y
[GDK][carousel2][#5E00FF]


Απαλλάσσονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης οι υπεύθυνοι κοινοτικής επιχείρησης στο Άγκιστρο του Δήμου Σιντικής (το 2007-2009 ήταν ανεξάρτητη κοινότητα), στους οποίους αποδίδονταν η κατηγορία της κακουργηματικής απιστίας για έλλειμμα -ύψους 450.000 ευρώ- στα ταμεία της επιχείρησης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΕΡΡΕΣ, ΑΓΚΙΣΤΡΟ,

Αντίθετα με την εισήγηση του εισαγγελέα που προηγουμένως είχε προτείνει την παραπομπή των εμπλεκόμενων προσώπων σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου, το δικαστικό συμβούλιο, με βούλευμα που δημοσιεύθηκε, αποφαίνεται ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις που να δικαιολογούν την παραπομπή τους στο ακροατήριο κι έως εκ τούτου θέτει την υπόθεση στο αρχείο.  

Η υπόθεση αφορούσε τη διαχείριση των οικονομικών της κοινοτικής επιχείρησης «Μέγας Αλέξανδρος», που συνδέεται με τη λειτουργία υδροηλεκτρικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Η έρευνα επικεντρώθηκε το διάστημα 2007 – 2009 και στο «κάδρο» τοποθετήθηκαν ο τότε πρόεδρός της επιχείρησης και δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου που κατηγορήθηκαν ότι προέβησαν σε «αδικαιολόγητα έξοδα και δαπάνες ξένες και άσχετες προς την επιχείρηση».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΕΡΡΕΣ, ΑΓΚΙΣΤΡΟ,

Το δικαστικό συμβούλιο -μεταξύ άλλων- στο σκεπτικό του κάνει λόγο για πραγματικές δαπάνες και σύννομες εργασίες, οι οποίες συνδέονταν με τη λειτουργία του κοινοτικού ξενοδοχείου και ιαματικών λουτρών της περιοχής. Τα δε τιμολόγια που εκδόθηκαν για τις εργασίες χαρακτηρίζονται ως νόμιμα, με τους εφέτες να κάνουν επίκληση στη σχετική έκθεση ελέγχου που συνέταξε η αρμόδια ΔΟΥ.

Ο  εισαγγελέας Δημήτρης Μητρουλιας είχε ζητήσει να δικαστούν οι κατηγορούμενοι για το αδίκημα της «απιστίας από κοινού, κατ’ εξακολούθηση» κρίνοντας ότι υπήρχαν «σοβαρές ενδείξεις ενοχής» εις βάρος του Προέδρου- Εκπροσώπου και Ταμειακού Διαχειριστή, του αντιπρόεδρου κι ενός μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της κοινοτικής επιχείρησης.

Οι τρεις κατηγορούμενοι «προέβησαν σε αδικαιολόγητα έξοδα και δαπάνες που δεν αποτελούν επένδυση στον Υ/Η σταθμό, ούτε έξοδα της ίδιας της επιχείρησης» προκαλώντας οικονομική ζημιά 450.000 ευρώ, τη τριετία 2007-2009.

Στην εισαγγελική πρόταση επίσης αναφέρεται ότι:

– Ιδρύθηκε στο Άγκιστρο Σερρών αμιγής Κοινοτική Επιχείρηση με την επωνυμία «Μέγας Αλέξανδρος», με σκοπό την ίδρυση, κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Από την έρευνα εντοπίστηκαν τιμολόγια στα οποία δεν αναφέρεται καν σε ποιό έργο αφορούν, ενώ δεν συνοδεύονται από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά εκταμίευσης χρημάτων για έργα ΟΤΑ.

 – Η κοινοτική επιχείρηση έλαβε το έτος 2007 δάνειο ύψους 300.000 ευρώ και το έτος 2008 δάνειο ύψους 100.000 ευρώ από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, θέτοντας ως εγγύηση για την καταβολή των δόσεων αποπληρωμής των δανείων, μέσα σε 6 έτη, τα έσοδά της (επιχείρησης) από τις πωλήσεις παραχθέντος, από την εκμετάλλευση των φυσικών υδάτων τής περιοχής Αγκίστρου, ηλεκτρικού ρεύματος στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε.».

Πηγή: anexartitos.gr
Από το Blogger.