y
[GDK][carousel2][#5E00FF]


Την πρώτη πώληση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία μέσω του σταθμού του Σιδηροκάστρου πραγματοποίησε η Μ+Μ των ομίλων Μυτιληναίου και Μοtor Oil την 1η Ιουλίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ,

Πρόκειται για μικρές ποσότητες φυσικού αερίου, δειγματοληπτικού χαρακτήρα, ισχυρού όμως συμβολισμού, αφού σηματοδοτούν στην πράξη την υλοποίηση του στόχου ανάδειξης της Ελλάδας σε κόμβο φυσικού αερίου. Οι ποσότητες πουλήθηκαν σε μεγάλη διεθνή εταιρεία που δραστηριοποιείται μέσω θυγατρικής της στη Βουλγαρία, για την τροφοδοσία μεγάλης βιομηχανίας.

Η συγκεκριμένη συναλλαγή ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση αντίστοιχων συναλλαγών σε μεγαλύτερη κλίμακα. Σηματοδοτεί το άνοιγμα του σημείου εξόδου Σιδηροκάστρου προς τον ελεύθερο ανταγωνισμό, ενώ αναμένεται λόγω της Ρεβυθούσας και της ιδανικής γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας να προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών εταιρειών εμπορίας LNG που επιθυμούν την επέκταση των δραστηριοτήτων τoυς στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες βορείως της Ελλάδος.

Είναι η τρίτη αποφασιστική κίνηση στην κατεύθυνση ανοίγματος της χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου που κάνει η εταιρεία M+M, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής μετεξέλιξής της σε δυναμικό ανταγωνιστή της ΔΕΠΑ. Το 2009 εισήγαγε το πρώτο ιδιωτικό φορτίο LNG στη Ρεβυθούσα, ενώ την 1η Ιουνίου 2016 «έσπασε» το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ και στη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγών, πραγματοποιώντας εισαγωγές μέσω Βουλγαρίας από τον σταθμό του Σιδηροκάστρου.

Ενα μόλις μήνα αργότερα και αφού με την προηγούμενη κίνηση επισπεύστηκαν οι διαδικασίες για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των Διαχειριστών Ελλάδας και Βουλγαρίας, πραγματοποίησε τις πρώτες εμπορικές εξαγωγές φυσικού αερίου (το 2009 η Ελλάδα τροφοδότησε με αέριο από τη Ρεβυθούσα τη Βουλγαρία αλλά στο πλαίσιο στήριξης της γείτονος για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε το κλείσιμο της στρόφιγγας στην Ουκρανία από τη Ρωσία).

Μέσα σε διάστημα ενός μήνα, ουσιαστικά, η Μ+Μ έκανε πράξη τον φιλόδοξο στόχο που εδώ και χρόνια θέτει η χώρα για τη μετατροπή της σε κόμβο φυσικού αερίου, αναδεικνύοντας τις άμεσες προοπτικές που ανοίγονται σε αυτή την κατεύθυνση, με την αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών και κυρίως του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, που αποτελεί τον μεγαλύτερο σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στα Βαλκάνια.

Καταλυτικά στην εξέλιξη αυτή λειτούργησε η πρόσφατη (24 Ιουνίου) υπογραφή της συμφωνίας διασύνδεσης (Interconnection Agreement) του ελληνικού με το βουλγαρικό σύστημα φυσικού αερίου μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και του Διαχειριστή της Βουλγαρίας Bulgatransgaz.

Η συμφωνία αυτή άνοιξε τον δρόμο για το διασυνοριακό εμπόριο φυσικού αερίου, πολιτική που έχει τη στήριξη της Ε.Ε. καθώς ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και διασφαλίζει χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές μέσω του ανταγωνισμού.

Η Ελλάδα μέσω του σημείου εξόδου «Κουλάτα - Σιδηρόκαστρο» θα μπορεί εκτός της Βουλγαρίας να τροφοδοτεί με αέριο και το σύνολο των χωρών του «κάθετου διαδρόμου», Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία. Η Βουλγαρία καλύπτει σήμερα σχεδόν το σύνολο της ετήσιας κατανάλωσής της (περί τα 4 δισ. κ.μ.) αποκλειστικά στις προμήθειες από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας.

Οι Βρυξέλλες αλλά και οι ΗΠΑ πιέζουν τη Σόφια για απεξάρτηση από τη Μόσχα καθώς και για τη συμμετοχή και άλλων παικτών στην εγχώρια αγορά πέραν της Boulgargaz.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι βουλγαρικές αρχές και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία ΔΕΣΦΑ - Bulgatransgaz, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Μπόικο Μπορίσοφ, εγκαινιάζοντας τον εκσυγχρονισμένο σταθμό συμπίεσης στο Πετρίτσι, εξήγγειλε τη δυνατότητα κάλυψης τους ενός τρίτου των αναγκών της χώρας του σε φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, με την αναβάθμιση του σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου στο Πετρίτσι, θα μπορεί το βουλγαρικό δίκτυο να τροφοδοτείται μέχρι και με 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από το ελληνικό δίκτυο.

Τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για ενίσχυση του ανταγωνισμού και απεξάρτηση από το ρώσικο αέριο στις χώρες των Βαλκανίων φαίνεται να αξιοποιεί πρώτη η Μ+Μ δημιουργώντας προοπτικές ανάπτυξης για την ίδια και παράλληλα ενίσχυσης του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη δέσμευση δυναμικότητας για διπλή ροή φυσικού αερίου στο Σιδηρόκαστρο με σκοπό την αποθήκευση αερίου στην υπόγεια αποθήκη Chiren της Βουλγαρίας έχει προχωρήσει η ΔΕΠΑ από το 2014, χωρίς να έχει κάνει μέχρι σήμερα τα επόμενα βήματα, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα επισήμως έχουν ανακοινωθεί από την εταιρεία.

Πηγή: kathimerini.gr
Από το Blogger.