Η μεγαλύτερη τιμή και το όνειρο του κάθε αθλητή είναι η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς αγώνες.
Στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων αρκετοί ήταν οι Σερραίοι αθλητές που συμμετείχαν σε αυτούς. Η ΕΡΤ Σερρών σας παρουσιάζει Σερραίους που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς αγώνες από το 1960 στη Ρώμη έως το 2016 στο Ρίο:
Ιωάννης Κομητούδης
Ο πρώτος Σερραίος που αγωνίστηκε σε Ολυμπιακούς αγώνες. Ο Ιωάννης Κομητούδης γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1938 στις Σέρρες, στη συνοικία Άνω Καμινικίων, ενορία Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Ο Ιωάννης Κομητούδης ήταν αθλητής στίβου με πρώτο σύλλογο του τον Απόλλωνα Σερρών, με τις προπονήσεις να γίνονται στο Δημοτικό γήπεδο Σερρών ενώ τα αγωνίσματα με τα οποία πρωτοασχολήθηκε ήταν τα 100 και τα 200 μέτρα, τα άλματα εις μήκος και τριπλούν. Ένας άνθρωπος που έδωσε χρήματα, χρόνο, ψυχή και αγάπη στα πρώτα χρόνια της άθλησης του ήταν ο αείμνηστος Μάνος Εμμανουηλίδης που είχε τα βαμβακοκλωστήρια στις Σέρρες και χρηματοδότησε πολλές φορές τα αθλητικά του ταξίδια. Ο Ιωάννης Κομητουδης πήρε μεταγραφή το 1957 στον Παναθηναϊκό με πρωτοβουλία του Βγενόπουλου. Ο Σερραίος αθλητής πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης το 1960 με την ομάδα 4×100 μ. (με τους Κ. Λώλο, Λ. Κόρμαλη και Ν. Γεωργόπουλο, όλοι τους αθλητές του ΠΑΟ). Η Ελληνική ομάδα προκρίθηκε στους ημιτελικούς και τερμάτισε με 41.7 δευτ. στην πέμπτη θέση της β’ σειράς, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την ολυμπιακή της παρουσία. Ο Ιωάννης Κομητούδης ζει πλέον στον Καναδά και ασχολείται με τη ζωγραφική.
Ιωάννης Μελισσανίδης
Το «χρυσό» παιδί της Ατλάντα κατάγεται από τη Βυρώνεια Σερρών. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα, ο Μελισσανίδης έκανε την έκπληξη και κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα, στις ασκήσεις εδάφους με 9.850 βαθμούς αγγίζοντας το τέλειο και αναγκάζοντας ακόμα και τους αντιπάλους του να τον χειροκροτήσουν. Το 2000 παρότι τραυματισμένος αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ και το 2004 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αυτή τη φορά όμως ως λαμπαδηδρόμος στην τελετή έναρξης.
Γιάννης Τσιντσάρης
Ο Σερραίος ολυμπιονίκης της άρσης βαρών συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες τους Λος Άντζελες το 1984. Αγωνίστηκε στα +110 και με επίδοση 162,5+185=347,5 κατετάγη τέταρτος.
Ο Γιάννης Τσιντσάρης με προπονητή τον Πολωνό Κλέμενς Ρογκούσκι αγωνίστηκε στις 8 Αυγούστου «σ’ ένα γήπεδο κατάμεστο, η ατμόσφαιρα ήταν μπορώ να πω εορταστική, σαν ένα μεγάλο πανηγύρι, ήμουν ευτυχής, πετούσα εκείνες τις στιγμές, ήταν σα να μην ήμουν στη γη…» (είπε σε συνέντευξη του) στην κατηγορία υπερβαρέων βαρών (+110 κιλών) με οκτώ ακόμη αθλητές (όλοι στο Α’ γκρουπ). Είχε σωματικό βάρος 130.55 κιλά και άρχισε με την κίνηση του αρασέ, όπου απέτυχε στην πρώτη προσπάθεια στα 155 κιλά, στη δεύτερη όμως… πέτυχε και στην τρίτη, σηκώνοντας 162,5 κατατάχτηκε 5ος. Συνέχισε με το ζετέ και στην πρώτη προσπάθεια σήκωσε 185 κιλά, στη δεύτερη και στην τρίτη απέτυχε στα 200 και κατατάχτηκε έκτος. Στην τελική κατάταξη ήταν 4ος με (162,5+185) 347,5 κιλά. Στα αξιοσημείωτα του αγώνα μια αποχώρηση λόγω τραυματισμού και αποκλεισμός δύο αθλητών που βρέθηκαν ντοπαρισμένοι. Τέσσερα χρόνια μετά ο Γιάννης Τσιντσάρης έδωσε το παρών και στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ, εκεί όμως γεύτηκε τη μεγαλύτερη πίκρα στην αθλητική του σταδιοδρομία ένας τραυματισμός στον ώμο στάθηκε αξεπέραστο εμπόδιο και του στέρησε τη χαρά της συμμετοχής και της (σχεδόν βέβαιης) διάκρισης.
Ιορδάνης Ηλιούδης
Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες η Ελληνική άρση βαρών εκπροσωπήθηκε από δύο Σερραίους αθλητές. Εκτός του Γιάννη Τσιντσάρη, στους αγώνες συμμετείχε και ο Ιορδάνης Ηλιούδης. Ο Ιορδάνης Ηλιούδης γεννήθηκε στο Ψυχικό Σερρών στις 26 Φεβρουαρίου 1961. Ο Σερραίος ολυμπιονίκης αγωνίστηκε στην κατηγορία των 75 κιλών, όπου πήραν μέρος συνολικά 21 αθλητές σε δύο γκρουπ και στην τελική κατάταξη ήταν 13ος με (130.0+175.0) 305.0 κιλά.
Δέσποινα Θεοδωρίδου
Η Σερραία πρωταθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 και μαζί με την Χριστίνα Θαλασσινίδου κατέλαβαν τη 13η θέση στο ντουέτο.
Κατερίνα Μπλιάμου
Η Σερραία κολυμβήτρια γεννήθηκε στο Χρυσό Σερρών στις 15 Οκτωβρίου 1982. Ήταν αθλήτρια το Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκού με πρώτο προπονητή τον Δημήτρη Κόκκινο. Το 1999 πήρε μεταγραφή στον Άρη και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϋ το 2000. Στα προκριματικά, στο Sydney International Aquatic Centre, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου το πρωί στα 100 μ. ύπτιο στην γ’ σειρά του προκριματικού «έπεσε» στην όγδοη διαδρομή όπου με χρόνο 1:05.09 λεπτά (πέρασε το πρώτο πενηντάρι σε 31.74 δευτ.) τερμάτισε 8η και αποκλείστηκε, καταλαμβάνοντας την 32η θέση (σε σύνολο 46 κολυμβητριών) στην τελική κατάταξη. Η Σερραία αθλήτρια ήταν 25η (σε σύνολο 35 κολυμβητριών) στα 200 μέτρα ύπτιο με 2.18.07.
Απόστολος Τασκούδης
Ο Σερραίος ολυμπιονίκης της πάλης με τις πολλές παγκόσμιες διακρίσεις ήταν 6ος στα 66 κιλά της Ελευθέρας πάλης στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004. Ο Απόστολος είναι πλέον παγκόσμιος πρωταθλητής στην πάλη στην άμμο κι αν το συγκεκριμένο αγώνισμα συμπεριλαμβάνονταν στους Ολυμπιακούς (ίσως γίνει στους επόμενους) θα βρισκόταν τώρα στο Ρίο.
Τασούλα Κελεσίδου
Η Αναστασία Κελεσίδου με τα δύο Ολυμπιακά μετάλλια κατάγεται από το Στρυμονοχώρι Σερρών. Πρωταθλήτρια της δισκοβολίας υπήρξε μία από τις κορυφαίες και πιο σταθερές Ελληνίδες αθλήτριες με επιτυχίες και συνεχή παρουσία στο βάθρο σε 6 μεγάλες διοργανώσεις από το 1999 έως το 2004. Στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Σίδνεϋ το 2000 πήγε ως ένα από τα φαβορί, και δικαίωσε τον τίτλο αυτό καθώς κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο και τη 2η θέση στο αγώνισμα της. Η Σερραία στην καταγωγή αθλήτρια αναζητούσε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Αθήνα, κάτι που φάνταζε εφικτό αν λάβει κανείς υπόψη τις επιδόσεις εκείνη τη χρονιά (67,03μ). Πέρασε πανηγυρικά στον τελικό και με βολή στα 66,68μ. προηγούνταν μέχρι την 5η προσπάθεια, αλλά τελικά για άλλη μια φορά κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, δεύτερο σε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά από 2 Ολυμπιακά μετάλλια, 3 Παγκόσμια και ένα Ευρωπαϊκό η Τασούλα Κελεσίδου αποφάσισε να αποσυρθεί από τον αθλητισμό.
Πόπη Ουζούνη
Η πρωταθλήτρια της σφαιροβολίας κατάγεται από το Χορτερό Σερρών. Για περίπου 20 χρόνια διακρίθηκε στους ελληνικούς και παγκόσμιους στίβους με αποκορύφωμα, τους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϋ το 2000, όπου με μια βολή στα 18,63 μ κατέλαβε την 7η θέση. Η Σερραία αθλήτρια συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 αλλά δεν μπόρεσε να πάρει το εισιτήριο για τον ιστορικό τελικό της σφαιροβολίας στην Αρχαία Ολυμπία. Μαζί με την Ειρήνη Τερζόγλου συμμετείχαν στο Β΄ προκριματικό γκρουπ του αγωνίσματος και η Τερζόγλου με 17.34μ (είχε ακόμη μία άκυρη, ενώ δεν έριξε τρίτη βολή) έμεινε στη 10η θέση, ενώ η Ουζούνη στάθηκε άτυχη, αφού με 18.03μ στην πρώτη προσπάθεια (είχε ακόμη 17.87μ στη δεύτερη και άκυρη την τρίτη) κατέλαβε την 6η θέση στο γκρουπ.
Νικόλ Κυριακοπούλου
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του Επί κοντώ κατάγεται από τον Εμμανουήλ Παππά Σερρών (είναι γενέτειρα της μητέρας της). Μια αθλήτρια πραγματικό… διαμάντι (πρώτη στη σειρά Ντάιαμοντ Λιγκ) που βρίσκεται στο Ρίο και είμαστε σίγουροι ότι θα δώσει τον καλύτερο της εαυτό.
Αντώνης Μάστορας
Ο Έλληνας πρωταθλητής στο ύψος κατάγεται από το Νέο Πετρίτσι Σερρών, είναι στην αποστολή της Ολυμπιακής ομάδας στο Ρίο, είναι ο 5ος άλτης του ύψους στην ιστορία του κλασικού αθλητισμού της χώρας μας που πέρασε τα 2μ30, προέρχεται όμως από έναν τραυματισμό.
Οδυσσέας Μελαδίνης
Ο Έλληνας κολυμβητής (50 μ, ελεύθερο), μέλος της Ολυμπιακής αποστολής στο Ρίο, δεν είναι Σερραίος στην καταγωγή, είναι όμως αθλητής του Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκού.
Άννα Κορακάκη
Η 20χρονη Άννα Κορακάκη θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Ρίο, στις κατηγορίες 10 μ. Αεροβόλο Πιστόλι Γυναικών και 25 μ. Σπορ Πιστόλι Γυναικών. Πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες, στους οποίους συμμετέχει για πρώτη φορά, είχε κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μπακού. Μάλιστα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πάρει πέντε μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο και… δίνει το ένα στην Άννα Κορακάκη στην σκοποβολή. Η Ελληνίδα αθλήτρια είναι κατά το ήμισυ Σερραία, καθώς η καταγωγή της μητέρας της, της Φώνης Χριστοδούλου, είναι από την Καλλιθέα Νιγρίτας.
Ελισάβετ Πεσιρίδου
Η Ελισάβετ Πεσιρίδου είναι αθλήτρια του Γ.Σ. Κηφισσιάς και θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς αγώνες στα 100 μέτρα εμπόδια. Μάλιστα το όριο για τους Ολυμπιακούς το είχε πετύχει στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα που είχε γίνει στην Πάτρα κι έγινε το πρόσωπο των αγώνων, όχι μόνο για την φοβερή κούρσα στα 100μ. εμπόδια, αλλά και για την ανατριχιαστική της αντίδραση, μόλις ολοκληρώθηκε ο αγώνας. Γύρισε, κοίταξε τον πίνακα να γράφει κάτω από 13’’ -χρόνος που την βάζει στην χρυσή ιστορία του αγωνίσματος- και… τρελάθηκε! Ξέσπασε σε λυγμούς και γελούσε ταυτόχρονα. Η Ελληνίδα αθλήτρια έχει καταγωγή από τα Άνω Πορόϊα Σερρών και ήδη στο χωριό ετοιμάζονται να παρακολουθήσουν τις προσπάθειες της στην Βραζιλία.
Σημαντικές πληροφορίες για το αφιέρωμα πήραμε από την Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών.
Του Βασίλη Αναστασιάδη | Πηγή: ert.gr