Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών μέσα στην πανδημία και με γνώμονα πως η απόσταση δεν πρέπει να νικήσει την ανάγκη μας για πολιτισμό και ποιοτική δημιουργία μέσα στο δυστοπικό τοπίο της εποχής μας μεταμορφώνει τις δράσεις του και εστιάζει στην συνέχιση της καλλιτεχνικής επικοινωνίας με το κοινό του με νέα υλικά. Διαμορφώνει μια σειρά ψηφιακών προγραμμάτων με εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα για όλες τις ηλικίες που σαν στόχο έχουν την θεατρική επιμόρφωση, την συνέχιση της δημιουργίας, την διατήρηση της επαφής με τον πολιτισμό μέσα στις αμφίρροπες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία.
Αν όπως είπε ο Σαίξπηρ ο σκοπός της τέχνης είναι να δίνει στην ζωή σχήμα, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ μεταμορφώνει διαρκώς τον εαυτό του για να διαφυλάξει το πολιτιστικό σχήμα της καθημερινής ζωής όλων μας,
Εκπαιδευτικά εργαστήρια
Τα εκπαιδευτικά μας εργαστήρια ετοιμάζονται να ξεκινήσουν και φέτος με στόχο την επαφή με το θέατρο και την εκπαίδευση στις μεθόδους προσέγγισης μιας θεατρικής παράστασης.
Εργαστήρι Θεατροπαιδαγωγικών δράσεων
για παιδιά Δημοτικού 6 έως 12 ετών
Ο Αυτοκράτορας και το Αeδόνι
Ένα βιωματικό e-θεατρικό εργαστήρι από τους Hippo Theatre Group
Τα θέματα γύρω από το διαδίκτυο είναι στο προσκήνιο την πρωτόγνωρη για όλους αυτή εποχή. Όλοι πλέον χρησιμοποιούν και θα συνεχίσουν - ακόμα και μετά το τέλος της πανδημίας - να χρησιμοποιούν το ίντερνετ, για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, επικοινωνία, επαφή με τις τέχνες και τον πολιτισμό.
Σε αυτό το νέο πλαίσιο η ομάδα ΗΙΡΡΟ προτείνει ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό δράμα με τίτλο “Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ Αe-ΔΟΝΙ” βασισμένο στο κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν “Ο αυτοκράτορας και το αηδόνι”. Το παραμύθι είναι αρκετά προφητικό για την σημερινή εποχή, αφού διαπραγματεύεται το ζήτημα της φιλίας μέσα από τη σχέση ένος μηχανικού και ενός πραγματικού αηδονιού με έναν άνθρωπο. Είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, μια αντιστοιχία με το σήμερα όσον αφορά στον χρόνο που περνάμε και την σχέση που αναπτύσσουμε με τους αληθινούς μας φίλους, αλλά και τους διαδικτυακούς μας φίλους, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το τάμπλετ, το κινητό και ο υπολογιστής.
Ερωτήματα που διερευνώνται:
- Πόσο μου αρέσει να περνάω χρόνο στο διαδίκτυο;
- Πόσο σημαντικοί είναι οι φίλοι;
- Πόσα και τι πράγματα μπορώ να μάθω από το ίντερνετ;
- Τι μπορώ να μάθω από τους φίλους μου;
Κατά την διάρκεια του θεατρικού εργαστηρίου θα προτρέψουμε τα παιδιά να
αξιοποιήσουνε κάποια αντικείμενα και ρούχα από το σπίτι ως σκηνικά αντικείμενα και κοστούμια. Επίσης θα πρέπει να έχουν κοντά τους και ένα μπλοκ ζωγραφικής (ή λευκό χαρτί) και ένα δύο φύλλα από το τετράδιο τους, μολύβια, μαρκαδόρους ή κηρομπογιές.
Εκπαιδευτικά εργαστήρια για εφήβους
- Studio Εφήβων
Τμήματα θεατρικής επιμόρφωσης για παιδιά Γυμνασίου Λυκείου στα οποία διδάσκονται βασικές θεατρικές τεχνικές, αγωγή λόγου, κινησιολογία, παιχνίδια ρόλων, δραματοποίηση. Μέσα από έναν γόνιμο καλλιτεχνικό διάλογο με τους έμπειρους επιμορφωτές οι νέοι εκφράζονται, δημιουργούν, προτείνουν και κατανοούν τον εαυτό τους και τους άλλους.
Α. Τμήμα: Μουσικοθεατρικό εργαστήρι- Μιούζικαλ μια σύνθετη τέχνη
Β. Τμήμα: Από το κείμενο στην παράσταση. Η συναισθηματική διάσταση των λέξεων.
- Η τέχνη της αγχιμαχίας
με την Καλλίνα Μπασλή, προπονήτρια της Ελληνικής Ομάδας Σχολικού Debate για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Τι είναι το debate; Το debate ή αγχιμαχία είναι η διαδικασία δομημένης αντιπαράθεσης, κατά την οποία δύο πλευρές επιχειρηματολογούν πάνω σε ένα θέμα. Βασίζεται στην κριτική σκέψη, το διάλογο και τη ρητορική. Έρευνες από όλο τον κόσμο αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε debates αναπτύσσουν την κριτική και αναλυτική σκέψη τους, αποκτούν σφαιρικότερη κατανόηση ενός γνωστικού αντικειμένου σε σχέση με απλές μεθόδους διδασκαλίας και αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση στην έκφραση των απόψεών τους. Ένας καλός ομιλητής αναγνωρίζει τη γλώσσα ως αξία, ως τόπο συνάντησης με τους άλλους και ως μέσο αποκάλυψης των προσωπικών του διανοημάτων και συναισθημάτων. Μέσα από τη διαδικασία του debate, οι μαθητές καλλιεργούν τις δυνατότητές τους σε ένα δυναμικό περιβάλλον. Μαθαίνουν να αναπτύσσουν και να αντικρούουν επιχειρήματα, να δομούν τον προφορικό και το γραπτό λόγο, να υποστηρίζουν τις ιδέες τους με παραδείγματα και να εξασκούν τις ρητορικές τους δεξιότητες μέσω παρουσιάσεων και ομιλιών.
Κύκλος 8 διαδικτυακών συναντήσεων για εφήβους 12-14 ετών.
Τμήματα Ενηλίκων
Ερασιτεχνική Σκηνή ενηλίκων. Η δημιουργικότητα ενάντια στον χρόνο.
Για περισσότερο από δέκα χρόνια η Ερασιτεχνική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών δημιουργεί παραστάσεις, εμπνέει την αγάπη προς το θέατρο, ενδυναμώνει και υποστηρίζει τους πολίτες που συμμετέχουν προσφέροντας δημιουργικές διεξόδους και χτίζοντας σταθερά συνειδητούς θεατές.
Υπεύθυνη: Καλλιόπη Ευγγελίδου, ηθοποιός - Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Σερρών
Α΄ τμήμα: «Ζητείται Ελπίς» 2020 Έτος Αντώνη Σαμαράκη.
Ο Άνθρωπος στο επίκεντρο. Σε συνεργασία με την ΕΡΑ Σερρών.
Β΄ τμήμα: «Οι Ηλίθιοι» του Νήλ Σάιμον
Γ’ τμήμα: «Το Γαϊτανάκι» της Ζώρζ Σαρή
Σεμινάρια ορθοφωνίας για εκπαιδευτικούς
με την ηθοποιό Ρηνιώ Κυριαζή
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών με πάνω από 35 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, διενεργεί μια σειρά διαδικτυακών μαθημάτων ορθοφωνίας και τοποθέτησης φωνής που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς
Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την ενίσχυση τους κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας ειδικά τώρα που λόγω της μάσκας είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν την φωνή τους με μεγαλύτερη ένταση.
Κανόνες προφοράς – εκφορά φθόγγων – εκφορά λόγου –καθαρότητα φωνής – τοποθέτηση φωνής – ενεργοποίηση διαφράγματος – χαλάρωση – ασκήσεις αναπνοής – έκταση- όγκος-ένταση- μέταλλο φωνής – σωστή άρθρωση λόγου.
Εργαστήριο αρχαίου δράματος
με την Χρυσή Γιάντσιου, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αβινιόν με ειδίκευση στο αρχαίο θέατρο.
Μια σειρά σεμιναριακών εργαστηρίων για ενήλικες αναλύει την σύγχρονη διάσταση του αρχαίου δράματος θίγοντας επίκαιρα θέματα όπως αυτά μας παραδίδονται μέσα από τις αρχαίες τραγωδίες. Η πανδημία στην αρχαία Ελληνική δραματουργία, η θέση της γυναίκας, η ύβρης και η νέμεσης εμφανίζονται στην ζωή των ανθρώπων στο διηνεκές καθιστώντας τα διδάγματα των αρχαίων ποιητών πιο επίκαιρα από ποτέ.
Η ιστορία της γέννησης του Αρχαίου Δράματος, και η προσπάθεια μύησης σε αυτό, δρώντων καὶ οὐ δι’ ἀπαγγελίας, θα δώσει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν και να "αναγνωρίσουν" την θεατρική τέχνη της αρχαίας τραγωδίας. Το αρχαίο θέατρο -μοναδικό και ανυπέρβλητο φαινόμενο- εξακολουθεί να ενώνει το χτες με το σήμερα δείχνοντας σε πολλές περιπτώσεις ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο διαφορετικά.
Η συμμετοχή στα εργαστήρια προσφέρεται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ δωρεάν. Λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων δηλώστε εγκαίρως συμμετοχή στο τηλέφωνο του Θεάτρου: 23210- 54585, ώρες γραφείου και στο mail: dipetheserron@gmail.com, αποστέλλοντας ονοματεπώνυμο και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
Μαθήματα κλασσικής παιδείας live streaming
Μετά από χρόνια επιτυχημένων φιλολογικών συναντήσεων ο φιλόλογος κ. Ζήσης Μητλιάνγκας επιχειρεί την διαδικτυακή συνέχιση των μαθημάτων κλασσικής παιδείας σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών. Μαζί του στον συντονισμό και την παρουσίαση των θεμάτων η φιλόλογος εκπαιδευτικός κ. Ισιδώρα Μάλαμα.
Σε συνεργασία με το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Σερρών, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, του Δήμου Σερρών και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών.
Art in action
Μουσικές στο φουαγιέ live streaming
Η επιτυχημένη δράση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών επανέρχεται διαδικτυακά με στόχο να χαρίσει στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς, πάντοτε με ασφάλεια. Μουσικές βραδιές με Σερραίους Καλλιτέχνες μεταδίδονται live από το φουαγιέ των «Αστεριών» στο κανάλι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών στο you Tube.
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών podcast
Tο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών δημιουργεί τα δικά του podcast με διάφορες θεματικές ενότητες τα οποία θα μπορεί κάποιος να τα ακούει από την σελίδα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών στο διαδίκτυο. Δημιουργείται έτσι ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον ψηφιακός χώρος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο αρχειακά και ιστορικά ή ψυχαγωγικά αλλά να αποτελέσει και αξιόλογο υλικό σε εργασίες με συναφή θέματα. Επιπλέον αποδεικνύεται ο πολιτιστικός πλούτος των Σερρών όπως αυτός αποτυπώνεται από την διάνοια των προσωπικοτήτων που επέλεξαν την πόλη των Σερρών ως μόνιμο τόπο διαμονής.
1η θεματική ενότητα : «Σερραίων Δρώμενα»