Ανηφορίζοντας την οδό Εμμανουήλ Παπά ανάμεσα σε ένας «δάσος» από πολυκατοικίες και μοντέρνα κτίρια στην συμβολή με την οδό Μαυρομιχάλη μπορεί κανείς να εντοπίσει έναν από τους παλαιότερους «κατοίκους» της περιοχής, ο λόγος για το παλιό Οθωμανικό χαμάμ των Άνω Καμενικίων ένα από τα τρία εναπομείναντα της πόλης μας.
Ο χρόνος και οι άνθρωποι δεν το σεβάστηκαν όντας εγκαταλελειμμένο στην δυσοίωνη μοίρα του. Μέρος του κτιρίου έχει κατεδαφιστεί ενώ η βλάστηση κοντεύει να το καταλάβει. Αρκετοί Σερραίοι δε γνωρίζουν την ύπαρξη του ενώ άλλοι δεν το σέβονται καν με αγνώστους να έχουν ζωγραφίσει γκράφιτι στους τοίχους του.
Τα Χαμάμ των Σερρών
Στις Σέρρες, κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, κτίστηκαν μεγάλα και εντυπωσιακά μουσουλμανικά κτίρια, θρησκευτικού, οικονομικού και κοινωφελούς χαρακτήρα· μεταξύ αυτών και αρκετά χαμάμ. Λίγες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των χαμάμ. Ο Τούρκος περιηγητής Χατζή Κάλφα αναφέρει, στα μέσα του 17ου αι., ότι υπάρχουν επτά ή οκτώ . Ο Τούρκος ταξιδιώτης Εβλιγιά, το 1667, μιλά για πέντε δημόσια χαμάμ -των οποίων μάλιστα δίνει και τα ονόματα-, που είναι όλα ωραία κτίρια, με πολύ καλό εξαερισμό και θαυμάσιο νερό και ακόμα μιλά, για καμιά πενηνταριά χαμάμ στα διάφορα ιδιωτικά μέγαρα. Στο Ημερολόγιο (Sâlname) του 1871 επισημαίνονται δύο.
Το Χαμάμ των Ανω Καμενικίων
Το χαμάμ στην οδό Εμμανουήλ Παππά 26 και Μαυρομιχάλη στο δυτικό τμήμα της πόλης, στα Άνω Καμενίκια. Το χαμάμ αποτελείται από δύο ενότητες, τον προθάλαμο, που προστέθηκε στα τέλη του 19ου - αρχές 20ού αι. στη θέση παλαιότερου και τους θερμούς χώρους και την εστία που κτίστηκαν πιθανώς το 17ο αιώνα. Ο προθάλαμος, κατεδαφισμένος σήμερα, ήταν εκλεκτικιστικής μορφής και κατασκευής ενώ το παλαιό κτίσμα είναι κατασκευασμένο από πέτρες και τούβλο κατά το ατελές πλινθο περίκλειστο σύστημα δόμησης. Οι δύο ενότητες βρίσκονταν, λόγω προσαρμογής σε προϋπάρχουσα ρυμοτομία, σε ασύμμετρη διάταξη μεταξύ τους. Ο μεταγενέστερος διώροφος προθάλαμος περιελάμβανε χώρους αποδυτηρίων, και καλυπτόταν με τετράρριχτη στέγη.
Πηγή: serresparatiritis.gr