Οι ερασιτέχνες ερευνητές που εμφανίζονται ως μελετητές του μνημείου Καστά είναι το θέμα που απασχολεί ακαδημαϊκούς του ΑΠΘ που συνεργάζονται με τη διεπιστημονική ομάδα της Αμφίπολης.
Το ζήτημα αφορά τους αυτοχριζόμενους «επιστήμονες» που συμμετέχουν ως ομιλητές σε σεμινάρια όπου και διατυπώνουν ,προσωπικές εκτιμήσεις βασιζόμενες σε δεδομένα της ανασκαφικής ομάδας ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παραποιούν τα στοιχεία της.
Οι φιλόδοξοι,"αρχαιολόγοι", "αρχιτέκτονες" και "αστρολόγοι" κάνουν την εμφάνιση τους ο ένας μετά τον άλλον, και ίσως πλέον εγείρεται θέμα κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων, αγωγών ή και μηνύσεων καθώς υπάρχουν ενδείξεις, ότι έναντι αμοιβής έγιναν δημόσιες ομιλίες και δημόσιες δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο από άτομα που δεν έχουν ουδεμία σχέση με την ανασκαφή και σε όλες τις περιπτώσεις χωρίς την έγκριση της.
Σύμφωνα με παρατηρήσεις καθηγητών του ΑΠΘ ,οι ερασιτέχνες «ερευνητές» δημιουργούν ακόμη και ένα κλίμα , υποκατάστασης της διεπιστημονικής ομάδας.
Μπορεί όλα να ξεκίνησαν το 2014 από μια καλοπροαίρετη ενασχόληση εκατοντάδων ατόμων με την ανασκαφή του τύμβου Καστά , στην πορεία όμως και σε αντίθεση με την πλειοψηφία, φαίνεται πως για ορισμένους η ενασχόληση αυτή εξελίχθηκε σε μια εμμονική σχέση ανταγωνισμού αφού τους κυρίευσε ο παρορμητισμός και παρασύρθηκαν σε τραγικά λάθη που παραπλανούν δημόσια ,το κοινό.
Σχολιάζονταν οι καθηγητές το φαινόμενο, επισημαίνουν ότι οι δημόσιες ανακοινώσεις από ερασιτέχνες ερευνητές, απέχουν από την πραγματικότητα, αφού δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά στοιχεία που πρόεκυψαν στην πορεία της έρευνας και τα οποία δεν έχουν ανακοινωθεί έως τώρα.
Η ανασκαφική ομάδα ωστόσο θεωρεί υγιή και γόνιμη τη διαρκή αναζήτηση και ανάπτυξη συζητήσεων σε ομάδες αρχαιολογικού περιεχομένου με την προϋπόθεση όμως ότι αυτές εξελίσσονται σ ένα πλαίσιο όπου τηρούνται βασικοί κανόνες.
Στο μεταξύ έντονη δραστηριότητα καταγράφεται την περίοδο αυτή γύρω από τις αρχαιολογικές έρευνες της Αμφίπολης. Η κινητικότητα αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί δημιουργική αλλά μπορεί να καταγραφεί και ως απλό στατιστικό ενδιαφέρον.
Η σημαντική δράση ,των ημερών αφορά την παρουσίαση της Αμφίπολης στο ευρωκοινοβούλιο στις 30 Ιουνίου.
Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση στην οποία και θα συμμετέχουν ευρωβουλευτές όλων των χωρών προσκλήθηκε από την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη η πρώην Γενική Γραμματέως του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη.
Η παρουσία της θεωρείται σημαντική, αφού βάση του σχεδιασμού της εκδήλωσης ο χαρακτήρας των ομιλιών αφορά στο αναπτυξιακό πλαίσιο της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και Θράκης με επίκεντρο την ανασκαφή της Αμφίπολης.
Παράλληλα τις ημέρες αυτές στελέχη του ΥΠ.ΠΟ επισκέφτηκαν την ιστορική περιοχή των Σερρών στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG προκειμένου να αποσαφηνιστεί η πορεία των πρωτοβουλιών που θα αναπτυχθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες για τη συντήρηση του ταφικού μνημείου από το σύνολο του 1.000.000 ευρώ που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν προβλέπεται να δοθεί χρηματικό ποσό.
Από τις συζητήσεις απουσίαζε ο Δήμαρχος Αμφίπολης καθώς την περίοδο αυτή βρίσκεται στην Αμερική προσκεκλημένος της Παμμακεδονικής Ένωσης.
Ο Κώστας Μελίτος επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη όπου και μίλησε σε εκδήλωση για το Μέγα Αλέξανδρο ενώ η ανασκαφέας Κατερίνα Περιστέρη πήρε ένα ακόμη βραβείο για τον Καστά, σε εκδήλωση που έγινε στη Καβάλα.
Πηγή: thousandnews.gr