Δύσκολη μέρα για την Ευρώπη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή, ημέρα που η Βρετανία αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε διάγγελμά του μετά το ιστορικό δημοψήφισμα στη Βρετανία και το Brexit, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά κατά του Βορρά (δηλαδή της Γερμανίας επί της ουσίας), τονίζοντας πως η ακραία λιτότητα έφερε την άνοδο του εθνικισμού.
«Είναι αναμφισβήτητα μια δύσκολη ημέρα για την Ευρώπη. Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δέχτηκε σημαντικό πλήγμα. Η απόφαση του βρετανικού λαού είναι σεβαστή αλλά επιβεβαιώνει μια βαθιά πολιτική κρίση, κρίση ταυτότητας και στρατηγικής για την Ευρώπη», επεσήμανε αρχικά και σημείωσε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία «είτε θα είναι το ξυπνητήρι της αφύπνισης του υπνοβάτη που πορεύεται στο κενό είτε η αρχή μιας πολύ επικίνδυνης και ολισθηρής πορείας για τους λαούς μας».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "οιωνό" της εξέλιξης στο βρετανικό δημοψήφισμα την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ένα γεγονός που τράφηκε από τις ακραίες πολιτικές λιτότητας, από την αλα καρτ διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τους φράχτες και τα κλειστά σύνορα, την άρνηση του επιμερισμού των βαρών. Όλα αυτά, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας «είχαν δώσει το σήμα μιας εκτεταμένης κρίσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Μίλησε επίσης για τα διχαστικά διλήμματα που χωρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση στον σώφρονα Βορρά και τον τεμπέλη Νότο, ένα χάσμα που διευρύνεται συνεχώς. Εξαπέλυσε επίσης επίθεση στους τεχνοκράτες που ο υπεροπτικός και αλαζονικός τους λόγος αποδείχθηκε πως όχι μόνο δεν συγκινεί αλλά εξοργίζει τους ευρωπαϊκούς λαούς.
Γι’ αυτό, είπε, «χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πορείας, βαθιές δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στην Ευρώπη, για να υψώσουμε ένα φράγμα απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού που βρήκε έδαφος στη λιτότητα».
«Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο όραμα και ένα νέο ξεκίνημα για την Ενωμένη Ευρώπη. Όχι για λιγότερη Ευρώπη, συνέχισε, αλλά για μια καλύτερη Ευρώπη, κοινωνική και δημοκρατική όπου η πολιτική θα ξαναπάρει τα πρωτεία από τους τεχνοκράτες, όπου οι λαοί της θα έχουν τον κυρίαρχο λόγο. «Γι' αυτή την Ευρώπη αξίζει να αγωνιστούμε και να παλέψουμε γι το κοινό μας μέλλον», σημείωσε.
Πηγή: newsit.gr