y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Ο νομός Σερρών είναι από τους μεγαλύτερους νομούς της Μακεδονίας και ανήκει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συνορεύει με 4 νομούς και 2 χώρες. Στα δυτικά έχει σύνορα με την Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς, ενώ ανατολικά με τη Δράμα και τη Καβάλα. Οι χώρες με τις οποίες συνορεύει είναι η Βουλγαρία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία (FYROM) οι οποίες βρίσκονται στα βόρεια του νομού. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο νομός Σερρών είναι ο νομός με τον μεγαλύτερο αριθμό χωριών σε όλη την Ελλάδα.

Το μισό σχεδόν από την συνολική έκταση του νομού χαρακτηρίζεται ως πεδινό-ημιορεινό. Ο ποταμός Στρυμόνας που πηγάζει από την Βουλγαρία είναι αυτός που διασχίζει το νομό εκβάλλοντας στον Στρυμονικό κόλπο. Ο ποταμός Αγγίτης είναι από τους κύριους παραπόταμους του Στρυμόνα και βρίσκεται κοντά στα Σπήλαια της Αλιστράτης σχηματίζοντας το φαράγγι του Αγγίτη.

Η ιστορία του νομού Σερρών ξεκινάει από τα προϊστορικά χρόνια όταν ο νομός άρχισε να κατοικείται από διάφορους πληθυσμούς όπως τους Φρύγες, τους Στρυμόνιους και τους Παίονες και αργότερα από φυλές όπως τους Οδόμαντες, τους Βισάλτες, τους Σιντούς και τους Ηδωνούς. Κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα άρχισε η ίδρυση της σημαντικότερης πόλης εκείνης της περιοχής, η οποία δεν ήταν άλλη από την Αμφίπολη. Η ίδρυσή της έγινε από τους Αθηναίους κοντά στις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα. Στην περιοχή του Ν. Σερρών λέγεται πως κατοίκησαν και Ρωμαίοι, οι οποίοι ίδρυσαν την αποικία των Φιλλίπων και στους οποίους ανήκε και ένα τμήμα του νομού. Στα αυτοκρατορικά χρόνια πολλοί μετανάστες κυρίως από την Ελληνική Ανατολή και την Μ. Ασία εγκαταστάθηκαν στο Ν. Σερρών εκμεταλλευόμενοι τη πλούσια γη. Η γεωγραφική θέση του νομού ήταν από τα πιο σπουδαία προνόμια καθώς ήταν ένα σταυροδρόμι που εξασφάλιζε την επικοινωνία Ανατολής και Δύσης.

Εκτός από γηγενείς Έλληνες στο νομό υπάρχουν και πολλοί πρόσφυγες κυρίως από την Ανατολική Θράκη, την Μικρά Ασία και τον Πόντο.

Ο νομός έχει πληθυσμό 200.916 κατοίκους και έκταση 3790 τ.χλμ. (όπως φαίνεται και στον πίνακα με τις διάφορες πληροφορίες παρακάτω) από τα οποία το 41% είναι καλλιεργήσιμο, πράγμα που μαρτυράει και την κύρια ασχολία των κατοίκων.

Στο νομό υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και ιστορικοί τόποι όπως η Αμφίπολη, η αρχαία Άργιλος και η τοποθεσία Κλειδί όπου το 1014 πραγματοποιήθηκε η εξολόθρευση των Βουλγάρων από τον Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο.

Τον νομό Σερρών επισκέπτονται πολλοί τουρίστες από πολλές περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς υπάρχουν πολλά σημαντικά αξιοθέατα σε όλο το εύρος του νομού. Τα αξιοθέατα αυτά θα μπορούσαμε να τα χωρίσουμε σε κατηγορίες όπως φυσικά τοπία, μοναστήρια και ναοί, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί χώροι, παραδοσιακά κτίρια και ιαματικά λουτρά.

Στα φυσικά τοπία ανήκουν: η Λίμνη Κερκίνη, το Σπήλαιο Αλιστράτης, το φαράγγι του Αγγίτη, ο Λαιλάς, η κοιλάδα των Αγ. Αναργύρων, ο Αη Γιάννης και ο Στρυμόνας.

Στα μοναστήρια και στους ναούς ανήκουν: η Ι.Μ.Τιμίου Προδρόμου, η Ι.Μ.Εικοσιφοίνισσας, η Ι.Μ.Ακριτοχωρίου, η Ι.Μ.Αγ.Κυριακής, η Ι.Μ.Προφήτη Ηλία, η Ι.Μ.Τιμίου Σταυρού, η Ι.Μ.Αναλήψεως, Ι.Μ.Κηρύκου & Ιουλίτη, η Ι.Μ.Παναγίας Βύσσιανης, η Εκκλ. του Αγ.Γεωργίου, η Εκκλ. των Αγ.Θεοδώρων και η Εκκλ. του Αγ. Νικολάου.

Στους αρχαιολογικούς χώρους ανήκουν: η Αμφίπολη, η Ακρόπολη Σερρών, το Μπεζεστένι Τζαμί, το Τζαμί Αχμέτ Πασά, το Τζιτζιρλί Τζαμί και το Τζαμί Μουσταφά Μπέη.

Στους ιστορικούς χώρους ανήκει: το οχυρό του Ρούπελ.

Στα παραδοσιακά κτίρια ανήκουν: το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, το Κτίριο Νάσιουτζικ, η Οικία Μάλλιου, η Οικία Ουμβ.Αργυρού, η Οικία Μαρούλη και το 3ο Λύκειο Σερρών.

Στην κατηγορία των ιαματικών λουτρών ανήκουν: οι ιαματικές πηγές Σιδηροκάστρου, οι ιαματικές πηγές Θερμών Νιγρίτας και οι ιαματικές πηγές Αγγίστρου.


ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ
Χώρα: Ελλάδα
Πρωτεύουσα: Σέρρες
Δήμοι: 7
Περιφέρεια: Κεντρικής Μακεδονίας
Γεωγραφικό διαμέρισμα: Μακεδονία
Έκταση: 3.968 τ. χλμ. (8η)
Πληθυσμός: 200.916 (9η)
Ιστότοπος: Περιφερειακή Ενότητα Σερρών

Πηγή εικόνας: wikimedia.org
Πηγή κειμένου: wikipedia.org
 
Από το Blogger.