y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Σερρών σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας εγκατέστησε δίκτυο επτά (7) φερομονικών παγίδων σε αντιπροσωπευτικές θέσεις του νομού για την παρακολούθηση της πτήσης του εντόμου Diabrotica virgifera Le Conte.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΕΡΡΕΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΑ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ,

Η εγκατάσταση των παγίδων έγινε στις 16-05-2016. Οι πρώτες συλλήψεις ακμαίων εμφανίστηκαν στα μέσα Ιουνίου, περίπου 10-15 ημέρες νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Το έντομο προσβάλει κυρίως τον αραβόσιτο. Έχει μία γενιά/έτος. Η ζημιά που προκαλείται στη ρίζα έχει ως αποτέλεσμα τα φυτά να μην μπορούν να στηριχτούν καλά και να πλαγιάζουν.

Με την εκκόλαψη των αυγών στο έδαφος (Απρίλιο-Μάιο), οι νεαρές προνύμφες προσελκύονται από τις ρίζες του αναπτυσσόμενου αραβόσιτου και τις προσβάλλουν. Τα μεγαλύτερα προβλήματα προσβολής εντοπίζονται στις περιοχές που ο αραβόσιτος καλλιεργείται εντατικά ως μονοκαλλιέργεια.

Οι προνύμφες έχουν περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης στο έδαφος. Τα ενήλικα όμως πετούν προς εύρεση κατάλληλης καλλιέργειας και μπορούν να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις.

Στην ΠΕ Σερρών για πρώτη φορά εμφανίστηκαν αγροί αραβοσίτου με έντονο πρόβλημα πτώσης φυτών που έγινε αντιληπτό κυρίως κατά το αυλάκωμα ή με την εφαρμογή του πρώτου ποτίσματος.

Οι αγροί αυτοί εντοπίστηκαν στις περιοχές της Κουμαριάς, Βαλτοτοπίου, Προμαχώνα, Χορτερού, Λιμνοχωρίου, Χρυσοχωράφων, Χειμμάρου και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Hράκλειας, Νιγρίτας και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βισαλτίας.

Να σημειωθεί ότι σε αυτές τις περιοχές το καλαμπόκι καλλιεργείται συνεχώς για τουλάχιστον τέσσερα (4) χρόνια. Επιπλέον σε αυτούς τους αγρούς, δεν εφαρμόστηκε καθόλου ή εφαρμόστηκε πλημμελώς κάποια εγκεκριμένη δραστική ουσία, κατά τη σπορά, για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εντόμου.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται το μέγιστο της πτήσης των ακμαίων εντόμων και η έναρξη προσβολών από την τροφική τους δραστηριότητα τόσο στα φύλλα όσο και στα μετάξινα νημάτια των σπαδίκων κατά την άνθηση γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα ποσοστά γονιμοποίησης.

Από αυτό το χρονικό σημείο και μετά μειώνονται οι δυνατότητες των παραγωγών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη δράση του συγκεκριμένου εντόμου γεγονός που αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία της  αμειψισποράς στην μόνιμη και αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Γενικές συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Για την αποτελεσματική προστασία της καλλιέργειας του καλαμποκιού οι παραγωγοί θα πρέπει να ακολουθούν τα  παρακάτω:

Καλλιεργητικές πρακτικές
  • Αμειψισπορά του αραβόσιτου με άλλη καλλιέργεια είναι αποδεδειγμένα η πιο αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης με ποσοστό επιτυχίας 95-99%.
  • Μετατόπιση  της ημερομηνίας σποράς της καλλιέργειας, (πρώιμη ή όψιμη σπορά με υβρίδιο ανάλογου βιολογικού κύκλου), καθιστά τα φυτά ανθεκτικά ή αποφεύγεται το κρίσιμο στάδιο της εκκόλαψης των αυγών.
Χημική καταπολέμηση
  • Στις περιοχές που παρατηρούνται έντονα συμπτώματα προσβολής από τον εχθρό, ιδιαίτερα την περίοδο που βρισκόμαστε στο στάδιο της ανθοφορίας και εφόσον είναι εφικτό, συνιστάται στους παραγωγούς να ψεκάσουν με ένα εγκεκριμένο εντομοκτόνο για την αντιμετώπιση του εχθρού όπως:
Indoxacarb
Deltametrhin
L-cyhalothrin

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών στο τηλ. 2321355224 (κ. Μυλωνόπουλος).
Από το Blogger.