y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Κυβερνητική πηγή για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ: «Μας βρίσκει σύμφωνους, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων» - Τα πλοία του ΝΑΤΟ θα επιχειρούν σε Ελλάδα και Τουρκία

ΝΑΤΟ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ, ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ,

Επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν υπάρχει, ενώ ούτε και ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Καμμένος, έχει κάνει κάποιο «tweet», προκειμένου να γνωστοποιήσει τι αποφάσεις ελήφθησαν στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Το μόνο που υπάρχει, είναι ένα τηλεγράφημα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κρατικό, δηλαδή, πρακτορείο ειδήσεων, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική πλευρά δηλώνει σύμφωνη με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με προϋπόθεση το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας.

Κυβερνητική πηγή που συμμετείχε στη σύνοδο, όπως αναφέρει το πρακτορείο (σ.σ. στην οποία την Ελλάδα εκπροσώπησε, όπως ήταν φυσικό, ο Πάνος Καμμένος, συνεπώς το συμπέρασμα είναι ότι οι δηλώσεις ανήκουν στον ίδιο τον υπουργό), σημείωσε πως «η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε», τονίζοντας ότι «μας βρίσκει σύμφωνους, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Όπως εξήγησε, η γερμανική πρόταση αφορά μια συγκεκριμένη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο, με την ονομασία SSNG, η οποία «θα αναλάβει αυτό το έργο με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σταματάει τη ροή, στη μεριά της Τουρκίας».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «όσοι διασώζονται από τη θάλασσα, θα αποστέλλονται στην Τουρκία, ενώ το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει τους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι τα πλοία της Ελλάδας θα επιχειρούν στην Ελλάδα, της Τουρκίας στην Τουρκία και των τρίτων χωρών και στις δύο πλευρές, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα βλέπει «με θετικό τρόπο» την ενίσχυση με οκτώ πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο σημείο αυτό, ωστόσο, εντοπίζεται και η αναδίπλωση της ελληνικής πλευράς, μέσα σε μόλις 24 ώρες. Και αυτό, καθώς η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωνε σχετικά χθες ότι η ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ θα αφορά αποκλειστικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι πρέπει να υπάρχει «απόλυτος σεβασμός στην εθνική κυριαρχία» και «τις απορρέουσες υποχρεώσεις». Επιπλέον, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει, μετά τη μετατροπή της σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, η Frontex να επιχειρεί και στα τουρκικά παράλια.

Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα της συγκεκριμένης πηγής, το ζήτημα το οποίο απασχολεί κυρίως την Ελλάδα είναι ότι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η διοίκηση αυτής της δύναμης, την οποία έχει σήμερα η Γερμανία, αναμένεται να περάσει στον επόμενο, που είναι η Τουρκία. 

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα ζήτησε από το ΝΑΤΟ την εξαίρεση της Τουρκίας και της Ελλάδας από τη διοίκηση της επιχείρησης και τη διατήρηση προς το παρόν της Γερμανίας σε αυτή τη θέση.

Τέλος, η ίδια πηγή ανέφερε πως αναμένεται μια κατ' αρχήν πολιτική απόφαση αύριο, κατά τη δεύτερη μέρα της συνόδου, ενώ οι λεπτομέρειες θα οριστούν από τις μόνιμες αντιπροσωπείες.

Από την πλευρά της Γερμανίας, την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, έκανε λόγο για έναν «πιθανό υποστηρικτικό ρόλο» του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρινίζοντας ότι δεν θα πρόκειται για ανεξάρτητο ρόλο της Συμμαχίας.

Πηγή: protothema.gr
Από το Blogger.