
-Διενεργήθηκαν έλεγχοι συνθηκών υγιεινής σε κρουαζιερόπλοια και επιβατικά πλοία μέσω του προγράμματος ShipsanAct.
-Δημιουργήθηκε το Δίκτυο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας με τη συμμετοχή ιατρών, εποπτών υγείας, διατροφολόγων και ψυχολόγων, με στόχο την στροφή στην πρόληψη μέσα από την κινητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών.
-Υλοποιήθηκε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, επιτυγχάνοντας για ακόμα μία χρονιά την εξοικονόμηση πόρων, τη μείωση της όχλησης από τα κουνούπια και κυρίως την καταγραφή μηδενικών κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου.
Στα προγράμματα Αγωγής Υγείας στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια για διάφορα θέματα, ενημερώθηκαν συνολικά 7.600 μαθητές.
Πηγή: thestival.gr
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην εκτέλεση του έργου της, τονίζοντας ότι «διανύουμε τον έκτο χρόνο λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και κάθε χρόνο οι Περιφέρειες στο σύνολό τους βρίσκονται σε ολοένα και χειρότερη κατάσταση. Τα προβλήματα αντί να μειώνονται, αυξάνονται. Τα ζητήματα αντί να λύνονται, γίνονται πιο σύνθετα. Απομακρυνόμαστε ολοένα και περισσότερο από τη θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια των Περιφερειών».
Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για «αδιανόητα πολλαπλούς ελέγχους και ελεγκτικούς μηχανισμούς», «καθυστέρηση στην καταβολή κονδυλίων για ζημιές από φυσικές καταστροφές» και «παγιωμένη μείωση κατά 75% των ΚΑΠ, που ουσιαστικά και πρακτικά, ακυρώνει κάθε νέο επενδυτικό σχέδιο και βαλτώνει ακόμα και τα βασικά έργα βελτίωσης σε μονάδες υποδομής».
Σε αυτά τα προβλήματα το 2015 προστέθηκαν και οι άμεσες και έμμεσες προσπάθειες της κυβέρνησης να παρακάμψει ακόμα και τη συνταγματική κατοχύρωση της αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης. «Πότε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των αποθεματικών των Περιφερειών και πότε με τροπολογίες που προσπαθεί διαρκώς να επαναφέρει για μόνιμη διατήρηση των αποθεματικών μας σε κεντρικό λογαριασμό», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε επίσης ως ανασταλτικό παράγοντα στην ομαλή ροή εκτέλεσης του έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τις δυο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις και την εκλογική διαδικασία για το δημοψήφισμα που έγιναν εντός του 2015, με αποτέλεσμα τρεις φορές μέσα σε μια χρονιά οι υπάλληλοι της ΠΚΜ να κληθούν να προετοιμάσουν εκλογές, κάτι πρωτοφανές που δεν έχει γίνει στο παρελθόν. Ανασταλτικοί παράγοντες επίσης στη διάρκεια του 2015 ήταν το κλείσιμο των Τραπεζών, η επιβολή των capital controls, οι καθυστερήσεις πληρωμών και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους αναδόχους, επιχειρήσεις και προμηθευτές, που αναπόφευκτα οδήγησαν στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, δημιούργησαν συνθήκες ασφυξίας στην πραγματική οικονομία και έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή εκτέλεση έργων που υλοποιεί η ΠΚΜ, με πόρους από τους ΚΑΠ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.
«Η προοπτική μιας Ελλάδας με σύγχρονη, αποτελεσματική και αποκεντρωμένη διοικητική διάρθρωση διαρκώς απομακρύνεται. Η αποτυχία της δημιουργίας της Ελλάδας των Περιφερειών, στα αναπτυξιακά πρότυπα της Ευρώπης των Περιφερειών, δεν είναι μία ακόμα ευκαιρία που χάθηκε, δυστυχώς, είναι μία δυναμική προοπτική που δεν καλλιεργήθηκε και δεν διεκδικήθηκε. Ούτε την εποχή που θεσμοθετήθηκαν οι Περιφέρειες και πολύ περισσότερο, ούτε και τώρα που η κρίση βαθαίνει», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στον απολογισμό των πεπραγμένων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απολύτως επιτυχή ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, που τοποθετεί την ΠΚΜ στην κορυφαία θέση πανελλαδικά ανάμεσα στις 13 αιρετές Περιφέρειες, με την απορρόφηση να έχει φτάσει στο 114,2%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τζιτζικώστας, «οι οφειλές του Κράτους προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για εργασίες που είχαν εκτελεστεί ξεπέρασαν στο μέσο του 2015 τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, με μεθοδική και σκληρή δουλειά, η διοίκηση αυτή, πέτυχε να εκπληρώσει στο ακέραιο τη δέσμευσή της προς τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, αξιοποιώντας μέχρι και το τελευταίο ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Στο σύνολο της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απορρόφησε το 114,2% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα στην απορρόφηση. Ουσιαστικά, μέσα σε 32 μήνες, υπερδιπλασιάσαμε την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με αύξηση που ξεπέρασε τις 60 μονάδες, από το 53% στο 114,2%. Οι συνολικές πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν ξεπέρασαν τα 775 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό σημαίνει ότι είμαστε η πρωταθλήτρια Περιφέρεια της χώρας και στις πληρωμές έργων».
Ο κ. Τζιτζικώστας περιέγραψε τα αποτελέσματα της πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το 2015, που εστίασε σε τρεις άξονες:
1.Επανεκκίνηση και ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας.
2.Εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της περιφέρειας για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
3.Αλληλεγγύη, κοινωνική μέριμνα και δημόσια υγεία.
«Θέλω να υπογραμμίσω ότι η διοίκηση αυτή δεν έκανε, δεν κάνει και δεν θα κάνει απολύτως καμία έκπτωση στα ζητήματα διαφάνειας. Και αυτό πλέον αποδεικνύεται στην πράξη μετά και τους ενδελεχείς ελέγχους και τις εκθέσεις που λάβαμε το 2015, από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τους Οικονομικούς Επιθεωρητές, που αναφέρονται στην απόλυτα διαφανή λειτουργία της Περιφέρειας και αυτής της Διοίκησης», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφερόμενος στο έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε πως είναι αποτέλεσμα σκληρής και επίμονης ομαδικής δουλειάς, αποδίδοντας τα εύσημα σε Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακούς Συμβούλους, στελέχη και υπαλλήλους σε όλες τις Διευθύνσεις και των επτά Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίοι, όπως είπε, κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να μπορέσει η ΠΚΜ όχι απλώς να μείνει όρθια και να λειτουργήσει, αλλά να λειτουργήσει καλά, παρά τα προβλήματα, με κυρίαρχο τη μείωση του στελεχιακού δυναμικού κατά 30%, κατά το ένα τρίτο, μέσα σε τέσσερα χρόνια. Συγκεκριμένα, από 2.803 υπαλλήλους το 2011 στους 1.926 το 2016.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, δεν απέφυγε και την αυτοκριτική: «Πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο. Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να βελτιωνόμαστε ακόμα περισσότερο. Σίγουρα σε κάθε διοίκηση και σε κάθε προσπάθεια, υπάρχουν και λάθη και καθυστερήσεις. Και εδώ, στην Περιφέρειά μας, υπήρξαν και παραλείψεις, καθώς και θέματα και διαδικασίες, που έπρεπε να ξεκινήσουν νωρίτερα και να ολοκληρωθούν ταχύτερα. Σε πολλούς στόχους μας πετύχαμε, σε κάποιους μείναμε πίσω, όμως δεν το βάζουμε κάτω, συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά την προσπάθειά μας. Τα λάθη μας τα διορθώνουμε. Τους χρόνους μας τους βελτιώνουμε. Τις παραλείψεις μας τις αναπληρώνουμε. Κάνουμε την αυτοκριτική μας, ζητάμε την εποικοδομητική κριτική ώστε να γινόμαστε καλύτεροι, όχι για πάρουμε εύσημα, αλλά για να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους συμπολίτες μας. Γι’ αυτό και δεν δεχόμαστε καμία αρνητική εξέλιξη παθητικά. Είμαστε η πιο διεκδικητική Περιφέρεια της χώρας. Όχι με κραυγές, αλλά πάντα με επιχειρήματα και προτάσεις. Η πλειοψηφία των εισηγήσεων καθώς και των νομοθετικών παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας προέρχεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και από αυτή εδώ τη διοίκηση. Από την απλοποίηση των διαγωνιστικών διαδικασιών, και το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών, μέχρι την βελτιστοποίηση της εκλογικής διαδικασίας και τη μείωση κόστους, είναι προτάσεις που εμείς καταθέσαμε. Αυτός είναι ο αγώνας μας. Για την Περιφέρεια, την αυτοδιοίκηση, τη χώρα. Αυτό το στόχο υπηρετούμε η καθεμιά και ο καθένας από εμάς. Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η αντιπολίτευση και ο ρόλος της είναι καθοριστικός για να βελτιώνεται κάθε διοίκηση. Με εποικοδομητική και γόνιμη κριτική και κυρίως με προτάσεις. Γιατί έτσι μόνο πάει μπροστά ο τόπος».
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβαν οι Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι παρουσίασαν αναλυτικά τις δράσεις και τα αποτελέσματα των τομέων αρμοδιότητάς τους.
Αναλυτικά ο απολογισμός της ΠΚΜ:
ΑΞΟΝΑΣ 1 – ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Τομέας 1 – ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020:
Το 2015 έκλεισε με απολύτως επιτυχή ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, που τοποθετεί την ΠΚΜ στην κορυφαία θέση πανελλαδικά ανάμεσα στις 13 αιρετές Περιφέρειες, με την απορρόφηση να έχει φτάσει στο 114,2%.
Σε όλους τους τομείς παρέμβασης του τρέχοντος ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το 2015, πέτυχε την εκταμίευση σημαντικών πόρων, για την υλοποίηση και την ολοκλήρωση των έργων και των προγραμμάτων:
-46 εκατομμύρια ευρώ για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.
-41 εκατομμύρια για τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
-40 εκατομμύρια για την ενίσχυση της προσπελασιμότητας.
-20 εκατομμύρια για την υγεία και την κοινωνική μέριμνα.
-16 εκατομμύρια για την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση.
-12 εκατομμύρια ευρώ για την αστική και αγροτική αναγέννηση.
Στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πέτυχε την ταχύτερη εκκίνηση από το σύνολο των δεκατριών Περιφερειών της χώρας. Μόλις τρεις Περιφέρειες δήλωσαν ήδη, πληρωμές για τα έργα της νέας προγραμματικής περιόδου, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να καταχωρεί και πάλι το υψηλότερο ποσό δαπανών, συνολικά 23 εκ. ευρώ.
Μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, η ΠΚΜ έχει εξειδικεύσει έργα και δράσεις ύψους 301,7 εκ. ευρώ, ενώ και το αμέσως επόμενο διάστημα εξειδικεύονται έργα και δράσεις 276,1 εκ. ευρώ, που ανεβάζουν το συνολικό ποσοστό εξειδίκευσης του σχεδιασμού στο 60%.
Σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ και με πόρους από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020, στόχος της ΠΚΜ είναι να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα την επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου, σε όλα τα αστικά κέντρα της ΠΚΜ.
Τομέας 2 - Αναπτυξιακός Νόμος 3299/04:
Ολοκληρώθηκαν και πιστοποιήθηκε η έναρξη παραγωγικής λειτουργίας επτά επενδυτικών σχεδίων Α΄ και Β΄ φάσης, με συνολικό ενισχυόμενο κόστος 7,8 εκ. ευρώ, και αναλογούσα επιχορήγηση 3,37 εκ. ευρώ.
Ολοκληρώθηκαν 13 έλεγχοι και προχώρησαν οι διαδικασίες για την καταβολή επιχορηγήσεων, ενώ ξεκίνησε ο έλεγχος και η πιστοποίηση για δέκα νέες αιτήσεις που κατατέθηκαν.
Καταβλήθηκαν οι επιχορηγήσεις σε 16 επιχειρήσεις και το συνολικό ποσό που εκταμιεύθηκε ανήλθε σε 2,7 εκ. ευρώ.
Τομέας 3 - Επενδυτικός Νόμος 3908/11:
Καταβλήθηκαν οι αναλογούσες επιχορηγήσεις σε 14 επιχειρήσεις και το συνολικό ποσό που εκταμιεύθηκε ανήλθε σε 2 εκ. ευρώ.
Ολοκληρώθηκε και πιστοποιήθηκε η έναρξη παραγωγικής λειτουργίας ενός νέου επενδυτικού σχεδίου, με συνολικό ενισχυόμενο κόστος 850.000 ευρώ και αναλογούσα επιχορήγηση 238.000 ευρώ.
Ολοκληρώθηκαν οχτώ έλεγχοι και προχώρησαν οι διαδικασίες για την καταβολή επιχορηγήσεων, ενώ ξεκίνησε ο έλεγχος και η πιστοποίηση για τέσσερις νέες αιτήσεις που κατατέθηκαν.
Τομέας 4 - Τουρισμός:
«Τρέχει» εντατικά και μεθοδικά η τουριστική προβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με ανάδειξη των διαφορετικών πτυχών του τουριστικού προϊόντος που παρέχει στον επισκέπτη η Κεντρική Μακεδονία ως σύνολο και καθεμιά από τις Περιφερειακές Ενότητες. Έμφαση δίνεται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και αξιοποιούνται τα σύγχρονα εργαλεία τουριστικής προβολής και μάρκετινγκ.
Η ΠΚΜ συμμετέχει πλέον σε 13 μεγάλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις με ολοκληρωμένο portfolio – παρουσίαση. Το 2015 συμμετείχε σε ευρωπαϊκά προγράμματα και δίκτυα, όπως το MEDROUTE, το BSB και η Διάσκεψη Παράκτιων Περιφερειών Ευρώπης.
Φιλοξενήθηκαν δημοσιογράφοι – διαμορφωτές της κοινής γνώμης από τη Σουηδία και την Ιταλία.
Αποτέλεσμα της τουριστικής πολιτικής του 2015 ήταν η αύξηση των αφίξεων των τουριστών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» (περισσότεροι από 250.000 τουρίστες ετησίων τα τελευταία δυο χρόνια), με την αύξηση των επισκεπτών να ξεπερνάει το 18%, ενώ στην καρδιά της θερινής περιόδου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη Περιφέρεια σε επισκέπτες.
Για πρώτη χρονιά το 2015 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε την περιοχή στη διεθνή έκθεση τουρισμού, στο Dubai, ως πρώτο βήμα προσέγγισης των αραβικών αγορών – στόχων για την προσέλκυση νέων τουριστών. Επίσης, την περσινή θερινή τουριστική περίοδο, προβλήθηκαν τέσσερα διαφημιστικά spots, σε συνεργασία με το διεθνές δίκτυο Travel Channel.
Τομέας 5 – Αγροτική Οικονομία:
Ιδρύθηκε η «Αγροδιατροφική Σύμπραξη», που για πρώτη φορά συνδέει την αγροδιατροφική αλυσίδα με τα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τον τουρισμό, την εστίαση και την απασχόληση.
Καταρτίστηκε ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής αγροδιατροφικών προϊόντων.
Θεσμοθετήθηκε και αναδείχτηκε η «Μακεδονική Κουζίνα».
Έγινε συστηματική προβολή των τοπικών προϊόντων σε εκθέσεις, όπως η 24η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Detrop 2015, η 1η Διεθνής Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών Freskon 2015, το 6ο Agro Quality Festival κτλ.
Η ΠΚΜ διοργάνωσε ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, για τις άμεσες ενισχύσεις που προβλέπονται στα πλαίσια της Νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, αλλά και για τη δημιουργία Clusters, στο πλαίσιο του Διακρατικού Προγράμματος Συνεργασίας South East Europe, για ομάδες παραγωγών και δυνητικούς ωφελούμενους και συμμετέχοντες στο υπό σύσταση Cluster της Γεωργίας Ακριβείας.
Δρομολογήθηκε η αύξηση των εν δυνάμει επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων στα όρια της Περιφέρειας.
Τομέας 6 – Εμπόριο:
Έγιναν 7.759 έλεγχοι ΚΕΛΑΥΕ.
Κατασχέθηκαν 8.204 προϊόντα παραεμπορίου.
Επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 113.500 ευρώ.
Διπλασιάστηκαν οι αγορανομικοί έλεγχοι και ξεπέρασαν τους 7.238.
Διενεργήθηκαν 6.194 περιοδικοί έλεγχοι μέτρων και σταθμών σε 3.197 επιχειρήσεις και 405 δειγματοληψίες.
Διερευνήθηκαν 221 καταγγελίες, από τις οποίες διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία 16, ενώ επιβλήθηκαν 101 πρόστιμα συνολικού ύψους 900.000 ευρώ.
Τομέας 7 – Υποδομές και Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο:
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιούνται συγκοινωνιακά και υδραυλικά έργα συνολικού ύψους 45,7 εκ. ευρώ, από τα οποία 37,7 εκ. ευρώ είναι συγχρηματοδοτούμενα και 676.000 ευρώ μελέτες.
Η ΠΚΜ διασφάλισε την αδιάκοπη συνέχιση εργασιών στα έργα κομβικής σημασίας για τις μετακινήσεις και τη μεταφορική δραστηριότητα στην Κεντρική Μακεδονία, όπως την κατασκευή, στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης, του Ανισόπεδου Κόμβου Κ16, προϋπολογισμού 89 εκ. ευρώ, την αναβάθμιση με την κατασκευή ανισόπεδων κόμβων, σε ολόκληρη τη Δυτική Περιφερειακή, καθώς και την κατασκευή της περιφερειακής οδού Κατερίνης, προϋπολογισμού 65,5 εκ. ευρώ. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που υλοποιεί η ΠΚΜ, η οδός ταχείας κυκλοφορίας Ποτίδαιας – Κασσανδρείας, συνολικού μήκους 17 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ θα παραδοθεί στην κυκλοφορία από την Περιφέρεια, όμως δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα στην ομαλή και ασφαλή κίνηση των οχημάτων, για ένα μικρό τμήμα, που ανήκει στην αρμοδιότητα της «Εγνατία Οδός ΑΕ».
Το 2015, στα έργα που δημοπρατήθηκαν, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η συντήρηση της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, με προϋπολογισμό 6 εκ. ευρώ. Στα σημαντικά έργα περιλαμβάνεται και η συντήρηση της Εθνικής Οδού 2 Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, το τμήμα Κόμβος Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης - Χαλκηδόνας έως τα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, με προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ. Για να ξεκινήσει το έργο, πρέπει να ξεπεραστεί άλλη μια στρέβλωση της δημόσιας διοίκησης, καθώς την αρμοδιότητα έγκρισης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία δεν έχει από το 2011, καμία συνάφεια με το αντικείμενο των τεχνικών έργων και τη συντήρηση του οδικού δικτύου.
Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση οχτώ νέων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 3,8 εκ. ευρώ, καθώς και δύο νέων μελετών συνολικού προϋπολογισμού 4,9 εκ. ευρώ.
Αντιμετωπίστηκε το τεράστιο πρόβλημα των πλημμυρών στις Σέρρες με πρόσθετη χρηματοδότηση 10 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Κατασκευάστηκαν τα αναχώματα εγκαίρως.
Παράλληλα, η ΠΚΜ ολοκλήρωσε τη Β’ Φάση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού και αναμένεται την έγκρισή του από το αρμόδιο Υπουργείο. Στην επόμενη φάση θα καταρτιστούν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια από τους Δήμους. Σταθερή επιδίωξη της ΠΚΜ είναι, μέσα από το Χωροταξικό Σχεδιασμό για την Κεντρική Μακεδονία, να δοθεί έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και την ενσωμάτωση της αειφορικής διαχείρισης των πόρων.
ΑΞΟΝΑΣ 2 – ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΚΜ
Κορυφαίοι στόχοι της διοίκησης της ΠΚΜ είναι η απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων διαφάνειας και χρηστής διοίκησης και η βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, μέσα από την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών εφαρμογών.
Στο πλαίσιο αυτό:
Επετεύχθη η βελτίωση των συνολικών οικονομικών μεγεθών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς το 2015 σε σχέση με το 2014:
-Μειώθηκαν κατά 28,8% οι εκκρεμείς υποχρεώσεις.
-Μειώθηκαν στο μισό, και συγκεκριμένα κατά 55,8%, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
-Μειώθηκαν κατά 39,4% οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσει προς τρίτους.
Η ΠΚΜ είναι μεταξύ των πρώτων φορέων του Δημοσίου πανελλαδικά στις αναρτήσεις στη Διαύγεια και στις πρώτες θέσεις στην πληρότητα στοιχείων και την ενημέρωση του Κόμβου Διαλειτουργικότητας, του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η Κεντρική Μακεδονία, μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας, είναι η Περιφέρεια που προχώρησε τον πρώτο ηλεκτρονικό διαγωνισμό.
Εξοικονόμηση πόρων γίνεται και με την ολοκλήρωση του στόχου υιοθέτησης ανοιχτού λογισμικού στο 45% των ηλεκτρονικών υπολογιστών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ισούται με εξοικονόμηση 400.000 ευρώ.
Επεκτείνεται η χρήση ψηφιακής υπογραφής σε περισσότερες οργανικές μονάδες, πέραν των Διευθύνσεων Διοικητικού Οικονομικού. Ήδη όλοι οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής προμηθεύτηκαν Ψηφιακή Υπογραφή.
Ολοκληρώνεται η διαδικασία της συλλογής και διάθεσης Ανοιχτών Δεδομένων σύμφωνα με το ν.4305/2014. Η ΠΚΜ είναι η πρώτη στην Ελλάδα και ο τρίτος φορέας από όλο το Δημόσιο, που εξέδωσε τη σχετική απόφαση, στοιχείο ενδεικτικό της ετοιμότητας και της βελτίωσης του οργανωτικού επιπέδου της Περιφέρειας.
Επεκτείνεται η χρήση του Συστήματος Διοικητικής Πληροφόρησης M.I.S., που έχει αναπτύξει η Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε περισσότερες οργανικές μονάδες της Περιφέρειας και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Ανάπτυξης, στα Τμήματα Εμπορίου και Τουρισμού, καθώς και στη Γενική Διεύθυνση Υγείας. Οπότε, μοντελοποιούνται και αυτοματοποιούνται οι διαδικασίες με τη χρήση υπολογιστικών συστημάτων.
Ολοκληρώνεται η δημιουργία υποβάθρου καταγραφής και εκμετάλλευσης γεωχωρικών, για να υπάρχει πλέον πλήρη εικόνα των επιχειρήσεων, ανά κλάδο και τομέα, στο σύνολο της Περιφέρειας και να παρέχεται ακριβής και λεπτομερής ενημέρωση σε νέους επιχειρηματίες.
Ολοκληρώνεται το πληροφοριακό σύστημα πολιτικής προστασίας ΚERBERUS. Η πλατφόρμα αυτή, καλύπτει όλη την διαδικασία ενημέρωσης για περιστατικά έκτακτα, καθώς επίσης και τις βάσεις μηχανημάτων και εθελοντικών ομάδων ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο.
ΑΞΟΝΑΣ 3 – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015, η ΠΚΜ παρείχε σε άπορους βασικά είδη διατροφής, και άλλα προϊόντα, ενώ, για τέταρτη συνεχή χρονιά επίσης, προσέφερε παιδικά παιχνίδια σε ορφανοτροφεία, παιδικούς σταθμούς και ιδρύματα της Κεντρικής Μακεδονίας.
Έγιναν εκτός των άλλων:
-Δωρεάν διανομή 5 τόνων ειδών διατροφής στα συσσίτια των μητροπόλεων.
-Δωρεάν διανομή ροδάκινων μέσω των Κοινωνικών Συμπράξεων.
-Υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Συμμετέχουμε Ισότιμα» για τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες.
Στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας, που υπέγραψε πρώτη η Κεντρική Μακεδονία από όλες τις Περιφέρειες της χώρας με τον ΕΦΕΤ, πραγματοποιήθηκαν 10.512 επιθεωρήσεις και επίσημοι έλεγχοι, σε διάφορα είδη επιχειρήσεων. Επίσης πραγματοποιήθηκαν 1.441 δειγματοληψίες σε είδη όπως εμφιαλωμένα νερά, γαλακτοκομικά προϊόντα, χυμούς, ελαιόλαδα και πολλά άλλα.
Ο αριθμός των υποθέσεων που ολοκληρώθηκαν, κατά την εφαρμογή του Νόμου 4235/2014 είναι 166. Ο αριθμός των μη κανονικών δειγμάτων ανέρχεται σε 116, οι κατασχέσεις ανέρχονται σε 116 και οι δεσμεύσεις σε 32. Πριν από λίγες μέρες ανανεώσαμε την επιτυχημένη συνεργασία μας με τον ΕΦΕΤ, υπογράφοντας νέο πρωτόκολλο συνεργασίας για τα επόμενα τρία χρόνια.
Παράλληλα, όμως με τους ελέγχους που εντατικοποιήθηκαν σε όλους τους τομείς ξεπερνώντας κατά πολύ τους 11.000 στη Δημόσια Υγεία προχώρησαν και ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες:
-Ολοκληρώθηκε η μετεξέλιξη των Διευθύνσεων Υγείας σε υπηρεσίες 24ωρης λειτουργίας.
-Δημιουργήθηκε το Υγειονομείο στο χώρο του Λιμένα Θεσσαλονίκης για τον ταχύτατο εντοπισμό και αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, όπως μεταξύ άλλων, τον ιό του Δυτικού Νείλου, EBOLA, κρούσματα Λύσσας, που απειλούν τη δημόσια υγεία και τις ευπαθείς ομάδες κατά τις μετακινήσεις.
-Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της προγραμματικής σύμβασης με το ΑΠΘ και συγκεκριμένα με τέσσερα εργαστήρια: Εντομολογίας, μικροβιολογίας, επιδημιολογίας και προσδιορισμού υπολειμμάτων με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών.
-Διενεργήθηκαν έλεγχοι συνθηκών υγιεινής σε κρουαζιερόπλοια και επιβατικά πλοία μέσω του προγράμματος ShipsanAct.
-Δημιουργήθηκε το Δίκτυο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας με τη συμμετοχή ιατρών, εποπτών υγείας, διατροφολόγων και ψυχολόγων, με στόχο την στροφή στην πρόληψη μέσα από την κινητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών.
-Υλοποιήθηκε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, επιτυγχάνοντας για ακόμα μία χρονιά την εξοικονόμηση πόρων, τη μείωση της όχλησης από τα κουνούπια και κυρίως την καταγραφή μηδενικών κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου.
Στα προγράμματα Αγωγής Υγείας στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια για διάφορα θέματα, ενημερώθηκαν συνολικά 7.600 μαθητές.
Πηγή: thestival.gr