y
[GDK][carousel2][#5E00FF]


Μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου θα δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, στο οποίο θα συμμετέχουν αρχικά 51 δήμοι, που έχουν επιλεγεί σαν θύλακες υψηλής ανεργίας.


Εντός του Σεπτεμβρίου θα ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα και οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας. Σε ό,τι αφορά την Κεντρική Μακεδονία εντάχθηκαν επτά δήμοι από τους 17 της πρώτης φάσης και 9 από τους 34 της δεύτερης φάσης. Οι υπόλοιποι θα συμμετέχουν στη διαδικασία τον Σεπτέμβριο.

Τα παραπάνω ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου, στους δημάρχους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τους οποίους συναντήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ). Υπήρξαν, ωστόσο, αντιδράσεις από πλευράς συγκεκριμένων δήμων για το θέμα της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, ενώ ζητήθηκε και περαιτέρω ενημέρωση από την αν. υπουργό.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας, η κ. Αντωνοπούλου τόνισε ότι επεκτείνεται από πέντε σε οκτώ μήνες, ενώ γνωστοποίησε ότι η πέμπτη μέρα εργασίας θα είναι αφιερωμένη σε ενημερωτικά σεμινάρια υγιεινής και ασφάλειας, τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας και επιχειρηματικότητας. Είπε ακόμη ότι στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν 42.000 άτομα σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν 32.000 άτομα.

Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει πιστοποίηση κατά τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και μετά το τέλος του, οι συμμετέχοντες που ενδιαφέρονται για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική επιχειρηματικότητα θα μπορούν να υποστηριχτούν σε ένα δεύτερο «βήμα» από επόμενα προγράμματα, στα οποία άμεσα θα εντάσσονται μέσω του ΟΑΕΔ. Επιπλέον οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα θεμελιώνουν και δικαίωμα να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας.

«Στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας υπάρχει παραπάνω μοριοδότηση για μεγάλες ηλικίες και παραπάνω μοριοδότηση γι’ αυτούς που είναι μακροχρόνια άνεργοι. Άρα ένας που είναι σε μεγάλη ηλικία και επίσης μακροχρόνια άνεργος φυσικά θα παίρνει μεγαλύτερη μοριοδότηση για να μπορεί να εντάσσεται πιο εύκολα» πρόσθεσε.

Η κ. Αντωνοπούλου καθησύχασε τους δημάρχους, επισημαίνοντας ότι όλοι οι δήμοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και τόνισε ότι η διαδικασία που ακολουθείται με τους πρώτους 51 δήμους θα είναι χρήσιμη ώστε να δοκιμαστεί η δυνατότητα της συνεργασίας του υπουργείου με τοπικές αυτοδιοικήσεις που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα διευκρίνισε ότι οι δήμοι θα είναι αρμόδιοι για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων.

«Δεν υπάρχει καθησυχασμός• απεναντίας» απάντησε ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ενώ ο δήμαρχος Ηράκλειας Σερρών, Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, τόνισε ότι δεν έχει αντίρρηση να πάρουν όλοι οι δήμοι το προσωπικό που τους αναλογεί. Ωστόσο, πρόσθεσε, δήμοι σαν τον δικό του με τεράστια έκταση και προβλήματα χρειάζονται επειγόντως ανθρώπινο δυναμικό. «Θα ζητήσω από την κ. Αντωνοπούλου να έρθει και στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ» σημείωσε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης. Μετά τις αντιδράσεις των δημάρχων, που ζητούσαν περαιτέρω ενημέρωση, έγινε γνωστό από την ΠΕΔ ότι η κ. Αντωνοπούλου θα πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στην ΠΕΔ-ΚΜ, στις 12 Ιουλίου.

Η κ. Αντωνοπούλου σημείωσε, εξάλλου, ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα υπάρξει αντίστοιχο πρόγραμμα για δήμους, όπου λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και hot spots. Σε αυτά θα απασχοληθούν, σε πρώτη φάση, 2500 άνθρωποι και σε δεύτερη φάση, από τον Σεπτέμβριο, άλλοι τόσοι.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους για άλλες παρεμβάσεις που αφορούν ανέργους, πέραν της κοινωφελούς εργασίας, η κ. Αντωνοπούλου τόνισε ότι υπάρχει ειδικός προγραμματισμός για τους ανέργους, που είναι άνω των 50 ετών ώστε να έχουν «υποστήριξη μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους μέχρι και 500 ευρώ σε κάθε θέση στον ιδιωτικό τομέα για να γίνουν προσλήψεις».

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει επίσης για τους νέους μία σειρά από δράσεις, οι οποίες έχουν κάποιες ήδη ξεκινήσει. «Εκεί λοιπόν επικεντρωνόμαστε, στο να αποκτήσουν οι νέοι μία πρώτη εργασιακή εμπειρία. Κάποιοι από αυτούς τους νέους χρειάζεται να έχουν και μία περίοδο κατάρτισης και πιστοποίησης των προσόντων τους και πρακτική άσκηση σε εταιρείες. Άλλοι είναι αρκετά ώριμοι που να μπορέσουν να προσληφθούν. Υπάρχει προγραμματισμός που ήδη έχει εξαγγελθεί από τον ΟΑΕΔ και θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου, για 13.000 νέους, ηλικίας 18 μέχρι 24 και 25 μέχρι 29. Στην περίπτωση αυτή καταρτίζουμε ένα μητρώο των επιχειρήσεων που θα ήθελαν να προσλάβουν τους νέους αυτούς και ερχόμαστε, μέσα από τη λίστα των καταγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ που είναι σε μικρές ηλικίες για να γίνουν οι ανάλογες προσλήψεις» τόνισε.

Πηγή: serresparatiritis.gr
Από το Blogger.