y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Επί ποδός βρίσκονται κτηνοτρόφοι και κτηνίατροι στο νομό Σερρών, ο οποίος βρίσκεται σε καραντίνα από τις 4 Απριλίου 2016 λόγω της επανεμφάνισης του ιού της οζώδους δερματίτιδας.


Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), Γιώργος Δάγκος επισήμανε ότι οι μεν κτηνοτρόφοι καθημερινά πλέον σπεύδουν στην υπηρεσία προκειμένου να παραγγείλουν την ποσότητα εμβολίων που χρειάζονται-τα λαμβάνουν εντός τριών ημερών - οι δε κτηνίατροι βγαίνουν καθημερινά στους δρόμους, τόσο για να εμβολιάζουν τα ζώα, όσο και να επιτηρούν τα ζώα σε εκτροφές.

Τονίζεται ότι απαγορεύεται κάθε μετακίνηση βοοειδών εντός του νομού Σερρών, όσο και από το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, μέσω του οποίου μπαίνουν στην Ελλάδα ζώα προς πάχυνση από γειτονικά βαλκανικά κράτη, ενώ υπογραμμίζεται ότι ο νομός αριθμεί συνολικά 1.300 εκτροφές βοειδών, εκ των οποίων σε εμβολιασμούς έχουν προχωρήσει οι ιδιοκτήτες των 750, ήτοι σε 35.000 ζώα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Δάγκο, ο νομός Σερρών έχει συνολικά 53.000 βοειδή, εκ των οποίων τα 20.000 είναι γαλακτοπαραγωγής και τα υπόλοιπα ελευθέρας βοσκής.

O νομός Σερρών, όπως μας εξήγησε ο κ. Δάγκος, βρίσκεται σε καραντίνα καθώς έχουν επιβεβαιωθεί πέντε κρούσματα, κυρίως σε μη εμβολιασμένα κοπάδια, ενώ υπάρχουν άλλες πέντε εκτροφές που θεωρούνται ύποπτες μεν, αλλά στο επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι, αφού βγουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων και δείξουν τελικά εάν τα ζώα έχουν προσβληθεί με τον ιό ή όχι.

«Εάν οι κτηνοτρόφοι μας είχαν ακούσει, που από τον Νοέμβριο τους λέγαμε να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς, ίσως σήμερα να μην βρισκόμασταν με την απειλή θανάτωσης μεγάλης μερίδας κοπαδιών», υπογράμμισε ο κ. Δάγκος, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς είναι η νοοτροπία των Ελλήνων τέτοια, που όλα τα περιμένουμε από το κράτος».

Τονίζεται ότι το κόστος του εμβολίου ανέρχεται σε ευρώ ανά ζώο και γίνεται μια φορά το χρόνο, ενώ όπως μας κατέστησε σαφές ο κ. Δάγκος «μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα σε μονάδα που ο ιδιοκτήτης της προχώρησε έγκαιρα σε εμβολιασμό».

Αναφορικά με την περίπτωση της εστίας που επιβεβαιώθηκε σε γαλακτοπαραγωγό εκτροφή στη Βισαλτία, με πάνω από 400 βοοειδή, ο ίδιος μας διευκρίνισε ότι λόγω του ότι ήταν εμβολιασμένη, ακόμη εξετάζεται το εάν θα πρέπει να θανατωθεί μόνο το προσβεβλημένο ζώο και να σωθεί η υπόλοιπη εκτροφή.

Όπως είχε γράψει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκαν την περιοχή τρεις κοινοτικοί υπάλληλοι προκειμένου να κάνουν αυτοψία και όπως μας τόνισε ο κ. Δάγκος «μπορεί η ΕΕ να λέει ότι εάν προσβληθεί ένα ζώο πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι, αλλά με δεδομένο ότι υπήρξε εμβολιασμός, το θέμα παραμένει υπό διερεύνηση και περιμένουμε να δούμε τι θα αποφανθούν οι αρμόδιοι της ΕΕ».

Για αύριο έχει προγραμματιστεί η θανάτωση δύο κοπαδιών σε εκτροφές με ανεμβολίαστα σε Ζευγολατιό και Στρυμονικό και συνολικά έτσι ο αριθμός αυτών που θανατώθηκαν στο νομό ανέρχεται σε 420.

Μέχρι στιγμής πάντως τα κρούσματα έχουν εμφανιστεί σε: εκτροφή 117 αγελαίων ανεμβολίαστων βοοειδών στο Ρούπελ (θανατώθηκαν), εκτροφή πάνω από 400 γαλακτοπαραγωγών αγελάδων, εμβολιασμένων (υπό διερεύνηση), εκτροφή 72 ζώων, αγελαίων, ανεμβολίαστων, στο Λιθότοπο (θανατώθηκαν), σε εκτροφή 70 βοοειδών, ανεμβολίαστων, ελευθέρας βοσκής, στο Στρυμονικό, σε εκτροφή 160 ζώων, αγελαίων, ανεμβολίαστων, στο Ζευγολατιό, σε εκτροφή περίπου 100 ζώων, αγελαίων ανεμβολίαστων κοντά στην Κερκίνη, σε εκτροφή 20 ζώων, δίπλα στο προηγούμενο κοπάδι, ως ύποπτο, σε εκτροφή 150 βοοειδών, στην περιοχή της Κερκίνης, το κοπάδι εμβολιάστηκε πρόσφατα αλλά μετά από τρεις ημέρες εκδήλωσε κρούσμα, σε εκτροφή 110 βοοειδών, ανεμβολίαστων, στο Ακριτοχώρι Σερρών και σε εκτροφή 100 ζώων στο Βαμβακόφυτο Σερρών ( καταγράφηκε ως ύποπτο κρούσμα).

Πηγή: dikaiologitika.gr
Από το Blogger.