Μία μάχη με φόντο τον τύμβο της Αμφίπολης και την χρηματοδότηση για την ανάδειξη του, εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα στην Βόρεια Ελλάδα. Ο τύμβος Καστά της Αμφίπολης είναι πλήρως εγκαταλελειμμένος και δεν έχει προχωρήσει όχι μόνο η περαιτέρω έρευνα και ανάδειξη του, που είναι το ουσιαστικό κομμάτι, αλλά ούτε καν η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής, βάσει της μέχρι τώρα ανακάλυψης, που έτσι και αλλιώς είναι μοναδική.
Το πρόγραμμα interreg
Ο λόγος το πρόγραμμα Interreg, της Ευρωπαικής Ένωσης όπου ο Δήμος της Αμφίπολης θέλει να έχει λόγο, όπως το ίδιο και η περιφέρεια. Οι πιέσεις μάλιστα προς την γενική γραμματέα Πολιτισμού κ. Βλαζάκη έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες και γίνεται προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα μεταξύ του Δημάρχου Αμφίπολης και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, για το ποιος θα διαχειριστεί το μέλλον της περιοχής. Είναι εξάλλου κάτι στο οποίο ο περιφερειάρχης είχε επενδύσει από την αρχή που αναδείχθηκε και επιθυμεί να έχει λόγο στην τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.
Διασυνοριακό πρόγραμμα αξίας 130.000.000 ευρώ
Η Αμφίπολη πρέπει να ενταχθεί στο «Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg "Ελλάδα-Βουλγαρία", που έχει συνολικό προϋπολογισμό γύρω στα 130 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 110.241.234 ευρώ προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και τα 19.454.338 ευρώ από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, όπως λένε τα επίσημα στοιχεία και αφορά την εξαετία 2014-2020. Το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A "Ελλάδα-Βουλγαρία" 2014-2020, καλύπτει 11 ελληνικές και βουλγαρικές περιφέρειες και η Αμφίπολη θα ενταχθεί στη ενότητα «Ανάπτυξη και προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής» που αφορά και πολιτιστικά μνημεία της Βουλγαρίας.
Πηγή: serresparatiritis.gr